
Boliggalleri: En fransk affære
Et forførende, fransk univers af utraditionelle ideer, et stilsikkert miks af klassikere og loppefund og et udendørsliv, der byder på løsninger ud over det sædvanlige. Velkommen på rundtur i arkitekt Karine Strigas byhus i Marseille i Sydfrankrig, hvor fantasien har fået frit råderum.
Et besøg hos arkitekt Karine Striga og hendes familie i byhuset i Marseille i Frankrig er et studie i kreative løsninger. Bag væggene i huset, der er fra det 19. århundrede, gemmer sig en charmerende og overraskende bolig med et miks af loppemarkedsfund og design både udendørs og indendørs. Karine Striga, der er uddannet fra arkitektskolen i Marseille, har selv stået for renoveringen og udsmykningen af det klassiske fireetagers byhus i fransk stil. Det er blevet til et flot, fransk hus, der er præget af en fin balance mellem tradition og modernitet, og hvor alle i familien har fået sit eget område.
Inspiration: Fransk stil i soveværelset
Fransk elegance
Hvor Karine Striga har holdt sig til den klassiske renovering, er indretningen mere fantasifuld. Det er urban boheme, når den er allermest legesyg. Her er forskellige stilarter, materialer og grafiske elementer bl.a. i form af store bogstaver. Plastikstole står side om side med gamle marskandiserfund, et gammelt guldspejl hænger i kulørt selskab med billeder, moderne lamper møder lysekroner, og bøger ligger i lag i reolen. Alt sammen er med til at skabe en fornemmelse af fransk, skødesløs elegance.
FÅ MERE INSPIRATION TIL BOLIGINDRETNINGEN MED MAD & BOLIG!
Invitation til fransk friluftsliv
Det er ikke bare indendørs, at Karine Strigas fornemmelse for alternative løsninger er kommet til udtryk. Haven i klassisk, fransk middelhavsstil, der er et yndet opholdssted på en varm sommerdag, har Karine Striga indrettet, så der er sørget for spændende kroge til både voksne og børn.
Læs også: Kom indenfor i den franske villa
5 idéer fra Katrine Strigas hjem:
- Renover klassisk – indret utraditionelt.
- Miks nye designerting med gamle fund fra loppemarkeder og marskandisere. Sæt f.eks. gerne moderne plastikstole til et gammelt langbord.
- Brug store og små metal- eller træbogstaver til at skabe en rå, grafisk detalje i rummet.
- Tænk ud af boksen. Et billede og et skab på væggen behøver ikke altid at flugte, en cykel kan godt stå i entreen med guldspejl, og selvom naturfarver dominerer indretningen, kan en orange pude godt snige sig ind.
- Leg med uderummet, så både børn og voksne har steder at opholde, gemme og more sig.
I galleriet nedenfor kan du se flere billeder af den smukke bolig fra Marseille, der i flot, fransk stil byder på alternative og kreative indretningsløsninger både indendørs og udendørs:
Boliggalleri: En fransk affære


Husets facade
"Facaden er holdt i natursten med høje, smalle vinduer, lyseblå skodder og smedejerns-rækværk, som det er typisk for provencalske landsbyhuse" - siger Katrine Striga.


Invitation til friluftsliv
“Vi boede tidligere i en lejlighed på strandsiden af Marseille, men vi er lykkelige for huset med dets glade stemning, børn der leger, og venner der bare kommer forbi, når de vil. Alt er så afslappet her” - udtaler Karine Striga.


Glæde i skyggen
“Vores have er et sted fyldt med glæde i skyggen af de gamle platantræer, som vores børn Lilou og Youri kan føle sig som konger af verden i” - fortæller Karine Striga, der har tænkt i eventyrbaner, da hun placerede en stor udendørs lysekrone over et rustikt havebord.


En æstetisk oplevelse
I entreen pynter et miks af markante guldrammer med familiebilleder i kollager, spejle – og ikke mindst en opslagstavle, der løser et opbevaringsproblem. Den forvandler huskesedler, gamle boner og børnetegninger fra rodebunke til en del af en æstetisk oplevelse. En idé, som er til at gøre efter. Gå på jagt efter rammer i antikvitetsbutikker og på loppemarkeder, som Karine Striga har gjort det. Som prikken over i'et har hun placeret moderne kabinetskabe fra Ikea og en rå cykel som kontrast til den ellers pompøse entré.


Lys i stuen
I dagligstuen vælter lyset ind ad de store vinduer med gardiner lavet af gamle sejl. Ved første blik et klassisk rum med paneler, marmorkamin og brede trægulve. Men ved nærmere eftersyn smækfyldt med fantasifulde påfund: Væggen er dekoreret med en sætning, der er skrevet direkte på væggen, det eventyrlige kobber-fuglebur af Matthieu Challières fra The Conran Shop og en samling af shakere på kaminen. Kodeordet er at turde. Sofaen er fra Ikea, den orange gyngestol Rar er designet af Charles og Ray Eames, sofabordet er lavet af genbrugstræ fundet på et loppemarked i Marseille.


Med samme farve
Væg, bord, reoler og bogstaver – fire elementer, der er malet med samme farve. Det giver ro til arbejdspladsen samtidig med, at der sker en masse for øjet.


Det åbne køkken
I det åbne køkken giver den ene væg, som er malet i en varm brun nuance, karakter til rummet, der ellers er holdt i grå nuancer. Grib ideen med åbne hylder, hjemmelavede hilsner og gamle skilte – det er med til at give en varm og indbydende stemning. Ved køkkenbordet er der gjort plads til selskab – med to meget forskellige typer taburetter: to fra Plexi Kartell og en fundet på et loppemarked. Køkkenskabene i hvid lak er fra franske Castorama.


Kombineret køkken og spisested
Det kombinerede køkken og spisested er som i resten af Karine Strigas hjem en vellykket blanding af antikviteter, loppefund og moderne interiør. Stolene fra Kartell har arkitekten kombineret med et råt spisebord af ældre dato, to slags kabinetskabe og en åben hylde, hvor glassene har fået plads.


Den forstørrede lampe
Den forstørrede omvendte kaffekoplampe fra franske Fleux står for det muntre indslag.


Gamle glaskarafler
Over samlingen af gamle glaskarafler har Karine Striga selv kreeret et vægur. Det er lavet af paptal og en viser-mekanisme.


Den oprindelige trappe
Den oprindelige trappe forbinder byhusets fire etager. Den fremstår som en kunstnerisk installation i sig selv.


Hvidt på hvidt
Hvidt i hvidt i soveværelset. Gør som Karine Striga har gjort det her, hæng en række forskellige motiver i hvide rammer og nuancer, gerne i varierende størrelser, op på væggen i en skarp linje. Stolen er designet af Eero Arnio, bomuldsplaiden på sengen af Baraa Ben Boubaker, kabinet-skabene er fra Ikea.


En huleagtig stemning
Hold soveværelset i lyse, dæmpede farver, men mal væggen i en lidt mørkere farve for at få en huleagtig stemning.


Bogstaver på væggen
Bogstaver på væggen enten som et ord eller som løsrevne bogstaver gør sig godt som dekoration. Skabet er fra Ikea.


Til herren i huset
Hvem siger, skabsdøre behøver at være kedelige? Her gråmalede koøje-døre i soveværelset som et lille hint til herren i huset, der elsker det maritime. Gulvtæppet er fra Ikea og sækkepuden fra Fatboy. Bemærk den orange farve, der går igen i fx stuen.




Kreativt toiletmøbel
Fransk stemning med dæmpede naturfarver, gamle fyldningsdøre og et kig til et af boligens to badeværelser – det som husets børn bruger. Her er en gammel skoledisk blevet forvandlet til et toiletmøbel med to håndvaske og en tilhørende træskammel, så de små kan nå.


Råt og praktisk
I stedet for et stort fastmonteret spejl har Karine Striga hængt to gamle spejle op i wiresnore, så de passer i børnenes øjenhøjde. Både gulv og badekar er lavet i beton, der udover at give et råt udtryk også er praktisk, når børnene plasker med vand.


En feminin stemning
Det andet badeværelset er Karine Striga og hendes mands private badeværelse. Her hersker en anden mere feminin stemning end i børnenes badeværelse. Toiletmøblet har blomsterformede greb og snirklede ben, parfumeflakonerne står fremme, og et plisseret badeforhæng i stof indrammer et badekar på løvefødder.


Alt godt fra haven
“Haven er i sig selv en invitation til friluftsliv: Vi plukker friske abrikoser, kirsebær, appelsiner og citroner til at lave frugtsaft, tærter og syltetøj. Til frokost henter vi grøntsager i køkkenhaven” - fortæller Katrine Striga. Hun har også skabt et udendørs læserum af gamle containere, som hun har malet limegrønne og sat i stand til mere fredelige stunder eller til de dage, hvor vejret ikke er helt stabilt.


Læserum af gamle containere
I siden er der skåret hul i containeren, og så har hun påsat primitive trædøre, så containeren kan lukkes af, når den ikke er i brug. Inde i containeren har hun indrettet siddepladser langs væggen, beklædt med skummadrasser og hjemmesydede puder. Når skumringen falder på, holder gardinerne myggene ude.