Dansk design

Keramik med karakter

Rundt omkring i Danmark har der eksisteret et mylder af keramikværksteder- og fabrikker, som har forsynet de små hjem med smukke brugsgenstande og pynteting af høj kvalitet. Her får du fire eksempler på god dansk keramik

Søholm Keramik

Søholm keramik fra Bornholm har produceret masser af gedigne pynte- og brugsgenstande, f.eks. serien Spiral, som blev designet af Einar Johansen i midt-1960’erne. Fabrikken blev oprindeligt grundlagt i 1827 i Klampenborg men måtte lukke. I 1835 grundlagde imidlertid to bornholmske lærlinge, som havde arbejdet på Søholm, en fabrik af samme navn i Rønne. Den høje vase, stagen til tre lys og den lille vase er loppemarkedsfund til 60-250 kr.

 

Hans Syberg

Hans Syberg (1895-1979) var søn af maleren Fritz Syberg og selv en alsidig kunstner, som arbejdede i ler, træ og marmor. Han grundlagde et keramikværksted, hvor maleren Grete Jensen fra 1927 dekorerede tingene med kønne blomstermotiver. I 1930 blev det først Syberg-kabaretfad skabt med  Grete Jensens dekorationer i form af danske sommerblomster som rødkløver, klokkeblomst og engnellikerod.

 

Eslau Keramik

De to brødre Esbern og Lauge Larsen startede sammen i 1944 keramikfabrikken Eslau i Sengeløse. I årene herefter sprøjtede de en strøm af populære produkter ud, som f.eks. den turkise rillede keramik, som findes i mange varianter. Fabrikken eksisterer stadig og drives videre af familien, og der er startet en nyproduktion af de populære rillede vaser. Den turkise vase og fadet her er typiske repræsentanter for Eslaus stil og blev solgt samlet for 1.250 kr. hos Laurtiz.com.

 

Jais Nielsen

Dekorationen på den fine kande er en kunstners værk, nemlig Jais Nielsen (1885-1961). Han var en af de rigtigt store kunstnere omkring 1900 og lod sig inspirere af udlandet. F.eks. eksperimenterede han med kubismen, som opstod i Frankrig 1907-14 og blev videreudviklet af giganterne Bracque og Picasso. Hans keramik er dog mere jordnær, og han lavede f.eks. brugsting for Den Kgl. Porcelainsfabrik. Kanden er fra 1916 og blev solgt for 4.200 kr. hos Bruun Rasmussen.

Læs mere om: