Sommerhus

Huset var iskoldt og mørkt. Men så begyndte Katrine og Morten at fjerne væg til væg-tæpperne

Enkle linjer, træ på træ og et fravær af overflødige ting giver præsteparrets sommerhus et renskrabet udtryk, hvor nøje udvalgt vintagekunst og hjemmedrejet keramik får lov at skille sig ud.

Da præsteparret Katrine og Morten begyndte at lede efter sommerhus, nedfældede de en række kriteri­er for at indkredse feltet. Først og fremmest skulle det være et hus, de selv kunne sætte deres præg på, men som samtidig havde originale og beva­ringsværdige elementer. For det andet skulle det være stort nok til at huse hele familien på fem samt eventuelle gæster.

Af samme grund forestillede hverken Katrine eller Morten sig, at de­res første fremvisning også ville blive den sidste.

− Kunne det virkelig passe, at det første hus, vi så, skulle være det, vi købte? Spurgte parret hinanden, da de havde været til åbent hus i To-Bjerg ved Lammefjorden. Også fordi sommerhuset, de besøgte, ikke ligefrem lignede noget, de havde drømt om.

Det havde stået ubrugt i mange år, og det kunne ses. Katrine husker, at der var iskoldt og mørkt indenfor, og haven var fuldstændigt tilgroet.

Alligevel øjnede parret en masse potentiale i huset og tog en hurtig beslutning om at byde på det.

En glædelig overraskelse

Efter overtagelsen blev der lagt hårdt arbejde i de projekter, fami­lien selv kunne løfte. Undervejs i processen røg væg til væg-tæpperne sig en tur, og som en dejlig overraskelse lå fine plankegulve og gemte sig nedenunder.

Nyt køkken blev også nødvendigt, da det originale var for slidt og ikke stod til at redde. For at finansiere den ekstra udgift, allierede parret sig med et udlejningsfirma, Landfolk, som nu sørger for, at sommerhu­set genererer en indtægt i de weekender, hvor det ellers ville stå tomt.

Minimalistisk munkecelle

Sommerhusets indretning var til at starte med nærmest ikkeeksiste­rende, da der stort set ingen møbler var, husker Kathrine.

– I starten havde vi ikke rigtig møbler i huset, da vi havde brug for at mærke efter og finde behovet hos os som familie, fortæller hun.

Med tiden kom udvalgte møbler til, størstedelen fundet på aktioner, loppemarkeder og Dba.

Udover en fælles interesse for kunst, laver Katrine og Morten også deres egen keramik. Katrine bygger primært skulpturelle værker, mens Morten drejer.

Derfor blev de også hurtigt enige om at etablere eget keramikværk­sted i et af værelserne med panoramaudsigt over haven. Her er der – ligesom i resten af huset – tænkt over simpliciteten og roen i det skabte udtryk, så alle, der kommer forbi, kan lade op i rene omgivelser.

Katrine har sågar fundet på et begreb, der kan beskrive den stilret­ning, parret er gået med;

– Minimalistisk, skrabet munkecelleæstetik, siger hun med et smil.

Mød præsteparret Katrine og Morten

Morten arbejder fortsat som præst, mens Katrine netop har sagt op for at hellige sig parrets kreative fællesprojekt, FirePaperRun, der sælger vintagekunst og keramik­undervisning. Se mere på @firepaperrun. 

Hvem?

Præsteparret Katrine og Morten Blinkenberg med to fælles børn, Erik og Hans på 7 og 4 år, samt Mortens datter, Hannah, 18 år.

Hvad?

Sommerhus med kera­mikværksted fra 1969 i To-Bjerg ved bunden af Lammefjorden.

Enkle linjer og rolige nuancer sætter rammen for stilen i sommerhuset, hvor ubehandlet træ får lov at træde i karakter. Sofaen er tegnet af Tage Poulsen, den brune lerskulptur på sofabordet er skabt af multikunstner Walther Linis.

Designklassikere har det med at klæde hinanden. Pendlerne er vintage Alvar Aalto og PH, mens bordet og de to sorte stole fulgte med huset.

Kontoret er blevet en integreret del af stuen med møbler, der matcher i materiale og stil. Mortens keramik står fremme til pynt.

Bordopdækningen får et kreativt udtryk med sæsongrønt fra haven og små objekter som dekoration ved hver kuvert.

Med omgivelser som dem, Lammefjorden og Odsherred byder på, giver det mening af holde sig til naturmaterialer.

 Q&A

Hvad har størst affektionsværdi?

Affektionsværdien er selve huset. Fordi vi har været over hver en kvadratcentimeter og brugt vigtig tid her sammen.

Hvad er det vigtigste, renoveringen har lært jer?

At det er bedre at undvære og vente, til det rette dukker op.

Hvad skal I lave på huset næste gang?

Badeværelset er af træ og skal derfor have hjælp. Vi håber selv at lave fliserne hos os i @containerclay.

Ferie i Danmark eller udlandet?

Bare ferie. Al ferie. Punktum.

Hvad serverer I for gæster?

Grøntsager i alle udgaver.

Hvad er jeres bedste tip til at være vært?

Vær nærværende. Resten er ikke vigtigt.

Åbne rum med fri passage skaber ro i et mindre hjem. Derfor slog parret køkken og stue sammen som noget af det første. Køkken fra Stilleben Architects.

Drømmen om et kreativt frirum blev realiseret, da Morten og Katrine indrettede eget keramikstudie med drejebænk og keramikovn i et af værelserne.

TIP:

Vær ikke bleg for at kombinere to forskellige træsorter såsom fyr og bøg. I ubehandlet tilstand træder træets naturlige facetter frem, og der opstår et interessant samspil. Gælder også for nyt træ og træ, der er blevet mørkere med årene.

Roen indkapsles i soveværelset med ubehandlet træ på træ og et rullegardin af bambus, der blødt filtrerer dagslyset.