Dansk design

6 populære retrostel

Vi giver dig 6 bud på, hvilke retrostel du skal gå på jagt efter på loppemarkeder, hvis du vil dække et trendy retrobord.

Invitér på kaffe og kage, og servér herlighederne i skøn retro. Lige nu er retrostel fra især 1950’erne og 1960’erne populære, som de ikke har været, siden de blev sat på kaffebordene for første gang. Vi er vilde med den nostalgiske keramik, porcelæn og stentøj, og efter en periode, hvor alt skulle være meget strømlinet og hvidt, ser vi nu en tendens til, at vores stel gerne må være mere groft. Det er trendy med teksturer og farver – og gerne kombineret med både andet gammelt og helt nyt.

Du kan ofte finde komplette retrostel på loppemarkedet, og det kan blive din fordel, for så er det oplagt at argumentere for mængderabat. Ejeren er ofte blevet træt af det, fordi han har kigget på det siden det ikke en gang var blevet retro-trendy endnu og er glade for at slippe af med det hele på én gang. en anden mulighed er at gå efter enkeltstykker. En enkelt kop, et par tallerkener eller måske et fad. Det vil tit være de sørgeligge rester af et komplet stel, som sælgeren er interesseret i at sælge for småpenge - og fordelen for dig er, at du kan samle videre på stellet efterhånden, som du falder over enkeltdelene til en god pris.

Bidt af retrostel, men i tvivl om, hvordan du får det ind i boligen? Bliv inspireret af vores artikel om bohemestil

Her er 6 retrostel, som du skal går efter på loppemarkeder: 

#1: Cordial

Cordial, skabt af Jens H. Quistgaard i 1957, har en dekoration, som er inspireret af organiske former og rammer retro-periodens puls præcist med hjertet, som går igen i et uafbrudt mønster. Stellet fra Kronjyden/Nissen møder fornyet interesse. Men hvis du forelsker dig i en af de populære farver som hvid, lyserød eller turkis, skal du være parat til at hoste op med en god sum – for de går for 400-700 kr. for et trioset (det vil sige kop, underkop og kagetallerken). Den grå version er mere almindelig og meget billigere at få fat på. Tip! Du behøver ikke at samle på én enkelt farve. Kombinér dele af Cordial i forskellige farver.

#2: Confetti

Confetti fra Aluminia blev tegnet af Nils Thorsson i 1950’erne og modtaget med begejstring på grund af de festlige farver, der kunne mikses efter behag – men bortset fra farverne larmer stellet ikke meget med sit udtryk, og det er derfor nemt at sætte sammen med andre ting.

#3: Relief

Endnu et af Quistgaards smukke stel i stentøj fra Kronjyden, senere Bing & Grøndahl. Relief er ikke så populært som Cordial og derfor både nemmere og meget billigere at få fingrene i. Man kan nærmest ikke gå på et loppemarked uden at støde på dele af stellet – det var ekstremt populært i 1960’erne.

Læs også: Bo som en boheme

#4: Thule

Thule fra fabrikken Desirée er tungt og jordbundent som mange stel fra den periode, og det er ekstremt holdbart. Det tunge keramik er populært igen og passer godt ind i boheme-trenden, hvor det gerne må være lidt spraglet, personligt og emme af kunstnerisk nerve. Fra stellet her er det dog mest de rødbrune kopper og skåle, der hitter på loppemarkenderne.

#5: Mågestellet

De kendte porcelænsstel fra Bing & Grøndahl, som Fanny Garde har tegnet, har masser af nostalgifaktor! I mange år var det indbegrebet af dårlig farmor-stil, men mågerne har fået fornyet liv og bliver dyrket af retro-fans landet over. Der findes næsten et utal af stel-dele; alt fra kunstfærdige kagefade til chokoladekander. Det er dog mest tallerkener og kaffestel, der sælges, og det giver et humoristisk strejf, når det sættes sammen med nyere ting. Og så fås det både med og uden guldkant.

#6: Mon Amie

Rörstrand er Sveriges svar på Aluminia med rødder helt tilbage til 1726, men retrofans elsker porcelænsfabrikken for dens mange stel af navne som Stig Lindberg og Marianne Westman. Sidstnævnte står bag stellet med de mørkeblå blomster, Mon Amie, der lanceredes i 1952 og stadig produceres den dag i dag. Det er på én gang romantisk og helt enkelt.

Læs mere om: