Dansk design

Bodil Kjær - Dansk designs alsidige designer

I sin karriere som arkitekt har Bodil Kjær primært beskæftiget sig 
med byplanlægning, forskning og undervisning. Men 1955-63 tog hun en afstikker til møbeldesign med så stor succes, at flere af hendes værker i dag er ombejlede klassikere på auktionsmarkedet. Her får du historien om en af dansk designs "grand mamas".

Det var blot en kort overgang i karrieren, at arkitekt Bodil Kjær tegnede møbler og brugsgenstande. Og på det tidspunkt betragtede hun det ikke så meget som design, men mere som løsningen på et praktisk problem med f.eks. at få ordentlige kontormøbler. Den lille passus i Bodil Kjærs liv endte ikke desto mindre med at blive en vigtig note i dansk designhistorie, og i dag kan hendes originale arbejdsbord snildt indbringe over 100.000 kr.

Hvis Bodil Kjærs navn lyder bekendt, skyldes det måske, at den danske filmverden i samme periode var begunstiget med den dygtige skuespillerinde Bodil Kjer. Bodil med Æ havde dog en helt anden karrierevej udstukket for sig. Hun blev født som landmandsdatter i Hatting nær Horsens i 1932. Efter sin gymnasieuddannelse på Horsens Statsskole tog hun til København for at læse på Skolen for Boligindretning, da hun allerede som 12-årig havde besluttet sig for, at hun ville være arkitekt.

Bidt af byplanlægning

Herefter formede Bodil Kjærs karriere sig markant anderledes end de andre arkitekters i hendes generation, der læste på Kunstakademiet, fik job på en tegnestue og siden startede egen tegnestue. Bodil Kjær tog derimod til London, hvor hun læste videre på the Royal College of Art efterfulgt af School of Architecture. Efter sin uddannelse fik hun job i det engelske firma Arup, hvor hun blev præsenteret for arbejdsområdet med byplanlægning, der skulle blive hendes store karrieremæssige kærlighed. Efterfølgende startede hun sin egen tegnestue i London, hvor hun beskæftigede sig med netop dét.

Efter 12 år i England kaldte USA, hvor hun i første omgang blev ansat i et professorat på universitetet i Maryland, hvilket blev efterfulgt af mange års forskningsarbejde og gæsteforelæsninger verden over. Bodil Kjær har udgivet en del forskningsmateriale med titler som 'Den mikroelektriske æras arkitekturudtryk'. Hun er med andre ord ganske anderledes end de andre danske arkitekter, der – selv hvis de arbejdede for udenlandske firmaer – stadig boede i Danmark. Bodil Kjær har aldrig giftet sig og har ingen børn, hun helligede sig arkitekturen og sin karriere éthundrede procent. Den periode i hendes karriere, som har gjort hende til et navn herhjemme, varede reelt kun otte år for Bodil Kjærs vedkommende, men har sat et varigt aftryk i designhistorien.

Den lave fritstående skænk på kugleben er et af Bodil Kjærs design. Et lignende eksemplar blev i 2017 solgt for 10.700 kr. mod en vurdering på 8.000 kr. hos Bruun Rasmussen. 

Praktisk tilgang

Bodil Kjær designede møbler og brugsgenstande i perioden 1955-63. Det foregik primært på hendes tegnestue i USA, og møbelproduktionen var først og fremmest hendes bidrag til de institutioner, hun kendte til fra sit arbejde som underviser og forsker.

Hun tegnede især kontor- og institutionsmøbler til universiteter, og i dag er hendes møbler stadig i brug på bl.a. Harvard, M.I.T. og universitetet i Boston. Bodil Kjær havde en pragmatisk tilgang til det at designe møbler. Hun betragtede det som problemer, der skulle løses, og derfor kom det senere i hendes karriere bag på hende, at flere af møblerne havde opnået klassikerstatus på antikmarkedet. Hendes mest berømte møbel er arbejdsbordet fra 1959. Når Bodil Kjær mødte på tegnestuen, slog det hende altid, at mændene sad ved lukkede kasser i form af deres skriveborde. Hun tegnede derfor dét, der ofte kaldes et 'fritstående' arbejdsbord, fordi selve pladen svæver frit over stålbenene.

Man forstår, at producenterne af James Bond-filmene syntes, Bodil Kjærs arbejdsbord passede perfekt til den elegante stil i filmene. Hendes bord optræder i 'From Russia with Love', 'You Only Live Twice' og 'On Her Majesty's Secret Service'. Det er skurken Ernst Stabo Blofeld, der har god møbelsmag i filmene.

Alsidigt design

Stole, sofaer, skænke, sofaborde og andre typer møbler har Bodil Kjær også tegnet. Og hun har designet vaser, askebægre, et rolodeks (rulle-kartotek) og en lampe. Et af hendes mere kendte møbler er den serveringsvogn, hun tegnede i 1963. Møblerne var i produktion indtil slutningen af 1970'erne. I 1976 stoppede produktionen i USA brat, da det ene produktionsfirma lukkede, og det andet brændte. I Danmark var det snedkerfirmaet E. Pedersen & Søn, der stod for produktionen, som stoppede i 1978. I dag er det især møbler fra dette firma, der kan indbringe store tal, når hammerslaget falder på auktion. 

Bodil Kjær savnede en vase, hvor blomsterne står, ligesom de gør i naturen. Det blev i 1962 til Cross-vasen for Torben Ørskov, der fik den fremstillet på det svenske glasværk Gullaskruf. Den blev senere sat i reproduktion af Holmegaard under navnet Cross. 

Bodil Kjær opholdt sig 30 år i udlandet, inden hun vendte tilbage til Danmark. Selvom hun i dag har rundet 86 år, er hun stadig aktiv. Hun har blandt andet lavet et komplet katalog over alle sine design, og i marts 2018 blev adskillige af hendes møbler sat i nyproduktion, så også nyere generationer kommer til at kende Bodil med Æ.