Dansk design

Dygtigt dansk design

Dansk design er mere end det vi kender som Danish Modern, og de ting fortjener bestemt også en hyldest.

Ofte forbinder man dansk design med hele den bølge af strømlinede møbler og brugsgenstande, som rullede over landet i efterkrigstiden takket være en perlerække af dygtige danske formgivere. Men dansk design er ældre – og mere - end dét. Her får du nogle eksempler.

Bellmann-stellet fra Knabstrup blev udformet af keramikerne Hedvig Ravn og Aksel Sigvald Nielsen og formentlig sat i produktion sidst i 1930’enre. Det er måske opkaldt efter den svenske sangskriver og komponist Carl Michael Bellman (med kun ét n!), men man har ingen reel forklaring på navnet. Motiverne er er lavet ved hjælp af skabeloner af tyndt metal.

 

Fra 1930 var Snedkerlaugets Møbeludstillinger en tilbagevendende begivenhed i København. Her kunne man købe virkelige kvalitetsmøbler som f.eks. Kaare Klints Kugleseng fra 1938. Den er kun lavet i 10-12 eksemplarer og indbringer i dag høje priser på auktion.

 

Kay Bojesen (1886-1958) var en mesterlig formgiver i flere materialer. Skønvirkebrochen her er hans værk og et eksempel på, hvor fremragende en håndværker, han var.

 

Kählers keramikværksted i Næstved har frembragt mange flotte keramikting. Den store grønne vase med sorte dekorationer blev solgt for 12.000 kr. hos Bruun Rasmussen.