
Dansk design: Fra klassiker til mainstream
Originale danske designermøbler er blevet voldsomt populære i udlandet - og herhjemme - og dermed meget dyre. Det har affødt, at mindre kendt danske møbeldesign nu kommer frem i arenaen, en del af det nyproduceres, så det kan blive "hvermands eje".
Stort set hver gang, der er auktion over klassiske designermøbler fra den tid, man herhjemme kalder ’møbelkunstens guldalder’, bliver der sat en ny rekord. De danske møbelklassikere har længe været eftertragtede i udlandet, og det er en kendt sag, at mange af de allerbedste og mest sjældne eksemplarer for længst er gået ud af landet. På Bruun Rasmussens seneste designauktion var det en sjælden sofa af Vilhelm Lauritzen, der satte auktionsrekord.
Denne sjældne fritstående 1 1/2-mands stol tegnet af Vilhelm Lauritzen og udført i 1934 af Jacob Kjær kom for nylig på auktion. Sofaen er betrukket med det originale smukt patinerede Niger-skind, blev vurderet til 200.000 kr. - 250.000 kr. og fik hammerslag på 280.000 kr. hos Bruun Rasmussen.
Danmark er kendt for sine mange fantastiske møbeldesignere, og turister valfarter til Designmuseet for at se nogle af de utrolig mange møbler, vi er blevet så kendte for. Der skulle dog et navneskift til, før det tidl. Kunstindustrimuseum for alvor blev landets designmuseum. Designmuseum Danmark, som det nu hedder, har siden fokuseret endnu mere på design og skabt en fantastisk stor og foreløbig permanent udstilling udelukkende med stole. Netop navneskiftet og stoleudstillingen har resulteret i, at museet har fået vokseværk, fordi der kommer flere besøgende end nogensinde.
Men mange af vores bedste møbelklassikere kommer nok aldrig på Designmuseum herhjemme. De er simpelthen blevet alt for kostbare. Forretninger, der solgte møbler af navne som Wegner, Finn Juhl og Børge Mogensen, lå indtil for ca. 25 år siden i Københavns små sidegader, og møblerne kunne købes for næsten ingenting. Siden flyttede butikkerne til dyre adresser, og priserne er steget enormt.
Flemming Lassens overpolstrede trepersoners sofa åp små runde ben i nøddetræ og betrukket i uld er udført af snedkermester Jacob Kjær omkring 1935, hvor den også blev præsenteret på Københavns Snedkerlaugs udstilling på Kunstindustrimuseet. Den blev på auktion vurderet til 150.000 - 200.00 kr. - men røg til udlandet med et hammerslag på intet mindre en 610.000 kr.'
Læs også: Acton Bjørn - designpionér i plastik og metal
Organiske former
Men jo mere mainstream noget bliver, jo større bliver interessen også for at gå nye veje. Enten må man gå tilbage i tiden eller også se fremad. Det første så man flere eksempler på Bruun Rasmussens seneste Designauktion. Efter mange års international fokus på de danske møbelklassikere er opmærksomheden nu rettet mod møbler af arkitekter som Flemming Lassen, Viggo Boesen og Vilhelm Lauritzen, der i 1930’erne og -40’erne tegnede store polstrede, hyggelige og behagelige lænestole. Møbler med organiske former, hvor nærmest kun benene er af træ.
Det er en international trend, der har bredt sig som en reaktion, og siden stolen ’Den trætte Mand’ i 2015 satte rekord med et hammerslag på 1,42 mio. kr. dukker der med jævne mellemrum lignende stole på auktioner. Man kalder det lidt humoristisk for ’ketchupeffekten’, for når der først går hul, så kommer det væltende ud.
Den store succes og enormt høje priser, som disse møbler har opnået på auktion, har fået producenter og arvinger til at relancere mange af de mest oplagte møbler. Der findes møbler af Kaare Klindt, Mogens Koch og Poul Kjærholm, som er blevet fremstillet uden ophold, siden de kom frem. Men i dag nyproduceres også møbler af navne som Finn Juhl hos One-Collection, Børge Mogensen hos Hay og Coop, Hans J. Wegner hos Carl Hansen & Søn, og Flemming Lassen hos By Lassen.
Den trætte mand, Flemming Lassens ikoniske overpolstrede lænestol, har før indbragt rekord-hammerslag på 1,42 mio. kr. Denne version gik for nylig for 590.000 kr.
Det er med til at udbrede kendskabet til de store mestre, at man pludselig kan købe deres ikoniske møbler til en brøkdel af, hvad de originale møbler koster på auktion. Men på den anden side er det også med til at udhule interessen for de originale møbler, for man kan spørge sig selv, hvorfor man skal købe en gammel, slidt og brugt stol på auktion, når man kan få den som ny? Det skal man bl.a., fordi nok er kvaliteten af den nye stol god, men den kommer aldrig på højde med de gamle.
Den trætte mand er i dag i produktion hos firmaet By Lassen, hvor den alt efter materiale koster 30.000 - 50.000 kr.