Lejlighed

Boliggalleri: Sådan skaber man Københavner-boheme

En opvækst med kunstneriske og rejselystne forældre, en international karriere og mange udlandsophold har sat sine spor i herskabslejligheden i København.

For 21 år siden sad Camilla Bøving på en fortovscafé med to veninder, og lige dér fik hun for første gang øje på den elegante bygning overfor.
– Jeg sagde til mine veninder, at der kunne jeg godt tænke mig at bo en dag, siger hun. Og selv de mest umulige drømme har det med at gå i opfyldelse, for nogle år senere flyttede hun ind.
– Udover den smukke arkitektur betød beliggenheden meget, og det har siden været et stort plus at bo her midt i byens puls og med Kongens Have lige om hjørnet, siger Camilla Bøving, der til daglig er PR- & marketingansvarlig for Clarrods Interior og partner i indretningsfirmaet by mabb.

Historie i væggene

Den 145 kvadratmeter store herskabslejlighed er fra begyndelsens af forrige århundrede og tegnet af den danske arkitekt Eugen Jørgensen. Da hun overtog lejligheden, stod den stort set, som da ejendommen blev bygget. Under restaureringen opdagede hun bl.a., at væggene var dækket af syv lag tapet, hvor det inderste lag var avissider fra 2. Verdenskrig. 
– Jeg elsker de smukke detaljer i lejligheden. De giver sjæl til stedet og vidner om alt det liv, der er gået forud, fortæller Camilla Bøving, der altid har ønsket at bo i en klassisk ramme. Hun har siden slået to rum sammen for at lave et moderne, funktionelt køkkenområde, plankegulvene er blevet slebet ned og lysnet, mens vægge, stuklofter, fyldningsdøre og vinduer er malet hvide. 

Ét rum ad gangen

Indretningen hjemme hos Camilla Bøving balancerer mellem det rå og feminine. Det er et mix af forskellige stilarter og ting, der stammer fra hendes udlandsture og ophold i fremmede lande. Ting, der er som en tidslinje med minder. Som baggrund har Camilla Bøving valgt farver i neutrale, afdæmpede nuancer i lejligheden, som rummer to store stuer en suite, spisestue, soveværelse, bad og det rummelige køkken med spiseplads. 
– En god ven sagde engang til mig, at man kun kan være i et rum ad gangen, og jeg har derfor indrettet alle rum med lige stor passion, siger Camilla Bøving. 

Tingenes fortællinger 

Camilla Bøving holder meget af designklassikere som hendes Eames-stole og
Gino Sarfatti Chandelier-lampen i messing, men hun synes samtidig, at sådanne elementer aldrig fungerer, hvis ikke de er blandet med noget andet. Hendes nysgerrige sind vægter tingenes historie lige så højt som den æstetiske værdi.
– For mig er et hjem et sted, der sætter scenen for, hvem vi er og gerne vil være. Der skal være liv bag objektet, en eksistensberettigelse, siger hun.

Farfars arv

Det er blandt andet derfor, at vintage-elementer fylder så meget i hendes indretning. 
– Min farfar var en stor samler, og jeg elskede at gå på eventyr i mine bedsteforældres hjem. Jeg kan godt lide, at mine gæster får den samme oplevelse, når de træder ind i mit hjem – at der er noget fra hele verden. Jeg har uden tvivl arvet mit farfars samlergen og nysgerrige natur, siger Camilla Bøving. De mest værdsatte indretningselementer i herskabslejligheden er hendes bøger og møblerne, der har en fin historie. Den store samling bøger er nøje udvalgt, og hver eneste bog bærer på et minde om en bestemt tid eller en boghandel et sted i verden. Spisebordet har en helt særlig affektionsværdi i hjemmet. 
– Mine tipoldeforældre fik det i bryllupsgave i 1887, og det er lige siden gået i familiens arv, siger Camilla Bøving. 

Se hele boligen her ...

Boheme