Dansk design

I dyrets tegn

Dyr som motiv er både et smukt og muntert indslag i kunsten. Her giver vi dig fire skønne eksempler på dyr i kunst og design.

 
I både kunsten og kunsthåndværket har dyrene siden tidernes morgen spillet en stor rolle som motiver. Mennesket har altid jaget, slagtet og spist dyrene, men også beundret og tilbedt dem. Tænk f.eks. på de oldgamle hulemalerier og på de gamle grækernes fine delfin-krukker. Her er fire mere nutidige genstande med fokus på det dyriske element.
 
 
Den lille kanin fra 1920’erne af forsølvet bronze er i art deco-stil og skabt af schweiziske Edouard Marcel Sandoz, som levede 1881-1971. Den blev i 2012 solgt for 2.200 kr. hos Bruun Rasmussen.
 
Forfatteren Hans Scherfig (1905-79) var en svoren dyreven, som sideløbende med sit kritisk-venstreorienterede forfatterskab malede paradisiske scener af naturens vilde væsener. Blandt hans yndlinge i dyreriget var elefanten, som han afbildede utallige gange, og som altid indbringer pæne priser på auktion.
 
Kunsthåndværkeren Thorvald Bindesbøll (1846-1908) var en alsidig designer, der bl.a. også kastede sig over broderimønstre. Puden her har et klassik motiv af en ung havgud, der rider på antikkens beundrede dyr: delfinen.
 
Hunden er som bekendt menneskets bedste ven, og P.S. Krøyer (1851-1909) har flere gange afbildet sin hun Rap. På billedet her fra 1892 ses Rap på Skagen Sønderstrand sammen med Krøyers kone, Marie.