Dansk design

Krenitskålen genopstår

Normann Copenhagen relancerer den originale Krenit skål designet i 1953

Normann Copenhagen relancerer den originale Krenit skål designet i 1953.

Mere end 50 år efter, at materialeforsker og civilingeniør, Herbert Krenchel, designede Krenit skålen, bliver det originale minimalistiske design relanceret af Normann Copenhagen. Krenit skålen er et perfekt eksempel på godt dansk design, og er gennem årene blevet et design ikon. Med et enkelt og rent udtryk er Krenit serien en nutidig klassiker, der lader funktion og æstetik spille perfekt sammen.

Den karakteristiske skarpe kant skaber balance mellem materiale og form, og giver skålen et moderne udtryk. Selve formen har været normsættende for senere designs af skåle, og formen på skålen passer lige så godt ind i et moderne hjem anno 2009 som dengang.

Herbert Krenchel fortæller: " I 1953 var ideen at lave en smuk skål, gerne så funktionel og delikat, at den passede lige godt til brug i køkkenet, på spisebordet, og som en dekoration i stuen. Som materialeforsker gik jeg meget op i, at de forskellige materialer skulle gå godt sammen, klæde hinanden og være nænsomme overfor hinanden i brugen. Emalje er et fantastisk materiale, og selv i dag brænder mit hjerte for emalje skålen. Det er fantastisk, at Krenit skålen kommer i produktion igen".

Unikt samarbejde på tværs af generationer
Produktionen af Krenit skålen stoppede i 1966, og først i mødet med Normann Copenhagen bliver produktionen af den klassiske skål genoptaget. Relanceringen af den originale Krenit skål er historien om et unikt samarbejde mellem designfirmaet Normann Copenhagen og Herbert Krenchel, der giver nyt liv til et velkendt design ikon fra dansk designs guldalder.

CEO Poul Madsen og Jan Andersen, Normann Copenhagen, fortæller: " Det er med ydmygt respekt for Herbert Krenchels oprindelige design, at Normann Copenhagen relancerer den ikoniske Krenit skål. Vi elsker dansk minimalistisk design fra 1950´erne, og da Herbert Krenchel kontaktede os for at få Normann Copenhagen til at genoptage produktionen, var vi ikke et sekund i tvivl. Krenit serien har et enkelt og ligetil udtryk, som passer perfekt til Normann Copenhagen."

Et eventyr fortsætter
Historien om Herbert Krenchel og den emaljerede Krenit skål er et sandt eventyr. Efter en længere proces med at finde den rigtige produktionsmetode blev Krenit skålen lanceret i 1953. Den blev hurtig populær og et tydeligt eksempel på dansk kvalitets design. I 1954 vandt Krenit skålen en Guldmedalje på Trienalen i Milano. Siden har den været udstillet på flere museer verden over og kan findes i et utal af danske og internationale designhjem.

Indtil i dag har man kun kunnet få fat i de originalproducerede Krenit skåle på auktioner og loppemarkeder til høje priser. Med Normann Copenhagens relancering af Krenit salatbestik og Krenit skåle i emalje og melamin fortsætter eventyret, og Krenit er igen tilgængelig for designelskere verden over.

Læs også:
Udstil trælegetøjet
Boligtrend: psykedeliske mønstre

Læs mere om: