Dansk design

Finn Juhls 6 bedste boligtips

I løbet af sin karriere designede Finn Juhl en lang række møbelklassikere, og han havde også klare holdninger til, hvordan man bedst indrettede sig. Her er hans 6 bedste tips til boligen.

I 1954 syntes Finn Juhl ikke, at danskerne var særlig gode til at indrette deres hjem, hverken praktisk eller æstetisk. Det skrev han en række artikler om, der helt ned i detaljen beskæftigede sig med emner, som f.eks. hvor en sofa skal stå. Artiklerne blev samlet i bogen ’Hjemmets indretning’.

1.   Lidt men godt

Finn Juhls vigtigste tommelfingerregel inden for indretning er at have færrest mulige møbler. Det er bedre at indrette sig med få, velvalgte møbler end at have et overbelæsset klunkehjem. I sin bog tog han højde for, at de færreste almindelige mennesker har råd til en stor pragtvilla. Hans indretningstips er målrettet hjem på et beskedent antal kvadratmeter.

2.   Perfekte pladser i stuen

Stuen skal opfylde to funktioner: Man skal kunne spise ved et spisebord, og man skal kunne sidde i en blød og behagelig sofagruppe med sine gæster, mens man slår mave. 
I en almindelig, firkantet stue er der flere muligheder for placering af møblerne, men ifølge Finn Juhl er de ikke alle lige gode.
Efter Finn Juhls mening er det bedst at stille de to siddeområder side om side, men uden at være parallelle. Det vil sige, at hvis sofaen står med ryggen op mod væggen, så skal spisebordet stå ud fra væggen i en vinkel på 90 grader. 

3.   Ud med dobbeltsengen

Set ud fra et arkitektonisk synspunkt var Finn Juhl ikke glad for dobbeltsengen, der gør soveværelset svært at indrette. Med en stor dobbeltseng ind midt i det hele er der kun tilfældige små stykker gangareal tilbage. Derfor rådede Finn Juhl til, at man anskaffer sig to enkeltsenge, som man stiller langs væggen i forlængelse af hinanden med fødderne mod hinanden – på den måde undgår den ene at vågne op til den andens sure tæer. Dermed får man frigjort mest mulig gulvplads, hvor man kan stille skabe og sengeborde efter behov.

 

4.   Soveværelse med flere funktioner

Finn Juhl havde også en drøm om, at soveværelset blev et rum, man brugte til andet end blot at sove i. Det eksperimenterede han med i sit eget hus, hvor soveværelset udover en kæmpestor turkis dobbeltseng også indeholder et rundt spisebord med stole omkring og en pejs. 

LÆS OGSÅ: Derfor blev Finn Juhl verdensberømt

5.   Funktionel opbevaring

Mange af husene og lejlighederne, der blev opført i Danmark i 1940'erne og 1950'erne, havde indbyggede skabe. I 'Hjemmets indretning' påpeger Finn Juhl det ufleksible ved det indbyggede skab og anbefaler i stedet individuelle løsninger med reolsystemer, man selv hænger op. Alternativt kan man bruge en room-divider – det vil sige en reol, der står midt rummet og på den måde er med til at dele det op i mindre sektioner samtidig med, at man kan nå de opbevarede ting fra begge sider.

6. Godt lys

De fleste nyopførte lejligheder på Finn Juhls tid havde en roset i loftet i midten af rummet, hvor der kunne hænge en pendel til at lyse hele rummet op. Finn Juhl påpeger, at det ved sofagrupper er bedre med et sidelys, som f.eks. hjælper husmoderen, når hun sidder og stopper strømper i sofaen om aftenen. I dag er det nok ikke husligt arbejde, der bliver udført i hyggesofaen om aftenen, men et lille sidelys er også at foretrække, når man sidder med sin iPad eller en god bog.

Heldigvis for de nysgerrige har Finn Juhls hus været åbent for offentligheden siden 2008, så man stadig kan se mesterens indretningsstil i praksis.