
Boliggalleri: Sådan laver man en gammel stald til et hjem
I dette hjem i Skåne er en nedslidt stald blevet til en smuk bolig med et badeværelse med lysekrone, en trappe med indbygget pejs, en væg lavet af glas og mange andre finurlige løsninger.
Robin Berkhuizen kommer fra en familie, hvor både hans morfar, mor og bror er dygtige kunstnere. Robin synes ikke selv, at han er et særlig stort malertalent, men hans hus sladrer om, at også han er en sand kunstner. For huset er en ombygget hestestald fra 1800-tallet, og Robin står selv bag forvandlingen til smuk og moderne familiebolig. Robin er entreprenør og driver firmaet Emrahus, som specialiserer sig i lavenergihuse. Han har flere gange købt renoveringsmodne ejendomme for at bygge dem om og sælge dem, og hver gang har folk rystet på hovedet ad ham og hans faldefærdige huse. Sådan var det også, da Robin fandt den gamle stald i Öja i Skåne. Bygningen var slidt og viste tydelige spor efter hestene, som havde stået i boksene.
Se også: Moderne italiensk landejendom
– Men jeg så mulighederne for at skabe noget unikt, et fantastisk hus med masser af sjæl og charme. Jeg faldt pladask for murstensvæggene, bjælkerne i lofterne og atmosfæren. Det var en nedslidt stald, men jeg så et utrolig smukt og gedigent hus for mig med det samme, fortæller Robin.
Den gamle stalds sjæl er bevaret
Det tog nogle år at forvandle den gamle stald til et hjem, og et år inde i projektet følte Robin, at han var nødt til selv at bo her. Det var hans kæreste Katarina dog ikke helt enig i. Hun havde brug for et par måneder til at se, hvordan arbejdet skred frem, før hun var overbevist.
– Jo mere sjæl og kærlighed jeg lagde i renoveringen, jo mere følte jeg, at her måtte jeg bare bo. Vi havde lige fået barn nummer to, og længslen efter at bo på landet med egen have, uden en masse trafik, blev til sidst afgørende for os begge, siger Robin. Alt det indvendige i stalden blev revet ned, så i princippet er der blevet bygget et nyt hus indeni det gamle. Økonomisk var det, ifølge Robin selv, hul i hovedet ikke at rive den gamle bygning ned og bygge en helt ny.
– Men så havde vi mistet den sjæl, som den gamle stald havde. Man plejer jo at sige, at historien sidder i væggene, og det kan man virkelig mærke her. Atmosfæren er fredfyldt og charmen næsten ubeskrivelig med de gamle bjælker, de buede staldvinduer og murstensvæggene.
Få mere inspiration til din boligindretning i vores mange boliggallerier lige her!
Originale påfund
Nu har familien boet i huset i tre år, og de stortrives. Hjemmet er yderst personligt og gennemtænkt med en åben planløsning i stueetagen. Midt i huset står en trappe med indbygget pejs med glaslåger, så ilden kan ses fra både køkkenet og stuen. Gulvene er støbt i beton, og i køkkenet står en indbygget bænk af fyrretræ, et materiale, som går igen i både loftet og en væg i stuen. De originale påfund fortsætter i det store badeværelse, hvor der hænger en fin prismelysekrone, og en vild collage af forskellige fliser pryder væggen bag badekarret. – Jeg er ikke så glad for færdige løsninger og ville have et anderledes badeværelse, fortæller Robin, der selv designede flisecollagen, og synes, at den er blevet meget vellykket.
– Den fører altid til spændende samtaler med gæster, som kommer på besøg for første gang, siger Robin og smiler.
Ombygget stald


HVEM bor her?
Robin Berkhuizen, hans kæreste Katarina og børnene Lia på syv og Lo på fire år.
HVAD er det?
En ombygget stald på 170 m2 i Öja i Sverige.
HVILKEN stil er det?
Afslappet og idérig.
HVOR ser du mere?


Indret med en håndfuld landlige, gamle møbler, hvis rammerne er stramme, med beton, mursten og rustikt fyrretræ – det giver rummet personlighed. Lignende lamper fås blandt andet her! Og de hvidmalede stole og bordet er gamle fund.


I køkkenet er en rå murstensvæg og et buet staldvindue bevaret, og det var netop den slags originale træk, som Robin faldt for, da han første gang så staldbygningen. Bænken er bygget af en snedker.


Hold din stue i lyse farver, så er der masser af muligheder for at sprælle med puder og kunst. Maleriet har Robins mor Aina malet, og betonbordet har Robin selv støbt i samarbejde med datteren Lia.


Du kan sagtens mixe sorte og hvide skabe, betongulv, træloft og rå mursten, uden at det virker rodet. Her i køkkenet, der er fra svenske CanadaKöket, går det hele op i en smuk helhed. Robin har selv designet emhætten af kobber, der fremhæver den varme glød fra murstenene. Gaskomfuret er fra italienske Bertazzoni. Find en lignende taburet her!


Trappen ligger midt i den åbne stueetage og kan varme hele etagen op. Der er glaslåger i begge sider af pejsen, så ilden kan ses fra både stuen og køkkenet. Trappen gemmer også på husets elektronikrum og indbyggede fjernsyn. Puden i stolen er fra By Nord.


Brusebadet og toilettet har fået hver sin bås med forhæng i det originale badeværelse.


I køkkenet er en rå murstensvæg og et buet staldvindue bevaret, og det var netop den slags originale træk, som Robin faldt for, da han første gang så staldbygningen. Bænken er bygget af en snedker.


I entréen har Robin fundet på at lave en knagerække af kobberrør. Bag lågen, som en snedker har bygget specielt til huset, gemmer al husets elektronik sig.


Trappetrinene bliver varmet op af den indbyggede pejs, så det er lunt under fødderne, når familien går ned for at lave morgenmad.


Vær ikke bange for at stille en seng med sengegavl foran et vindue, det kan være med til at skabe en huleagtig stemning i rummet. Et af Robins originale påfund er at stable familiens brænde foran det store vindue. Det betyder, at udsigten ændrer udtryk, efterhånden som stakken af brænde vokser eller skrumper. Lamperne er fundet i et byggemarked.


Den tidligere nedslidte stald er forvandlet til et en smuk og funktionel familiebolig og vidner om, hvor vigtigt det er at kunne se potentialet i gamle bygninger.