
Finn Juhl og hans poetiske møbler
De fleste kender sofaen Poeten, der nærmest er et af Finn Juhls vartegn. Det er dog de færreste, der har sådan en sofa stående, for Finn Juhls møbler er eksklusivt og dyrt møbeldesign fra dansk designs guldalder. Vi giver dig historien om arkitekten.
På et tidspunkt hvor de fleste danske designere holdt sig strengt til den ornamentløse funktionalisme, lod Finn Juhl sig inspirere af verdens mangfoldighed til at skabe en lang række møbelklassikere. Som studerende på Kunstakademiets Arkitektskole var Finn Juhl påvirket af sine læremestre Kay Fisker og Vilhelm Lauritzen, og han tog den funktionalistiske tankegang til sig. I 1945 var han færdiguddannet og startede op for sig selv i Gothersgade i København. Han var uddannet arkitekt, men det var primært møbler og interiør, der havde hans store interesse.
Læs også: Hvad er Finn Juhls Poeten værd i dag?
Oprør mod autoriterne
Selvom Finn Juhl var færdiguddannet, var han langtfra færdig med at udvikle sig som møbelarkitekt. Og selvom han var rundet af funktionalisternes lavpraktiske tankegang om, at et møbel skal tegnes ud fra funktionelle hensyn, ønskede Finn Juhl at sprænge de rammer, som han syntes var for snærende. I 1949 holdt han et foredrag i foreningen Dansk Kunsthåndværk, hvor han harcelerede mod en samtidig notabilitet inden for dansk design, nemlig Kaare Klint, der uddannede horder af elever i sit eget møbelsyn på Kunstindustrimuseets skole. Kaare Klint mente, at man skulle lave en nytolkning af de klassiske stoletyper, som han brugte lang tid på at opmåle og analysere. Finn Juhl plæderede for et mere åbent udtryk inden for dansk boligkunst, og samme år lavede han stolen FJ49, som blandt andet var inspireret af afrikansk kunst. Stolen fik i den forbindelse navnet ’Høvdingestolen’, hvilket den er blevet kaldt lige siden.
Se også: Her finder du møbler af Finn Juhl
I begyndelsen af 1950’erne nåede Finn Juhl ud over Danmarks grænser. I årtiets første år mødte han Edgar Kaufmann Junior, der var direktør for designafdelingen på Museum of Modern Art i New York. Han sørgede for, at Finn Juhl blev udstillet og kendt i USA og dermed i hele verden. Samtidig fik Finn Juhl den prestigefyldte opgave at indrette Formynderskabsrådets sal i FN-bygningen i New York. I samarbejde med sin trofaste snedker Niels Vodder tegnede Juhl til Rådssalen en stol og en lænestol, der både blev sat i produktion i Danmark og i USA. Han tegnede også salens farverige loft, der var inspireret af de mangefarvede festflag, han havde set i en kirke i Siena i Italien. Finn Juhl var blot 38 år, da han indrettede det rum, der for evigt vil holde ham på listen over berømte designkoryfæer.
En særlig stil
Finn Juhls force bestod i at skabe et samspil mellem møblerne og det rum, de befinder sig i. Han blev også foregangsmand for det, man kan kalde ’den danske teakstil’. Han udviklede nye metoder til behandling af teaktræet og banede vej for ny brug af dette materiale.
En underlig fugl
I 1940, fem år før Finn Juhl overhovedet startede sit eget firma, tegnede han til Snedkernes Årsudstilling den stol, der på mange måder skulle blive kendetegnende for hans værk. ’Trætte hvalrosser’ kaldte en kritiker hans møbler på udstillingen, der var kraftigt polstrede og vred sig i svungne former, der var ganske uvante for danskernes øjne. De tog den ene til sig under navnet Pelikanen.
Pelikan-stolen er i produktion igen. Find den her!
Stolene er de design af Finn Juhl, der er blevet mest kendt. Som det var almindeligt for arkitekter på det tidspunkt, navngav Finn Juhl ofte sine design med initialerne fra sit navn – FJ – eller bogstaverne FD sammensat med et tal. Men møbler som FJ137 og FD133 fik hurtigt andre kaldenavne i offentligheden, som Japanstolen og Spadestolen. Navne, som bliver brugt i dag på lige linje med andre berømte stolenavne som Ægget og Myren. Finn Juhls design har netop opnået et af sine højeste hammerslag nogensinde med et par FJ45-stole, der blev solgt for ikke mindre end 700.000 kr.
Flere Finn Juhl-møbler
Møbelarkitekten tænkte altid i funktionalistiske helhedsløsninger og står også bag populære reolsystemer som dette fra 1953 for BoVirke. Det kan i dag fås fra nyt fra Onecollection, der står bag en omfattende række relanceringer.
Stole, sofaer, reolsystemer, sofaborde, spiseborde og skriveborde. Finn Juhl indrettede sit eget hus med sine egne design.
Læs også: 5 klassiske gyngestole