Dansk design

Design med inspiration fra Tivoli

Den gamle forlystelseshave kan mere end at more – Tivoli har også givet dygtige danske designere gode ideer. Her får du 9 eksempler på design, udsprunget af Georg Carstensens paradis fra 1843. Se galleriet med de 9 forskellige design.

Tivoli er Danmarks – måske verdens – mest kendte forlystelsespark. Et udflugtsmål for tusinder, der ikke kun er på udkig efter sjov og ballade, men også ønsker at opleve parkens specielle atmosfære. Og har man én gang set de mange lys i haven blive tændt en sen sommeraften, så glemmer man det aldrig.

Tivoli er 172 år gammel og har gennemgået mange forandringer siden begyndelsen, men atmosfæren og kulturen omkring haven har ikke forandret sig meget. Havens popularitet taget i betragtning er det derfor heller ikke mærkeligt, at en del dansk design har været inspireret af Tivoli både hvad angår udformning og navn.

Læs også: Wegners Y-stol - historien om betydelig design  

Tivoli som inspirationskilde

Tivoli har selv været en inspirationskilde for flere af Danmarks største designere og arkitekter, og meget design ser man rundt omkring i hjem og på loppemarkeder og auktioner.
Tivoli blev grundlagt i 1843 af Georg Carstensen, og mange af de oprindelige elementer findes stadig: Tivoligarden, Pantomimeteatret, koncerter, fyrværkeri og smuk belysning. Arkitektur og indretning har imidlertid ændret sig i takt med tiden. Særlig grundigt skete det under besættelsen, hvor over halvdelen af Tivolis bygninger blev sprængt i luften og nedbrændte efter den såkaldte schalburgtage.

Inspiration: Sådan køber og sælger du designermøbler på nettet

Allerede i 1940 havde den nye direktør Kjeld Abell igangsat arbejdet med en ny strategi for Tivolis fremtidige udformning og design. Han engagerede arkitekten Poul Henningsen (PH) og havearkitekt G.N. Brandt til at skabe en plan for Tivoli, som skulle udstikke rammerne for stedets fremtidige udvikling og design. Deres vision var, at æstetikken i modsætning til tidligere tiders stilefterligninger skulle være mere naturlig, intim, dæmpet og poetisk. Henningsen og Brandt er måske de mest betydningsfulde fornyere af den gamle have og dens design.

Design med historie

Da Tivoli blev genopbygget, var det i høj grad Henningsen og Brandts plan, som blev fulgt. Deres idéer er grundlag for det Tivoli, vi kender i dag: De små haver, den lette arkitektur og den stramme opdeling mellem forlystelser og parkanlæg. Med til planen hørte nemlig en overordnet styring af Tivolibygningernes indretning. Da Simon Henningsen – Poul Henningsens søn – kom til at lede Tivolis tegnestue, knyttede han nye unge kunstnere og designere til Tivoli, hvilket i høj grad har været med til at løfte den arkitektoniske standard i årtierne efter besættelsen.

Især efter Tivoli Koncertsals indvielse i 1956 oplevede Tivoli en opblomstring inden for kultur, musik og underholdning. Mange af de design, vi i dag forbinder med Tivoli, stammer ligeledes fra den periode.

I Antik & Auktion kan du læse flere artikler om design

Se de 9 smukke klassiske design med inspiration fra Tivoli i galleriet herunder:

Design med inspiration fra Tivoli