Hus

Boliggalleri: Velbevaret villa i Vedbæk

Familien Lolk Nortvigs gamle hus er fyldt med originale detaljer, der stadig kommer til deres ret.

Der er altid blevet passet rigtig godt på det her hus, det kan man bare mærke. Da vi overtog det, fik vi en lille bog med, hvor alle tidligere ejere udførligt har dokumenteret alle de forandringer og forbedringer, der er blevet lavet på huset gennem årene, fortæller Camilla Lolk Nortvig om villaen fra 1887.

De knap 200 m² ligger placeret i hjertet af det gamle Vedbæk nord for København og er fyldt med velbevarede detaljer som sildebensparket, karnap og en snedkereret trappe, der løber som en livsnerve gennem husets etager.

– Vi faldt især for beliggenheden, rumfordelingen og så den her centrale trappe, der lander midt i stuen og binder alle etagerne sammen, siger Camilla Lolk Nortvig, der altid har haft en veludviklet sans for indretning, farver og kunst. Alligevel voldte den nye stue problemer, og hun kunne ikke helt knække koden til at skabe sammenhæng og hygge i det nye hus.
 
 

Uventet løsning

De andre øjne, der kom på huset, tilhørte en indretningsdesigner, der med nysgerrighed på familiens hverdagsliv og et skarpt blik på villaens bløde punkt ved siden af trappen kom med friske idéer.
 
– Hun var enormt god til at aflæse os, og hvem vi er som familie. At vores hjem gerne må være smukt, men vigtigst af alt skal fungere, siger Camilla Lolk Nortvig.
 
Indretningsdesigneren kom frem til at indrette et kontorhjørne ved siden af trappen. En idé, Camilla Lolk Nortvig først var lidt skeptisk overfor, fordi hun var bange for, hvad det ville gøre ved hyggen i rummet. Det viste sig dog at være en meget velfungerende løsning for familien Lolk Nortvig.

Feminine detaljer

I tilgift til løsningen med kontorhjørnet fik Camilla Lolk Nortvig også hjælp fra indretningsdesigneren til at stille mere skarpt på sin egen smag.
 
– Som ene kvinde i et hus med fire drenge har jeg nok altid været nervøs for at indrette for feminint, og der hjalp hun mig med at tage mere stilling til de ting, vi omgav os med. At få mere hygge ind og ikke være så bange for at vælge de feminine detaljer til. 
 
Det har medført, at der er kommet flere tekstiler og puder ind i den gamle villas indretning, og at der er blevet arbejdet med farver igennem hele huset, især støvede toner af blå og grøn, som Camilla Lolk Nortvig er glad for.
 
– Efter den her proces er jeg blevet mere modig og vil tage farverne et skridt videre. Det skaber så meget mere helhed og karakter, når der er en farve på væggen, og du kan lege meget mere med rummet. Jeg er blevet mere sikker i min stil nu, samtidig med at huset fungerer for os – det ser pænt ud, ja, men vigtigst af alt kan alle kvadratmeter bruges
 
 

BOLIGGALLERI: VELBEVARET VILLA I VEDBÆK

Her bor: Camilla Lolk Nortvig, partner og medstifter af konsulentfirmaet Do Charity, Mads Lolk Nortvig, medstifter af Nortlander og Skinetworks, og deres tre sønner, 
Sebastian, August og Albert.
Bolig: Villa i Vedbæk fra 1887 på 198 m².
Stil: Klassisk villa med nordiske toner og få velvalgte farver.
 
Villaen fra 1887 ligger i det gamle Vedbæk.
 
En voluminøs lampeskærm over spisebordet giver et mere afslappet udtryk end en lysekrone – uden at gå på kompromis med wow-efftekten. Spisebordet er fra MDF Italia, Cartifa-stolene er fra Arper, og lampen er fra Moooi. Gardinerne er syet i hørmateriale fra Gittes Gardin.
 
Mørke gardiner skaber en varm og hyggelig effekt i en højloftet og lys stue. Hold dem i et tyndt materiale, så lyset stadig slipper ind i siderne af vinduet. Sofaerne er fra Meridiani, og lænestolen er fra &Tradition. Bordlamperne i vindueskarmene er Verner Pantons Flowerpot, der i dag produceres af &Tradition.
 
Sammenhæng mellem farverne på møbler, tekstiler og nips giver et roligt indtryk og får boligen til at virke gennemtænkt.
 
En 'død zone' i stuen kan sagtens udnyttes fornuftigt. Det er den udadvendte kontorplads her et bevis på. 
Stolen er fra Meridiani, og bordet fra Handwerk. Bordlampen er fra Rue Verte, og værkerne på billedvæggen er af bl.a. Hans Voigt Steffensen og Maggie Kempinska.
 

Fra 1683 og helt op til slutningen af 1800-tallet var det forbudt at 'lade bygge eller indsætte' karnapper på huse i København uden tilladelse, fordi man mente, at det gode lys og den bedre udsigt var på bekostning af naboerne i de omkringliggende etagebyggerier. Med villaer som denne i Vedbæk fra 1887 er det en anden sag, og karnappen i spisestuen åbner virkelig spisestuen op for dagslyset.

Hold væggene hvide, hvis skråvæggene ikke skal overtage rummet, og lad i stedet resten af interiøret være i rolige mørke nuancer. Sengetæppet er fra Tine K Home, og puffen er fra Day Home. Bordlampen er fra Rue Verte, og gardinerne fra Gittes Gardin.

Et badeværelse behøver ikke at være klinisk hvidt. Med mosaiksten i en varm jordfarve spreder hjemmets varme sig helt ud på de kolde klinker.

Læs mere om: