
Flora Danica - Verdens dyreste stel
Kom med bag kulisserne og se, hvorfor en tallerken fra verdens mest eksklusive porcelænsstel koster 10.000 kroner.
Har du nogensinde stået i Royal Copenhagens butik på Amagertorv i København og overvejet, hvordan en Flora Danica-tallerken kan koste mere end 10.000 kroner? Eller fået et mindre chok ved at erfare, at isklokken koster godt 225.000? Begge dele er utrolig smukke, håndmalede og udsmykket, så man næsten får tårer i øjnene. Men alligevel... Der er dog en rigtig god forklaring. Og den begynder for 223 år siden.
Hvordan skal bordet dækkes? Få en opdateret takt og tone-guide her.
Fra Christian 7. til Katarina Den Store
Da produktionen af det allerførste Flora Danica-stel blev sat i gang i 1790, var det efter ordre fra Christian 7. Tanken var at forære den mest eksklusive gave, man kunne forestille sig, til Ruslands Katharina 2. (med tilnavnet ’Den Store’). Det ene skal rimeligvis passe til det andet, og man kan jo ikke komme stikkende med hvad som helst til tidens mægtigste fyrstinde.
Find skattene på loppemarkedet. Få tips til loppejagten her.
Fortællingen om Flora Danica er eksklusiv, og stellet er stadig lige eftertragtet og bliver mest købt af rigmænd fra Asien, Østeuropa og USA. I dag hedder fabrikken ganske vist Royal Copenhagen og ligger i Glostrup. Men her fremstiller man stadig – 223 år senere – stellet på omtrent samme måde, som da de første dele blev inspiceret af hoffets nidkære embedsmænd.
Se hvordan verdens dyreste stel bliver til i galleriet nedenfor
Flora Danica - verdens dyreste stel


Hvert eneste stykke Flora Danica bliver støbt med håndkraft i gipsform. Her er en vinkøler ved at blive støbt. Når grundformen er støbt, monterer man hanke, blomster, stængler og anden dekoration. Undervejs skal der desuden også skæres huller og forsiringer mm.
Foto: Sif Meincke


Det kan let tage en uge at klargøre, tilskære og montere alle dele på det ubrændte stykke porcelæn. Først derefter kan det blive brændt første gang. Næste skridt er, at der skal lægges glasur på – og så skal det brændes igen.
Foto: Sif Meincke


Hvert enkelt kronblad, hver eneste støvdrager, stængel og andre detaljer er modelleret i hånden. Nogle detaljer er så små, at de må formes ved at blive snoet om en nål. På nogle Flora Danica-dele er der helt op til 38 blomster, alle formet og monteret individuelt. Der er altså mange processer, hvor noget kan gå galt undervejs, og som regel har én person ansvar for det enkelte stykke porcelæn og udfører alle delene.
Foto: Sif Meincke


Hver Flora Danica-del bliver malet i hånden af porcelænsmalere med mange års uddannelse og erfaring bag sig. Malerne tager udgangspunkt i 1700-tallets danske pragtværk ‘Flora Danica’ med over 3.000 farvede kobberstik af planter fra den danske, norske, islandske og grønlandske natur.
Foto: Sif Meincke


Bag på hver del står der to initialer. Det ene for den person, der har malet blomstermotivet. Det andet for den, der har påført guldbemalingen.
Foto: Sif Meincke


Efter en lang vellykket proces bliver de enkelte Flora Danica-dele pakket i en specialtilpasset, foret kasse.
Foto: Sif Meincke