
En bolig i forandring
Fra udtrådt studenterhybel til tjekket herskabslejlighed. 175 kvadratmeter blev forvandlet fra kaos til drøm – se resultatet her!
En gammel, forsømt lejlighed, der var godt slidt efter i årevis at have lagt kvadratmeter til skiftende studerende. Sådan så denne lejlighed ud, før den gennemgik en rivende forvandling. Der skulle mere end en veludviklet fantasi til at gennemskue, hvor lækker lejligheden faktisk kunne blive, men så kom et arkitektparret.
Læs også: Tips til det lille badeværelse
I dag er lejligheden gennemført personlig uden en eneste rest fra de gamle klubværelser. Men vejen dertil har været lang, og projekterne har været store, blandt andet:
• er badeværelset flyttet til det gamle toilet og pigeværelse.
• er der lagt et helt nyt plankegulv på badeværelset, hvor der tidligere var terrazzo.
• den bærende væg er revet ned med undtagelse af en søjle, der holder konstruktionen.
• er alle dørtrin fjernet for at forstærke fornemmelsen af flow igennem boligen.
Læs også: Skab nyt liv i 50'er huset
5 råd, hvis du drømmer om at bygge om:
• Skaf dig plantegningerne af boligen, så er det nemmere at se mulighederne for at lægge flere rum sammen. Så kan du også se, hvor der er bærende vægge, evt. skorsten og installationer.
• Skal du rive en bærende væg ned, så lad gerne en bærende søjle blive i stedet for kun at have et tværgående bærende element i loftet. Det giver et råt præg, som giver kontrast til en klassisk stil. Lad evt. søjlen stå i rå eller pudsede mursten.
• Hvis elnettet er gammelt, så kan du overveje at få en elektriker til at klippe forsyningskablet over og lægge et nyt kredsløb ind.
• Skjul skæmmende rør og vandlåse med en baldakin eller i et skab, så får du et mere rent og stringent look og kan rette fokus mod noget mere spændende.
• Lav en tidsplan for projektet med delelementer og deadlines. Så mister du ikke overblikket og går i sort, hvis boligen i en periode kommer til at se helt ubeboelig ud.
Se også galleriet: Bolig med råt genbrugsdesign
En bolig i forandring


Belysning er afgørende. I entreen er der brug
for lys til rengøring og til at finde nøglerne – og stemningslys. Stil fx en lav bordlampe på et smalt
konsolbord som her.


Ejerne har arbejdet meget med følelsen i hjemmet, og de åbne rum får det hele til at smelte sammen i en større enhed.


I det åbne køkken-alrum er flere funktioner integreret i væggen som fx emhætten og den flydende hylde. De changerende glasmosaikker hedder Iridiscent og er fra Fired Earth. Den svævende hylde er speciallavet på mål.


Skønne glasmosaikker, der sætter prikken over i'et i køkkenet.


De hvide væglamper, Fortebraccio fra Luceplan, kan justeres, så lyset både kan fungere som direkte arbejdslys og som diffus stemningsspreder, når lyset peger mod væggen. Køkkenet er fra Svane Køkkenet med bordplade i corian og armatur fra Hans Grohe.


I spisestuen, der ligger i forlængelse af køkkenet,
optager et stort vitrineskab en del af pladsen. Skabet er hjemmelavet, sat sammen af to skabe købt på Lauritz.com. Spisebordsstolene Aluer fra italienske Gervasoni og købt hos Sibast. Titanialamperneer fra Luceplan.


Alle dørtrin er fjernet for at give sammenhæng i boligen. Spisestuen forbinder køkken og stue.


Forskellige nuancer af grå udgør sammen med sort, hvid og varme overflader i teaktræ, kelim og keramik farverne i stuen. Farver, der i øvrigt går igen i resten af herskabslejligheden.


Stuen er et gennemgangsrum. Sofaen kunne derfor kun være placeret med
ryggen til vinduet. Det runde tæppe er valgt for at bryde ‘ganglinjen’.


Den klassiske tv-udfordring i åbne rum med gennemgang er løst ved at montere fladskærmen på en arm, der kan svinge tv'et ud i en vinkel på op til 90 grader. Over tv'et har den bornholmske maler Oluf Høst malet en skitse direkte på væggen. På sofabordet står den dansk producerede Kubus, stagen fra 1962 designet af arkitekten Mogens Lassen. For 20 år siden producerede Mogens Lassens barnebarn Søren Lassen for første gang Kubus i sin garage. Siden har stagens popularitet fået By Lassen til at skifte garagen ud med en fabrik i Holstebro.


Stolen er fra den nu lukkede butik Frydendahl, bordet fra Ikea og Bestlight-lampen fra Gubi.


Det er de små ting, der gør forskellen og giver den rette stemning.


Mal væggene i arbejdsværelset i en varm grå
nuance, så rummet virker trygt og hyggeligt.


Montér en ventilator i loftet i stuen eller soveværelset vendt mod syd, så kan du køle ned om sommeren, rummet får samtidig et eksotisk touch.


Mønstret tapet kan give liv, men det kan også blive for meget. Gør i stedet som her, tapetsér en væg, så får den samme dekorative funktion som et
billede. Tapetet Nordic Blossom er fundet hos Flügger.


Store puder og et skind på sengen i teenageværelset, så fungerer den som sofa i dagstimerne. Den hvide metallysestage er designet af Morten Brorsen.


Teenageværelset er indrettet i samme stil som resten af lejligheden i grå, hvid og sort. De små bønneborde er fra Designer Zoo. Lampen er fra Luceplan.


Badeværelser bliver hurtigt sterile i udtrykket. Det kan et par billeder, lanterner og planter ændre.


Det gamle pigekammer var i lejlighedens studenterdage et overfyldt pulterkammer, men er i dag forvandlet til et stort lyst badeværelse med bruseniche og separat toilet. Elementer, bordplade og vaske er fra Svane Køkkenet, spejlet
med indbygget lys fra Bad & Stil, og armaturerne er fra Hans Grohe.