Dansk design

5 ting du skal vide om ikonet Hans J. Wegner

Dansk møbeldesign har mange stjerner, men én har skinnet stærkere og længere end alle de andre: Hans J. Wegner.

Hans J. Wegner er et ikon på den danske designscene. Med sin enkle og kvalitetsbevidste stil, har Wegners design bevaret sin popularitet på tværs af generationer og resulteret i en række udødelige klassikere.  

Wegner tilhørte en generation af designere, hvis karriere startede med håndværket. Han kredsede om materialerne og var meget optaget af selve fremstillingsprocessen. For Wegner var det gode håndværk i centrum, og han gik aldrig på kompromis med kvaliteten.

SE OGSÅ: 10 stole af Hans J. Wegner du skal kende!

5 ting du skal vide om ikonet Hans J. Wegner

1. Wegner var utraditionel og eksperimenterende

Da Hans J. Wegner startede sin karriere, var dansk møbeldesign præget af Kaare Klints funktionalisme, der hyldede de lige linjer og rigtige proportioner.

Men Wegner udviklede hurtigt en personlig stil, der var præget af kreativitet. Han var åben over for organiske former og brugte gerne utraditionelle materialer som stål og krydsfiner. Wegner ønskede at frembringe det sublime i både form og funktion, og arbejdede målrettet på at finde den ideelle løsning på specifikke udfordringer.

I 1941 gik Wegner sammen med snedkermester Johs. Hansen, og her fik Wegner lov til at eksperimentere med diverse komplicerede konstruktioner. Hos Johs. Hansen skabte Wegner nogle af sine smukkeste og mest ekstravagante møbler.

Hans J. Wegners skalstol med det ikoniske vingeformede sæde blev designet i 1963. 

2. The Chair blev Wegners store gennembrud

I 1949 fik Hans J. Wegner sit helt store kunstneriske gennembrud. Sammen med snedkermester Johs. Hansen udstillede Wegner tre forskellige stole: Den store skalstol, Foldestolen og stolen, der markerede overgangen fra eksperimenterende dansk møbelarkitekt til verdensstjerne: Den runde stol eller The Chair, som den i dag kendes som.

The Chair modtog overstrømmende ros i det amerikanske møbelblad Interiors Magazine, hvilket fik internationale møbelhandlere til at interessere sig for dansk møbeldesign i al almindelighed.

SE OGSÅ: Wegner - se de smukke danske designklassikere!

1949 repræsenterede ikke kun Wegners kunstneriske gennembrud, men også hans kommercielle. Wegner indledte et samarbejde med flere møbelfabrikker, og sammenslutningen udviklede sig i løbet af 1950’erne til SALESCO, der blev en af Danmarks største møbelvirksomheder.

Marianne Wegner var i årtier sin fars nærmeste medarbejder på tegnestuen. Hun sidder i 'The Chair' - Den runde stol - i dag et symbol på Wegners store gennembrud i 1949.

3. Han kunne tegne, før han kunne gå

Wegners snedkerkarriere begyndte i 1932, hvor han bestod sin svendeprøve. Han havde høje ambitioner fra start, og ønskede at starte som snedkermester efter svendeprøven.

Ambitionerne måtte dog for en stund ligges på hylden, da han efter et besøg på Københavns Snedkerlaugs årlige udstilling indså, at han stadig manglede visse snedkermæssige færdigheder.

Wegner tog derfor et kursus på Teknologisk Institutog blev derefter optaget på Kunsthåndværkerskolens Snedkerdagskole. Her tog Wegners karriere som møbelarkitekt for alvor fart, og han fik arbejde på arkitektduoen Arne Jacobsen og Erik Møllers tegnestue.

Wegners talent viste sig fra en tidlig alder. Det siges, at han kunne tegne og klippe, før han kunne gå, og han var allerede i sine tidlige teenageår stærkt optaget af billedskærerarbejde.

4. Påfuglestolen var en (næsten) umulig opgave

Påfuglestolen fra 1947 er et af Wegners mesterværker og måske det fineste resultat af hans samarbejde med snedkermester Johs. Hansen.

Stolen var en næsten umulig konstruktion, men Wegner fik tid til at eksperimentere, og resultatet var da også formidabelt. Stolen produceres i dag af PP Møbler.

5. Wegner gik imod det kommercielle

Op igennem 1950’erne og 60’erne producerede Wegner et hav af møbler, hvoraf en stor del af dem er blevet klassikere. Wegner forlader i 1969 SALESCO, da den kvalitet og det håndværk, som han lagde så stor vægt på, ikke længere er efterspurgt.

Miljøet omkring møbelbranchen blev mere kommercielt, men Wegner nægtede at gå på kompromis. Han insisterede på, at den designmæssige lødighed og den håndværkermæssige udførelse bevarer sin kvalitet.

Wegner forblev tro mod sig selv igennem hele sin karriere. Til trods for sin store kommercielle succes, gik han aldrig på kompromis med kvaliteten. Wegner fastholdt det holdbare og kvalitetsbevidste design, hvilket var en af grundene til, at hans design relanceres igen og igen.

Wegners tegnestue siden 1965. Her blev nye modeller designet, og de gamle modeller, som var placeret hos talrige små og store producenter, blev vedligeholdt. Den store gadelampe midt i billedet er designet sammen med datteren Marianne i 1976.

Hans Jørgen Wegner - Tidslinje

1914 Fødes d. 2. april i Tønder. Faderen er skomagermester og anset byrådsmedlem.

1931 Svendebrev som snedker. Flytter efter værnepligten til København. Kurser på Teknologisk Institut og Kunsthåndværkerskolens Snedkerdagskole.

1938 Debuterer på Snedkerlaugets Udstilling.

1939-40 Arbejder for Erik Møller og Arne Jacobsen på Aarhus rådhus og Nyborg bibliotek, hvor han tegner møblerne.

1940 Bliver gift med Inga Helbo, som han får døtrene Marianne og Eva med.

1947 Stor anerkendelse for Påfuglestolen.

1949 Udstiller Den runde stol på Snedkerlaugets Udstilling. Den får især stor opmærksomhed i USA – indledningen til hans internationale gennembrud.

1951 SALESCO-samarbejdet grundlægges.

1969 Samarbejdet med SALESCO ophører. Indleder samme år nyt samarbejde med PP Møbler.

1986 Deltager på SE-udstillingen med Cirkelstolen, en af hans sidste store stole.

1993 Wegner trækker sig tilbage fra snedkerarbejdet og stopper helt på tegnestuen. 

2007 Dør d. 26. januar.

Læs mere om: