I et træhus mellem svenske fyrretræer har fotografen Kalle Gustafsson indrettet et feriehelle fyldt med sine samlinger af lamper, teaktræsmøbler og dansk design.
Tirsdag, 13. august 2019 - 9:39 - af Gill Renlund / Foto: Johan Sellén/Livinginside
På en lille ø syd for Stockholm mellem høje fyrretræer ligger et lille typisk svensk træhus, der er malet sort.
Huset har siden 2013 fungeret som sommerhus for den svenske fotograf Kalle Gustafsson, der er den femte ejer, siden det blev bygget i 1968.
Ejeren før ham lavede en tilbygning til den lille træhytte, og Kalle Gustafsson har fortsat linjen og tilføjet en hems, flere vinduer og et nyt badeværelse.
Kunst og håndværk
Desuden har han fået lavet en vinduesvæg mellem soveværelset og køkken-alrummet, ligesom han har bygget en pergola og en sauna på grunden. Kalle Gustafsson har altid været fascineret af træhåndværk og har også evner inden for det – hvilket kan forklare arbejdsbænken i husets garage.
– Jeg gik på en ungdomsuddannelse med fokus på kunst og håndværk og lavede nogle besynderlige ting – som en brødrister i træ. Min lærer syntes, det var mærkeligt, men jeg kunne virkelig godt lide brødristerne fra 1950’erne med deres rundede former, fortæller Kalle Gustafsson.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Klik her for at ændre dit samtykke
Historisk designsamling
De klassiske brødristere er ikke det eneste, Kalle Gustafsson har haft en usædvanlig svaghed for. Ud over samlingerne af lamper, teaktræsmøbler og dansk design, som i høj grad sætter deres præg på sommerhusets indretning, har han nemlig en anden samling, der efterhånden har vokset sig større end hobbyplan.
Det drejer sig om en samling møbler designet af schweiziske Pierre Jeanneret, der er mest kendt for sit mangeårige samarbejde med fætteren, arkitekt og møbeldesigner Le Corbusier.
Møblerne i den store samling stammer fra Le Corbusiers byplanlægningsopgave i den indiske by Chandigarh i starten af 1950'erne.
Her satte han fætteren Jeanneret til at designe møbler – såsom stole, skriveborde og daybeds – til offentlige kontorer, skoler og biblioteker. Teak- og rattanmøblerne blev dog hurtigt uddaterede, da inderne fik smag for mere moderne materialer som fx stål.
Plads til hobbyer
I slutningen af 1990'erne begyndte folk at undre sig over, hvor alle Jeannerets indiske møbler var blevet af, og svaret var, at de fleste var blevet solgt som brænde eller smidt ud på gaderne.
Derfor er de i dag forholdsvis sjældne og bliver solgt for store summer på auktioner og i gallerier verden over.
Og netop et galleri er Kalle Gustafsson blevet nødt til at starte, så han har et sted at placere sin store samling af Pierre Jeannerets møbler fra Le Corbusiers indiske projekt.
– Jeg foretrækker egentlig skandinavisk design, men jeg kunne ikke modstå Jeannerets møbler, forklarer Kalle Gustafsson og tilføjer, at hans motto er, at når ens hobby bliver ens job, må man finde en ny hobby.
Derfor er det godt, at sommerhusets grund er stor nok til også at huse to både fra 1951 og 1968 – selvfølgelig i træ – som Kalle Gustafsson kan bruge sine stille stunder i den svenske skov på at renovere.
Her bor: Kalle Gustafsson, mode- og reklamefotograf og indehaver af Galerie Maison Première, hvor han sælger ud af sin store samling af Pierre Jeanneret-møbler. Bolig: Et lille sommerhus i træ bygget i 1968 med en senere tilbygning. Huset ligger på øen Dalarö syd for Stockholm. Stil: Rustik indretning med vintagemøbler og naturmaterialer.
Brug toppen af en daybed som et hængemøbel på terrassen. Kalle Gustafsson har selv bygget både pergola og hænge-daybed.
Daybeden er designet af Kurt Østervig, og safaristolen af Hans Olsen. Jutetæppet er fra Länna Möbler. Sidebordet er købt på auktion, ligesom den franske arkitektlampe og væglampen af glas. Både fotokunsten på væggen og skrivebordet er lavet af Kalle Gustafsson selv.
Pergolaer har været brugt siden oldtidens Ægypten.Ordet dækker over en simpel arkitektonisk struktur af opretstående piller med tværgående bjælker, der er egnet til at støtte klatreplanter – såsom vin eller roser
– og på den måde give en skyggefuld terrasse.
Indret sofahjørnet med langarmede væglamper i stedet for pendler. Det giver mulighed for at justere lyset, alt efter hvor du skal bruge det. Sofaen og lænestolen er fra &Tradition, og sofabordet i teaktræ er designet i 1950'erne af schweiziske Jürg Bally. Fotokunsten er af Pelle Bergström.
Med kroge på køkkenøen til opbevaring af diverse grej kan du lave en afslappet køkkenværkstedsstemning. Køkkenøen er købt på markedet på Portobello Road i London.
Den norske designer Henry Walter Klein (1919-1999) blev som ung interesseret i møbelsnedkeri under sin tid i Norges flåde. Den interesse bragte ham i 1949 til Danmark, hvor han læste interiørdesign på Teknisk Skole på Frederikberg og en overgang var i lære på Finn Juhls tegnestue. Spisebordet er købt på auktion hos Lauritz.com, og lamperne er fra Länna Möbler.
Skrivebordet og stolen her er begge resultater af den schweiziske arkitekt Pierre Jeannerets (1896-1967) samarbejde med Le Corbusier om indretningen af byen Chandigarh i Indien. Møblerne forhandles i Kalle Gustafssons Galerie Maison Première, og lampen er fra Länna Möbler.
En vinduesvæg er en god løsning, hvis du ønsker at dele et rum op i to, men stadig vil bevare lyset og fornemmelsen af et større rum. Skrivebordet er købt brugt i den stockholmske vintagebutik Brandstationen, og det lille sidebord, der står i forlængelse af det, er fra Artilleriet. Stolen er designet af Ray og Charles Eames og i produktion hos Vitra.
Glaslampetter omkring spejlet kan give badeværelset et touch af eksklusivitet. Selve lamperne er fra Ikea, mens glasskærmene er vintage. Skabet under vasken er et arvestykke.
En reol, der er bygget op omkring sengen, giver både en hygelig hulefølelse i sengen og masser af plads til at opbevare fx bøger og udstille småting omkring den. Kalle Gustafsson har selv bygget reolen, mens sengelamperne er fra Ikea, og sengetæppet er fra Merci i Paris.