Dansk design

Ægget – Arne Jacobsen | Hvad er det værd?

Stolen Ægget tegnet af Arne Jacobsen bliver vurderet meget forskelligt alt efter materiale og stand. Måske har du en stol stående, der har meget høj værdi?

Designer: Arne Jacobsen

Årstal: 1958

Historien bag:
Ægget tegnede Arne Jacobsen til Royal Hotel i København i 1958, og stolen er en videreudvikling af Svanen, som han tegnede samtidig. Arne Jacobsens oprindelige idé med Ægget var en stol, hvor sæde, ryg og armlæn er én sammenhængende form. Men hvor Svanen er åben, og den siddende kan se og ses, lukker den store skal mere af i Æggets design.
Placerer man seks eksemplarer af Ægget omkring et rundt bord, er det op til en selv, om man vil være en del af gruppen eller lægge afstand til samme ved at dreje stolen rundt. Sætter man stolene i en rundkreds, danner de så at sige et rum i rummet, sådan som det kan ses i lobbyen på Royal Hotel.

Læs også: Hvad er Koglen værd?

Ægget på auktion:
Der er næsten altid en version af Ægget på aktioner rundt om i landet. Men priserne varierer meget. Højeste priser opnås ifølge specialisten Peter Kjelgaard hos Bruun Rasmussen for Ægget betrukket med lyst skind. Det får også højere vurdering, hvis de efter kærlig brug har opnået en smuk patina. Så får det oprindelig lysere skind har et cognacfarvet look. Disse eksemplarer af Ægget opnår hen ved dobbelt så høje priser som Ægget betrukket med sort læder.

Priserne på Ægget afhænger ikke alene af stolens stand, men også af dens alder. Højeste priser opnås for de stole, der er produceret i årene umiddelbart efter 1958. Højeste pris for Ægget på en auktion hos Bruun Rasmussen er 80.000 kr.

På billedet: Ægget af Arne Jacobsen plus fodskammel med profileret stamme og firpasfod af aluminium. Sider, sæde, ryg og skammel er betrukket med patineret cognacfarvet skind. Formgivet 1958 og udført hos Fritz Hansen i 1967 ifølge etiket. Vurdering: 50.000 kr.

Læs også: 6 retroting, vi alle husker

Vurdering: 20.-40.000 på Lauritz.com (2014)