Dansk design

Hot samlerobjekt: Farvearkitekt Ib Geertsen

Den konkrete kunsts mester Ib Geertsen levede i mange år i skyggen af andre kunstnere og blev opfattet som tom dekoration. Men i dag er han et hot samlerobjekt og inspiration for en ny generation af kunstnere.

Buede linjer og enkle kompositioner i billeder og især som mobiler. Ib Geertsens kunst har der siden 1990’erne været en enorm opblomstring og interesse for. Det har man også oplevet på Statens Museum for Kunst, hvor museumsinspektør Dorthe Aagesen her deler ud af sin viden om kunstneren.

HVEM VAR IB GEERTSEN?

Maler, billedhugger, grafiker, farvearkitekt. Ib Geertsen (1919-2009) er med sine kontrastfulde billeder og mobiler eksponent for den konkrete kunst i Danmark, hvor formopbygning var centralt. Oprindelig var han gartner, men udviste en tidlig interesse for billedkunst og startede som autodidakt kunstner med at male naturalistisk.

I 1940 debuterede han på Kunstnernes Efterårsudstilling, og sammen med bl.a. Albert Mertz stiftede han i 1947 Linien II, som blev et vigtigt miljø for den konkrete kunst. For sin tid kæmpede han i skyggen af superstjernerne Richard Mortensen og Robert Jacobsen, ligesom hans billeder nemt kunne misforstås som tom dekoration.

Men Geertsen var interesseret i, hvordan vi opfatter linjer, former, farver og bevægelser, og han arbejdede eksperimenterende med kunstens funktion i det sociale rum. På den måde står hans værker som komplekse og med en vis nutidighed. Af samme årsag har han oplevet en renæssance blandt en yngre generation kunstnere.

Inspiration: Design med inspiration fra Tivoli

HVAD KARAKTERISERER IB GEERTSEN?

Geertsen var optaget af organisk liv, og selv om han er kendt for sine geometriske former, er der til stadighed en forbindelse til naturen, hvor dråben i stiliseret form som kombination af en cirkel og et kvadrat blev hans vigtigste særkende. For ham var billedkunsten en lang form-undersøgende proces, hvor han også hentede inspiration fra anden kunst og andre kunstnere som den amerikanske billedhugger Alexander Calder (1898-1976), hvis mobiler tjente som forbilleder for Geertsens.

Læs også: Blomster i antikke rammer

HVAD KOSTER IB GEERTSEN?

De grafiske kvaliteter og enkelheden har skabt efterspørgsel på Ib Geertsens værker, men hans tryk og emaljefade kan stadigvæk findes til 100 kr. på loppemarkeder. På auktioner og på gallerier ligger hans fade på 2.500 kr., og malerier og mobiler ligger mellem 40.000 og 80.000 kr.

Se, hvilke auktioner Lauritz.com har med Ib Geertsens værker lige nu

Se et udvalg af Ib Geertsen farverige og formeksperimenterende værker i galleriet herunder.

Farvearkitekten Ib Geertsen

Bliv klog på Antik, retro, design, kunst og meget mere med et abonnement på Antik & Auktion