
Klassisk bolig på den moderne måde
Kig med indenfor i en fredet københavnerlejlighed, hvor der er kælet for detaljen og indrettet med respekt for bygningens historie.
For mange år siden boede Danmarks første socialdemokratiske statsminister Thorvald Stauning i bygningen på Østerbro i København. I dag er det Signe Bertelsen og hendes familie, der har indrettet de store, lyse rum med masser af kunst og design. Men også med respekt for bygningens arkitektur. Det skal de.
– Lejligheden er fredet – også indvendigt – så vi må ikke lave noget særligt om i lejligheden. Da vi skulle have nyt køkken, måtte vi søge tilladelse hos Kulturarvsstyrelsen først. De gav os lov, bare vi ikke væltede nogen vægge, siger Signe Bertelsen.
Inspiration: Indret den perfekte garderobe
At parret er nødt til at bevare de gamle og historiske rammer, passer dem faktisk rigtig godt. De er begge meget begejstrede for både industrielt design og klassisk dansk design.
– Jeg har ikke nogen bestemt yndlingsbutik inden for møbler – kun hvis man kan kalde auktionshuse for butikker. Når vi køber møbler på auktionshuse, er det for at få noget klassisk design, som har klaret sig igennem flere tidsæraer, siger Signe Bertelsen.
De 185 m2 er gennemførte med fokus på detaljerne. Stilen er stram, men der er også rum til humoristiske og farverige indslag, såsom kæmpe grafiske bogstaver og en stor lyserød lænestol, som Signe Bertelsen har købt for 300 kr. på Lauritz.com. Og så er der masser af kunst.
Der er unikke værker på væggene i alle rum. Spørger man Signe Bertelsen, hvad hendes ultimative drømmekøb til boligen er, lander svaret også på kunst – og en ny sofa.
Få indretningstips, boligreportager og gourmetopskrifter med Mad & Bolig!
5 Tips til at bo klassisk og moderne
- Køb klassikere. De holder i mange år og er som regel alle pengene værd.
- Køb brugt. Når man køber ting brugt, så har de en historie med sig, og så bliver de kun smukkere med tiden.
- Køb litografier. De er i modsætning til malerier ofte til at komme i nærheden af rent prismæssigt. Og man kan sagtens stadig fornemme kunstneren bag, hvis ikke du har råd til kunst.
- Indret med bøger. Tilfør hygge til indretningen ved at pynte op med bøger. De har farver, de minder dig om gode oplevelser, og så giver de også en god akustik.
- Indret med organiske materialer. Uldstoffer og andre organiske materialer tilfører hjemmet varme og ro. Har du en stresset hverdag, er det rart med et roligt hjem.
Læs også: Råt og rustikt parcelhus
Se de inspirerende billeder fra lejligheden i galleriet herunder:
Klassisk bolig på den moderne måde




Et tæppe er en enkel måde at skabe sammenhæng i rummet, som Signe Bertelsen har gjort det her. Tæppet i klassiske rødlige farver er fundet på Lauritz.com. På væggen hænger værker af blandt andre Ferdinand Ahm Krag, PlayType, Stilleben samt et fotografi af Svanemølleværket – taget af fotograf Andreas Martin Andersen. Lampen over bordet er en Louis Poulsen-lampe af ældre dato. Foruden stole fra Tolix, Myren af Arne Jacobsen så står der for enden af Kanslergadebordet, som spisebordet hedder, en Wegner-stol.


Coffee table books skal ses. De er i sig selv kunstværker, som er med til at give det klassiske et nutidigt løft. Overalt i lejligheden har Signe Bertelsen indrettet med en blanding af kunstværker og brugsgenstande, store som små, med forskellige værdier. Træskålen har fx affektionsværdi, fordi hendes morfar har drejet den. Reolen er Woody fra Hay.


“Jeg er bare helt vild med contemporary art. Det ville være fantastisk engang at købe et værk af enten Absalon Kirkeby, Ulrik Week eller Alexander Tovborg.”
Signe Bertelsen, designer


Lænestolen i karnappen er en af Signe Bertelsens klassiske vintagefund fra Lauritz.com. I vindueskarmen står et andet af hendes yndlingsfund, et kunstværk af Pernille Brethvad. Sofabordet er et Eames-bord, puden er fra LuckyBoySunday.


Bøger er gode for akustikken, og så bidrager de til det klassiske udtryk. Sæt bøgerne i en væghængt reol, som Signe Bertelsen har gjort det i hjørnet af spisestuen – her med reoler fra Trævarefabrikernes Udsalg. Gulvlampen er fra Lightyears, købt i Illums Bolighus, de to værker på væggen er af henholdsvis My Buemann og Michelle Carlslund – købt hos ArtRebels. Spisebordet er unika tegnet af parret selv og designet af Anders Thams fra Moebe. Rundt om bordet står stole fra Tolix og Myren af Arne Jacobsen.


Simpelt og smukt. Det er de små detaljer, der gør forskellen. Her i hjørnet af spisestuen står en gammel potte med et japansk-lignende bonsaitræ og ved siden af et billede af My Buemann.


Når møblerne som her i kontoret er små værker i sig selv, så skræl overflødigt nips væk, så de kan tale deres eget sprog. Det antikke bord i kontoret er fra de gamle B&W-haller. Christian Dell-lampen på bordet er fundet på et loppemarked i Berlin, gulvtæppet er fra Illums Bolighus, og plakaten på væggen er fra Mungo Park. Skraldespanden er et loppefund.


Hæng flere store billeder sammen som her. Det fungerer lige så godt som med små. Signe Bertelsens dekorative kunstvæg er forholdsvis ny. Fra venstre hjørne øverst består den af to private fotos, som er forstørret, plakat med papirfly købt i New York, plakat med arabiske tegn af Emil Madsen Brandt, en Oluf Høst-litografi og en plakat med blå prik af Troels Flensted.




Soveværelset er holdt i lyse nuancer, så man rigtig kan falde til ro – og med en udsigt til et grønt område udenfor. Billederne på væggen er taget af nogle af parrets gode venner. Lampen er fra Artemide, og puden er fra Hay.


Køkkenet er indrettet med respekt for de herskabelige rammer med en blanding mellem moderne klassiske elementer og interiør med historie. Det store A på væggen stammer fx fra en Lurpak-fabrik i Københavns nordvestkvarter, mens Signe Bertelsen har arvet spisebordet fra sine forældre, som for 30 år siden fik det lavet på et savværk i Vestjylland. Hertil er sat Tolix-stole og en PH-lampe. Lamperne over køkkenbordet er fra Rambow.


“Der er noget smukt ved møbler, som er brugt. De har patina og historie. Det passer godt til vores indretning.”
Signe Bertelsen, designer