Dansk design

Derfor blev designer Finn Juhl verdensberømt

Læs her, hvordan Finn Juhl trodsede møbelverdenen og blev berømt på at lave legende og fantasifulde møbler.

1. Finn Juhl fandt inspiration i malerierne

Allerede i sine unge dage følte Finn Juhl en kærlighed til kunsten. Han vandrede ofte rundt blandt malerierne på Statens Museum for Kunst og drømte om at studere Kunsthistorie. Da han luftede drengedrømmen for sin far, blev den manet i jorden, og fremtidsplanerne blev derfor ændret. I 1935 blev Juhl færdiguddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole.

Juhl lagde dog ikke sin kunstkærlighed på hylden, men fusionerede den med arkitektuddannelsen og opdagede på den måde interessen for at skabe legende møbler og utraditionelt interiør. Med inspiration fra modernistiske kunstnere som Jean Arp og Pablo Picasso lod Juhl kunsten præge sine designs. Det ses eksempelvis i designet af stolen Pelikanen fra 1940, der tydeligt understreger Juhls fascination af det fantasifulde og grænseløse. 

 

Pelikanen blev designet i 1940 og er et perfekt eksempel på Finn Juhls kærlighed til organiske former.

2. Finn Juhl gjorde oprør

Inspirationen fra de modernistiske kunstneres frie og fantasifulde udtryk bidrog til, at Finn Juhls møbler blev højtråbende kontraster til den danske funktionalisme, der herskede i efterkrigstiden. Juhl opfattede det klassiske danske designs funktionsfiksering og overpraktiske tankegang som begrænsende.

Trangen til at gøre oprør mod tidens tendens sås eksempelvis, da Juhl under et foredrag hos Dansk Kunsthåndværk i 1949 åbent harcelerede mod en af de danske funktionalister, nemlig den danske møbeldesigner Kaare Klint. For hvor Klints møbler var kendetegnet ved at følge en stram, nærmest matematisk, funktionalisme, var Juhls møbler overvejende organiske med svungne former. Men selvom Juhl var draget af et mere åbnet, legende og grænsefrit udtryk i sit design, var han meget opmærksom på, at hans møbler stadig kunne fungere i praksis og ikke endte som boligpynt. 

Arbejdshjørne i Finn Juhls hus i Ordrup. Arkitektens hjem er siden hen blevet en del af museet Ordrupgaard.

3. Derfor blev han kendt verden over

Inden sin 40 års fødselsdag havde Finn Juhl ikke bare startet sin egen tegnestue i Danmark (1945), han havde også indrettet en del af FN-bygningen i New York (1950).

Direktøren for designafdelingen på Museum of Modern Art i New York, og senere mentor for Juhl, besøgte i starten af 1950’erne en af Finn Juhls udstillinger i Danmark. Her blev direktøren så betaget af den danske designers møbler, at han satte sig for at få Juhls designs ud over de danske grænser og ud til resten af verden.

Og ud over de danske grænser kom de: Inden sin død i 1989 havde Juhl både indrettet Georg Jensens internationale filialer i London og Tokyo samt tegnet over 33 lufthavnsterminaler lige fra Nairobi til Tokyo for flyselskabet SAS. Juhl indrettede også seks af selskabets jetfly - selvfølgelig i 1960’ernes loungestil.

Også her finder man et eksempel på Juhls ønske om at skabe samspil mellem rum og møbler og ændre det almindelige: Han ønskede nemlig ikke bare indrettet flyene på ny, men også at redefinere sædeformene – SAS valgte dog at takke nej til designerens ønske om nye sædeformer

FINN JUHL - TIDSLINJE

1912: Finn Juhl fødes på Frederiksberg som søn af grosserer Johannes Juhl. Finn Juhls mor dør tre dage efter fødslen. 

1930: Bliver student fra Sankt Jørgens Gymnasium. 

1934: Finn Juhl ansættes på Vilhelm Lauritzens tegnestue. 

1937: Indgår sit første samarbejde med snedkeren Niels Vodder. 

1937: Gifter sig første gang med Inge-Marie Skaarup.

1942: Finn Juhl tegner sit berømte hus på Kratvægnet i Charlottenlund.

1945: Starter sin egen tegnestue. 

1950: Finn Juhl tegner Formynderskabsrådets sal i FN-bygningen i New York. 

1960: Flytter sammen med sin anden partner, Hanne Wilhelm Hansen, som han er sammen med indtil sin død. 

1989: Finn Juhl dør i Charlottenlund