Dansk design

7 klassiske lamper, du stadig kan købe

Lækre lamper lyser op, skaber en god stemning i rummet og fuldender indretningen med deres æstetiske udtryk. Vi har fundet 7 udødelige lampedesigns frem, som du ovenikøbet stadig kan købe fra ny.

At gå på lampejagt er på én gang meget tilfredsstillende og på samme tid en svær disciplin! Der er så mange smukke og lækre lamper, og det kan være svært at beslutte sig. Vil man være på den sikre side og undgå at komme hjem med noget, som man senere bliver træt af, så er det klogt at holde sig til godt, klassisk design. Selvom lamperne har mange år på bagen, så behøver du ikke styrte ud på loppemarkeder og netauktioner for at få fingre i dem - mange af dem produceres nemlig stadig eller er blevet relanceret. Vi har fundet 7 af vores favoritter frem her, så du kan savle over dem, drømme om dem - eller måske endda købe dem!

Vores 5 lampefavoritter

AJ Royal 

Royal er en af Arne Jacobsens pendel-klassikere. Han designede den til til SAS Royal Hotel i 1960, hvor den indgik i designkonceptet - alt interiør og inventar var simpelthen designet af Arne Jacobsen himself.

Køb Royal her

Doo-wop

Doo-wop er en relancering af Louis Poulsens såkaldte søværnspendel, som han i 1950'erne designede for Søværnets Bygningsditrikt - deraf navnet. Lampen er både smuk og enkel og passer ind i de fleste af boligens rum, fås i flere forskellige farver og kan sættes i grupper af flere.

Find Doo-wop her

Læs også: Le Klint - sådan foldes lamperne

Orient

Relanceringen af Jo Hammerborgs smukke og ikoniske Orient-pendel falder lige ned i metal- og retrotrenden. Lampen blev oprindeligt designet i 1963, og nu er det firmaet Lightyears, der står for den.

Køb Orient her

Panthella

Verner Pantons populære Panthella findes både som bord- og standerlampe. De runde former er typiske for den tid, den blev designet i, nemlig 1971, og oprindeligt kunne man få den i mange stærke farver. I den relancerede udgave fås den dog kun i hvid.

Køb Panthella her

 

Koglen

Poul Henningsens Kogle står som et unikt og kompliceret designikon. PH designede den til restaurant Langelinje Pavillionen i København i 1958 - og der hænger den stadig. Den er verdenskendt og elsket og en af de dyre lampedrenge pga. udformningen. Men man kan jo altid drømme!

Find Koglen her

AJ Gulv

Arne Jacobsens sorte gulvlampe er endnu en af de ikoniske designs, som han skabte i forbindelse med totalløsningen for SAS Royal Hotel i 1960. Den stilrene lampe fås også i en bord- og vægmodel.

Find gulvlampen her

Læs også: 5 klassiske gyngestole, du skal kende

Sax

Le Klint er nok mest kendt for sine foldede papirskærme, og Sax er en version af denne. Den blev designet af Erik Hansen i 1952 og er både klassisk at se på og yderst praktisk, fordi man kan trække lyskilden derhen, hvor man har brug for den.

Find Sax her