Dansk design

Le Klint: Sådan foldes lamperne

De plisserede lampeskærme fra Le Klint er berømte på tværs af landegrænser og generationer. Hver eneste er foldet i hånden af en af blot syv fynske kvinder, der kan deres fag helt ud til fingerspidserne.

Le Klints historie begyndte, da det 20. århundrede var ganske ungt. I 1901 fandt bygmester og arkitekt P.V. Jensen Klint på at folde en plisseret skærm til petroleumslamper af det kraftige karduspapir, og det viste sig at være en idé med potentiale. De første 30-40 år var folderiet mest en slags familiehobby, men før krigen tog sønnen Tage Klint patent på designet og oprettede siden firmaet Le Klint med navn efter sin datter, Lise Le Charlotte Klint, der allerede som 17-årig var sat til at folde lampeskærme.

Tage Klint døde i 1953, men virksomheden forblev under familiens ledelse frem til 1989. Dog ikke Lise Le Charlotte Klint, der flyttede til Sverige.

Inspiration: Sådan køber og sælger du designermøbler på nettet

Le Klints verdensberømte lampeskærme produceres stadig på fabrikken i Odense. Af plastik, ganske vist, men i hånden. Og af ’foldepiger’, der ikke anser et 25-års jubilæum som noget særligt. For er man først blevet foldepige og har fået håndværket helt, helt ind i fingrene, bliver man gerne ved med at være det i både 40, 50 og 60 år.

Læs også: Historien om Wegners Y-stol

60 skærme på en dag

Alle folder alle modeller, fordi det er for usikkert kun at lade ganske få personer folde de samme modeller. I snit folder hver af pigerne 60 skærme på en arbejdsdag, om end nogle naturligvis er mere komplicerede og tidskrævende end andre. De helt store lamper, som fx 101 XL, der kommer i en 70-års jubilæumsudgave, skal der eksempelvis være to piger om at sy. Det tager 15-45 minutter at folde en skærm, hvorefter sypigerne tager over, lukker lampen med en syning, folder skærmen ud og lukker eventuelle beslag eller kroge.

Undervejs gennem alle processer kontrolleres kvaliteten også nøje. Alt efterses nøje, og finder skærmen nåde for de krævende blikke, bliver den pakket med ledning, fatning og pærer.

Hvad er det værd: Paton Globe

SE HER AUKTIONER FRA LAURITZ.COM PÅ LE KLINT-LAMPER!

Se billederne i galleriet, og få et indblik i produktionen af Le Klimts klassiske foldelamper.

Le Klint-lampen