
Mit private paradis: Bitte Kai Rands sommerhusperle
Der er kun et sted i verden, som for alvor gør indtryk på designeren Bitte Kai Rand – hendes barndoms paradis på Sjællands Odde. Selv om rejserne går kloden rundt, er det altid det sorte træhus med den betagende panoramaudsigt over bølgeskum og drivende skyer, hun vender tilbage til. Det er nemlig her, rødderne er plantet – og fremtiden venter.
Hvem: Designer Bitte Kai Rand, 59 år, sammen med manden Michael Rand, 61 år, der er virksomheden Bitte Kai Rands administrerende direktør.
Hvad: Sommerhus på 170 kvadratmeter tegnet af arkitekten Hans Aspöck og opført i flere faser gennem de sidste 30 år.
Hvor: Et naturskønt område med direkte adgang til stranden på nordsiden af Sjællands Odde.
Bitte Kai Rands private paradis


Designer Bitte Kai Rand med manden og administrerende direktør for virksomheden Bitte Kai Rand, Michael Rand.
Martin Sølyst/Erik Bjørn og Kompagni


Bitte står selv bag den organiske vase på stuens rå sofabord, mens lysestagerne i træ er designet af Maria Dahlberg. Gulvtæppet i det slidstærke materiale jute, der passer perfekt til sommerhusbrug, er fundet i Ilva.
Martin Sølyst/Erik Bjørn og Kompagni


Udsigten til vand og hav danner kulisse ved skrivebordet i stuen, hvor Bitte som regel laver de første skitser til en kollektion. Den keramiske vase, ægget og kvindefigurerne med tegnegrej er hendes egne værker, mens lampen er fundet hos Hill Street og stolen i Ikea.
Martin Sølyst/Erik Bjørn og Kompagni


Bitte udtrykker sig ikke kun kreativt i sine kollektioner for mærket af eget navn, men er også en ivrig keramiker. Vaserne er hendes egne værker, og de kulørte søpindsvin er fundet på en ferie i Caribien.
Martin Sølyst/Erik Bjørn og Kompagni


Soveværelset følger resten af husets arkitektur, nemlig med rå plankegulve og højt til loftet. Sengen er et selvbyggerprojekt, mens natbordet er fra Ilva. De gulnede fotografier er forstørrelser fra familiealbummet taget i sin tid af Bittes morfar.
Martin Sølyst/Erik Bjørn og Kompagni


Køkken og stue hænger sammen i et rummeligt multirum, der domineres af et langbord fra Hay omkranset af stole fra Ikea med plads til alle familiens medlemmer, når de kommer på sommerferie. Køkkenet er fra producenten Hth, mens lamperne kommer fra Møller & Rothe.
Martin Sølyst/Erik Bjørn og Kompagni


I et hjørne af køkkenet med udsigt i retning af solnedgangen har parret indrettet sig med et klassisk cafébord med to lænestole designet af Kaare Klint. Den brogede plaid er fra Liberty of London, mens den klassiske gulvlampe er designet hos Artemide. Væggen bag er fyldt med minder fra somrene i huset – af børn, venner og øjeblikke, som aldrig bliver glemt.
Martin Sølyst/Erik Bjørn og Kompagni


I mangel af entré er et hjørne ved indgangen fra terrassen indrettet med en bænk fra House Doctor, hvor man kan smide sine ting, her en taske fra designeren Petra Dieler, et kashmirsjal og den klassiske Panama-hat. Keramikskålen til nøgler er Bittes eget design.
Martin Sølyst/Erik Bjørn og Kompagni


Bitte er mangeårig fan af Hollywoodstjernen Bruce Willis, og som en kærlig fødselsdagsoverraskelse gav hun sin mand Michael et suit og en time med en fotograf. Resultatet? Et portræt a la fotografen Peter Lindberghs ikoniske kampagne for Donna Karan med Bruce Willis – blot med Michael i hovedrollen.
Martin Sølyst/Erik Bjørn og Kompagni


Fra træterrassen er der udsigt til havet. Terrassens brede dæk er helt bevidst lagt i niveau med gulvet i huset, så overgangen mellem inde- og udeliv føles endnu mindre markant.
Martin Sølyst/Erik Bjørn og Kompagni
Mellem himmel og hav
– Jeg bliver altid lidt våd om øjnene, når jeg skal tale om det her sted – det er den vigtigste plet i mit liv.
Ordene kommer med et smil og tilhører den danske designer Bitte Kai Rand, og stedet, der får følelserne til at flyde over, er et arkitekttegnet, sortmalet træhus plantet mellem strand og bakker med nordvendt udsigt over hav og himmel. Det kuperede landskab på Sjællands Odde har været hendes private paradis, siden hun var en ganske lille pige, og huset er bogstaveligt talt blevet voksent sammen med hende.
– Grunden har været i min families eje, siden min bedstefar drev et stenbrud her. Alle hans børnebørn arvede et jordlod, da han døde, hvilket i dag gør os til naboer med hver vores sommerhus i rad og række. Vores første hus var en hytte på 35 kvadratmeter, men udsigten var den samme, fortæller hun og nikker ud mod den blå himmel og bølgernes hvide toppe for enden af sommerhusgrundens krat og bakker.
Siden den første beskedne hytte er huset vokset i takt med familien, og i dag deler Bitte de 170 kvadratmeter samt et rummeligt anneks med sin mand Michael og deres to voksne sønner. De har ligesom Bitte tilbragt deres barndoms somre i området og har derfor samme nære forhold til huset og ikke mindst til onkler og tanter, fætre og kusiner, som også rykker ind i nabohusene, fra forårssolens første stråler viser sig, til efterårsblæsten bliver for hård.
– Området er blevet et samlingspunkt for vores familie, og da vores gamle bedstefar gav os grunden, gav han os også et fantastisk sammenhold, som jeg er overbevist om eksisterer, fordi vi har haft så hyggelig og ligetil en adgang til hinandens liv heroppe, fortæller hun.
Af samme grund er utallige familiefester og endda sønnens bryllup blevet holdt i de idylliske omgivelser, og heldigvis kan huset i dag rumme de mange besøgende. Faktisk har planen ved hver eneste af de mange om- og tilbygninger gennem årene været den samme simple: Det skal være praktisk, rummeligt, hyggeligt og nemt.
– Heroppe har vi indrettet os enkelt med møbler, der fungerer, og løsninger, der kan tåle at blive brugt. Gulvene er solide og kan holde til, at der bliver slæbt tonsvis af sand ind og ud en hel sommer igennem, og vi bruger ikke energi på at gå og rydde op hele tiden, for der er så meget andet vidunderligt, vi kan lave, fortæller Bitte.
LÆS OGSÅ: EFTERÅRSNYHEDER FRA BITTE KAI RAND
Alt det vidunderlige tidsfordriv, der får de solbeskinnede dase-dage på Odden til at synes uendelige for Bitte og hendes mand, dækker blandt andet tenniskampe med børn og venner på områdets fælles tennisbane bag huset, sejlture til sælkolonien på revet, der kan ses i horisonten fra terrassen, og forfriskende morgendukkerter før verden vågner.
– Vi kan rejse overalt på kloden og elske det højt, men når vi kommer hjem, så er vores første tanke: Lad os komme op til Odden, tage en skål friske ærter og en flaske rosevin med ned til stranden og sidde dér og tale i timevis om solnedgangen. Så er vi kommet hjem og ved, at her kommer vi til at sidde, til vi bliver tudsegamle. Og der findes intet bedre i hele verden!