Lejlighed

Fra nonnekloster til nordisk wow-effekt: Se, hvordan fortid og nutid mødes hos Ciara

De 300 år gamle mure i Ciara O’Hallorans lejlighed har oplevet meget. Engang boede katolske nonner mellem dem, men i dag er de højloftede stuer indrettet efter skandinavisk forbillede og med respekt for historien.

Det var kærlighed ved første blik, da Ciara O’Halloran og hendes mand trådte indenfor i den ejendom, der skulle blive deres hjem. Bygningen havde eksisteret siden 1770 og var for nyligt blevet omdannet til moderne lejligheder. Før da husede den en skole drevet af nonner, og af samme grund følte Ciara en særlig tilknytning til stedet.

− Min mor var elev her i halvfjerdserne, så da lejlighederne kom på markedet, tog min mand og jeg med min mor hen for at se, hvordan hendes gamle skole var blevet transformeret. Men vi havde aldrig forestillet sig, at vi ville falde så pladask for ejendommen, fortæller Ciara.

Entré med wow-effekt

Især én velbevaret detalje ved den historiske bygning gjorde stort indtryk på Ciara.

− Der er over tre meter højt til loftet, og 10 af de oprindelige georgianske vinduer er blevet bevaret, så lejligheden er badet i naturligt lys, uanset vejr eller årstid. Tre af vinduerne sidder i entréen, så jeg får stadig den der wow-effekt, hver gang jeg træder ind ad døren.

Fra entréen er der adgang til to soveværelser, to badeværelser og en stor stue med køkkenalrum og kontor. Ciara arbejder som klassisk violinist og boligstylist, så for hende var det vigtigt, at indretningen ikke blev domineret af ejendommens historie, men også kom til at afspejle familiens personlighed.

− Jeg ville gerne respektere bygningens arkitektur og historie, samtidig med at der også skulle være plads til, at min familie kan slappe af, siger Ciara.

For at nå i mål med sin vision for lejligheden, måtte hun trække på både arbejdserfaring og fagligt netværk. Det resulterede blandt andet i et samarbejde med hollandske Avenue Design Studio, som hjalp med at kreere et tre meter langt opbevaringssystem til stuen. Resultatet blev en lys og åben planløsning med et bevidst skandinavisk islæt.

− Jeg har altid været tiltrukket af enkeltheden og det funktionelle ved nordisk design, så når vi nu stod med en lejlighed med en åben planløsning, gav det mening at starte dér, fortæller Ciara.

For at indfange den skandinaviske stil brugte hun naturmaterialer som træ, keramik, fåreskind og hør i indretningen, men der var grænser for, hvad budgettet kunne holde til. Undervejs måtte hun og familien sammen finde frem til, hvad der skulle prioriteres.

− Vi valgte at investere i belysning fremfor møbler, hvor vi nok har sparet en del. Lige med undtagelse af sidebordet i entréen, som vi bestilte fra den irske møbeldesigner Colin Harris, der skabte det fra et irsk asketræ, der var væltet i en storm, forklarer hun.

En personlig historie

Det er netop sammensmeltningen af historie og nutid, der tiltaler den lille familie.

− Jeg elsker alt det i vores hjem, der har en særlig baggrund eller en personlig tilknytning til os. Det quiltede tæppe, der hænger i børnenes legehjørne, er håndlavet af min bedstemor til hendes bedste veninde for mange år siden, så det har en særlig betydning for mig, og de håndværksmæssige detaljer i det er forbløffende, siger hun, og tilføjer, at det samme gør sig gældende for al keramik og kunst i hendes hjem. Intet er havnet der ved et tilfælde. Heller ikke beboerne, og Ciara nyder, at hendes familie havde en særlig tilknytning til lejligheden, allerede før den flyttede ind. 

− Det er dejligt at tænke på, hvordan min mors børnebørn løber rundt i hendes gamle klasselokaler nu.

boligreportage: Gå på opdagelse i det moderniserede nonnekloster hos Ciara O'Halloran

Hvem

Ciara O’Halloran, 36 år, klassisk violinist og boligstylist, sammen med hendes mand og deres to børn.

Hvad

Treværelses lejlighed på 118 m² i en tidligere kloster-skole fra 1700-tallet i Irlands andenstørste by, Cork. 

Den lette, nordiske stil er især inspireret af naturen. Gå efter lyse, støvede nuancer og naturmaterialer med masser af tekstur, såsom som flet, pels og strik.

Den irske musiker Ciara omgiver sig med fyldige, grønne planter og naturmaterialer som træ og hør for at opnå det ubesværede skandinaviske look, som hun føler sig hjemme i. Køkkenmodulerne er tilsat messingknopper og malet støvblå.

Kan du lide den afdæmpede, nordiske indretning med fokus på træ og designklassikere, passer rispapirlamper godt ind – gerne sat sammen med vaser fyldt med grønne grene, der understreger den naturlige stil. Spisebordet er fra BoConcept, og lampen fra Hay.

I stedet for at fylde lejligheden med møbler, der tager opmærksomhed fra de høje vinduer og lofter, har Ciara begrænset sig til nogle få, udvalgte favoritter. Lampeskærme fra Lamb Design.

Ikke et ondt ord om potter, men et par store, grønne planter kommer til deres ret i vævede kurve som disse, som Ciara har fundet i Kim Gray General Store. Et sæt matchende lænestole får et strejf af individualitet med forskellige puder, plaider og et blødt fåreskind.

Tips: Gør som Ciara

  • Har du høje vinduer, der er værd at vise frem? Drop gardinerne og få mest muligt ud af lysindfaldet.
  • Organiske materialer som skind, bast, træ og papir bringer fornemmelsen af nordisk natur indenfor.
  • Fremhæv fornemmelsen med grønne planter – jo større, des bedre.
  • Bløde tekstiler skaber varme og hygge, og der kan altid sniges flere ind.
  • Store, vævede kurve med eller uden mønster kan bruges til opbevaring, vasketøj eller sågar som urtepotteskjuler, hvis du forer med en vandtæt pose.

 

Mangler du plads til et kontor? Tilføj en skrivebordsplade til dit opbevaringssystem, dette er skræddersyet af Avenue Design Studio til Ciaras stue. Den lille pendel er fra svenske Kovac Family, og loftslampen er fra Flos.

Rispapirlampen har fået et comeback, og i oversize version er den et smukt og enkelt blikfang, koblet med en minimalistisk sengeramme fra Ikea og bløde sengetekstiler fra By Mölle.