Dansk design

Den poetiske møbelarkitekt

Finn Juhl er en af Danmarks mest elskede møbeldesignere - herhjemme såvel som i udlandet. F.eks. kan du nu overnatte på gennemført Finn Juhl-hotel i Japan! Se med her, hvor vi viser dig fire bud på geniale møbler fra designerens hånd.

Finn Juhl (1912-89) er en af de mest berømte og beundrede møbeldesignere uden for Danmarks grænser – måske fordi han er lidt ’udansk’ i sin bløde organiske - næsten poetiske - version af møbeldesign. Her får du fire af hans ikoniske møbler.
 
 
1. Finn Juhl lod sig ofte inspirere af den store verden i sit design, som f.eks. med ’Høvdingestolen’, skabt til Snedkerlaugets møbeludstilling i 1949. Den har afrikanske undertoner i sit formsprog. En anden forklaring på navnet er, at kong Frederik besøgte udstillingen og satte sig i stolen. Efterfølgende blev Juhl spurgt, om den nu skulle hedde ’Kongestolen’. Dét, mente Finn Juhl imidlertid var lidt for prætentiøst, så han foreslog ’Høvdingestolen ’ i stedet for.
 
 
2. ’Poeten’ hedder sofaen fra 1941, men dét navn har Juhl ikke fundet på. Da Jørgen Mogensens populære tegneserie ’Poeten og Lillemor’, som gik i Politiken, i 1959 blev filmatiseret, var sofaen en af rekvisitterne, og derved fik den sit navn.
 
 
3. Helt fra 1937, da Finn Juhl debuterede på Snedkerlaugets udstilling, kørte han parløb med snedkermester Niels Vodder. Lænestolen ’Pelikanen’ fra 1940 er et godt eksempel på Juhls organiske formgivning og Vodders eminente håndværk.
 
4. Judasbordet – et stort flot spisebord- har formentlig fået sit navn efter de sølvplaketter, der er indlagt i pladen. Judas forrådte som bekendt Jesus for 30 sølvpenge. Bordet er designet i 1948, er sjældent og eftertragtet og opnår derfor høje priser på auktion.