Dansk design

10 retroklassikere vi elsker

Er du også vild med klassisk retro? Vi har samlet 10 af vores favoritter, som stadig kan fås på loppemarkedet eller relanceret i interiørbutikkerne.

Retro hitter i boligen, og det behøver ikke være strengt gennemført 1960’er og 70’er-stil for at være fedt! En enkel ting eller to pifter et mere afdæmpet og stilrent hjem op, for retroperioden er især kendetegnet ved humør og farveglæde. Vi har samlet 10 af vores ynlingsretro-ting, som kan findes på loppemarkeder og i interiørbutikker.

Læs også: Loppetrend i 2016

Margretheskålen

Margrethe-skålen er en ægte køkkenklassiker! Alle husker margretheskålen fra Rosti fra barndomshjemmet, og fordi den er så populær og stadig produceres, står den også I mange moderne hjem den dag i dag – nu i endnu flere farver. Det var Jacob Jensen fra firmaet Bernadotte & Bjørn, der stod bag designet, og skålen blev sat i produktion i 1950’erne, hvor man for alvor var begyndt at eksperimentere med materialet plastik. På verdensplan er skålen solgt i mere en 40 millioner eksemplarer. Rosti producerer stadig flere af de fine plastikting til køkkenet i pastelfarver, f.eks. smørbrikker, salt- og pebersæt og smørbokse. Find den her!

 

Farstrups gyngestol

Gyngestolen her har længe været et hit på loppemarkederne, men hvor man for 10 år siden kunne få den til en 50’er, så skal man i dag af med en mindre formue – og den er sjældnere at finde. Heldigvis fås den stadig nyproduceret, hvis man ikke har tålmodigheden til at vente på at den dukker op på loppemarkedet. Den er designet en gang i 1960’erne og passer godt ind i det moderne hjem, fordi den er så stilren og upyntet i sit udtryk. Gyngestolen forveksles ofte med Børge Mogensens tremmegyngestol for FDB, og den ligner da også, men den er altså fra Farstrup. Køb gyngestolen her

Confetti

Det har længe været det hvide porcelæn, vi gik efter på loppemarkederne, men nu skal der knald på farverne! Det kulørte Confetti fra Arabia blev til i 1956. Confetti blev som udgangspunkt lavet i fire farver, men visse dele af stellet blev produceret i op til otte farver. Kendetegnende er, at de alle er kraftige farver, der var på mode i 1950’erne og 1960’erne: bordeaux, sort, gul, mørkeblå, lyseblå, grøn, aubergine, turkis. Ud over basale elementer som tallerkener og kopper indeholder Confetti-serien også en række sjove varianter, der ofte bliver brugt som pynt i dag. Confetti var i produktion indtil 1967, og i dag skal du på loppemarkder og i antikbutikker for at finde det eftertragtede stel. Og kan du ikke finde nok i din yndlingsfarve, gør det ingenting! Det ser nemlig superfedt ud med et bord, der er dækket i et miks af alle farverne.

Cylinda-line

På Stelton havde de igennem længere tid forsøgt at overtale Arne Jacobsen til at designe em produktserie for dem, og i midten af 1960’erne lykkedes det endelig: Opgaven var at skabe en serie af te- og kaffestel samt skåle, isspande og kander til middagsbordet og barskabet. Alt sammen i rustfrit stål, og resultatet blev Cylinda-line, som nærmest er umulig at komme udenom, når man snakker retro. Produkterne har også altid kunnet fås i smarte farver i plasticversioner, og det er svært at forestille sig et retrokaffebord uden en termokande fra Stelton. De kan fås både på loppemarkeder og fra ny i dag. Find dem her!

Flowerpot

Vernre Pantons lampedesign er nærmest indbegrebet af retro, og hans lamper går nok aldrig rigtig af mode. Det gælder ikke mindst hans Flowerpot, den lille runde lampe i friske farver, der fås i både en pendel- og bordversion. Verner Panton designede lampen i 1968 til restaurationsbranchen og egne udstillinger, men med sit enkle look er den blevet klassisk i moderne boligindretning. Find dem i alverdens farver her!

Lotus

Vi kender lotus som dekoration på Grete Prytz Kittelsens populære emaljegryder og skåle og på Lyngby Porcelæns stel. Begge dele er rasende populære retroelementer på loppemarkederne, men man kan også komme i nærheden er det muntre design på en nemmere måde. Lucie Kaas har relanceret en række produkter i samarbejde med Arne Clausen, der er manden bag motivet, fx kopper og skåle, der dog er i porcelæn – og ikke så tunge og holdbare som de gamle. Til gengæld fås de i flere farver, er meget smukke og fede farveelementer til det retroinspirerede hjem. Find de flotte Lucie Kaas-skåle lige her!

Strit

Hans Bølling star bag mange søde træfigurer, som vi kender dem fra især 1960’erne. Strit er en sjov, lille troldeagtig fyr med et lidt forbavset udtryk i ansigtet, men han er bevægelig og kan dermed skifte humør alt efter hvordan man sætter ham. Architectmade har relanceret Strit, der giver humor til hjemmet. Køb Strit her!

Læs også: Køb retro på instagram

Orient

I 2013 relancerede Lightyears Jo Hammerborgs klassiske kobberlampe Orient, og det passede perfekt ind i kobbertrenden, der bølgede på sit højeste på det tidspunkt. Lampen blev første gang sendt på markedet i 1963, men har aldrig rigtigt mistet sin populariet. Find den smukke designlampe lige her!

  

Pomona

Noget af det, der kendetegner retro-ting er farveglæde, naivisme og humor. Og vi kommer da heller ikke udenom de populære pomonakrukker med låg fra Arabia med motiv af forskellige frugter, bær – og bier! Krukkerne er fra perioden 1960-1975 og for det meste tegnet af Raija Uosikkinen. Man ser dem ofte på loppemarkeder, men de er ikke helt billige, især ikke hvis man er så heldige at finde dem med intakt låg. Og hvem siger, de behøver indeholde marmelade? Brug dem som dekorativ opbevaring til dimser og dutter.

Sakselamper

De populære lamper med sakseudtræk, så de kan bevæges som en harmonika, fås både i metal og i træ. Den klassiske Le Klint-lampe er fra 1952, men de er også til at finde i mere ukendte – og betalelige – udgaver både på loppemarkeder og i indretningsbutikker. Hvis du finder en uden skærm på loppemarkedet, er det bare at gå på jagt efter en skærm, du kan lide, eller købe en fed pære for et mere råt og rustikt look. Køb Le Klints sakselampe her

 

Gå aldrig glip af nyheder og baggrund inden for Antik, design, retro og kunst med et abonnement på Antik & Auktion eller Retro

Læs mere om: