Dansk design

Guide til antikke julegaver

Mangler der stadig et par gaver under juletræet? Antik & Auktion kommer dig til undsætning med en gave-guiden til selv det mest besværlige familiemedlem

Du kan stadig lige nå det - de sidste julegaver inden den store dag. Kniber det med idéerne, så er hjælpen nær, for vi har fundet idéer frem til gaver med historie, alder og sjæl.

Læsehesten

Den oplagte gave til Læsehesten er naturligvis en bog, og dem kan man finde masser af til næsten ingen penge i Antikvariater uanset om modtageren er til nordiske krimier eller 1. eksemplarer af Hans Kirks Fiskerne. Men en Læsehest er også indbegrebet af ro, fordybelse og nærvær - og det dur ikke uden en kop god te eller kaffe. Derfor er en smuk kop en rigtig god gave-idé til bogormen. Her har vi valgt en te-kop fra Royal Copenhagens stel Flora Danica, elegant og klassisk, men måske er din modtager mere til 70'er-mønstre eller stilrent design? Mulighederne er mange. Og vælger du noget fra et kendt stel, åbner det op for muligheden for, at gave-modtageren vil begynde at samle på stellet - og dermed har du gave-idéer til vedkommende de næste mange år.

Bohemen

En moderne boheme sætter pris på alt hvad der er unikt og særligt, og som afspejler hans eller hendes kunstneriske livsindstilling. Derfor vil en gave som denne Buddha-figur med garanti falde i Bohemens smag. Den udtrykker også spirituel interesse og åbenhed over for andre kulturer - udover selvfølgelig at være pyntelig i sig selv. Andre gode gave-idéer til familiens boheme kunne være en gammel rejsetaske i læder og med patina, et smukt silketørklæde eller rejse-lecture.

Læs også: Det giver antiksælgerne selv i julegave

Den distingverede onkel

Det er nemt at opgradere herreværelset, hvis man går på gavejagt i antikbutikker. Her fås alt fra fine whisky-glas i krystal og flakoner til dyre dråber til fantasifulde og humoristiske gadgets i form af cigarklippere og askebægre. Men husk også at kikke efter mere pyntelige ting som jagttrofæer, antikke kikkerter og landskabsmalerier, der kan tilføre værelset stemning a la jagtstue. Her har vi valgt en isspand fra Cylindaline-serien, som Arne Jacobsen designede for Stelton.

Den pyntesyge tante

Kvinder - og mænd i øvrigt - har til alle tider yndet at pynte sig med lånte fjer - her mener vi smykker - og sådan vil det vil det altid være. Et smykke med alder er derfor en oplagt julegave-idé, og mulighederne er mange alt efter pengepungens formåen. Ægte ædelstene ligger naturligvis i den høje ende af prisskalaen, men hvis du går efter såkaldt bijouteri, får du noget, der er mindst lige så pænt, men til lang lavere pris. Brochen har i mange årtier været lige i glemmebogen, men nu er den begyndt at finde tilbage i modebilledet. Så er spørgsmålet bare, om stilen skal være stringent modernistisk, art deco-dekadent eller om det skl glemte og glitre.

Design-kenderen

For design-afficionadaen er det vigtigt, at gaven er godt og solidt design, og man går aldrig galt i byen med lidt god gammeldags Bauhaus-kram. Det bliver ikke mere stilrent og moderne end bordlampen af Christian Dell for Kaiser Idellm som både kan købes fra ny eller findes i antik- og brugtbutikker med ny lak, så de fremstår perfekt.

Den romantiske teenager

Enhver teenager vil sætte pris på en smuk æske eller dåse, som der kan gemmes kærestebreve og andre hemmeligheder i. Loppemarkederne er året rundt fyldt med sjove og skønne dåser i alle farver og med forskellige motiver. Gå efter modtagerens yndligsfarve og læg en lille sød seddel i.

 

Andre gode gaver, du kan finde smukt og brugt

Pæne antikke rammer

Originale reklameplakater og genoptryk

Porcelænsfigur af favoritdyret

Skindhandsker

Trendy linoleumstryk

Smukke glas

 

Læs mere om: