
Musselmalet – en moderne klassiker
Det musselmalede stels historie går næsten 250 år tilbage i tiden, og alligevel er musselmalet stadig uhyre populært og findes i utrolig mange danske hjem. Her er historien bag det elskede stel...
Musselmalet fra Kina til Danmark
Nye kræfter til fabrikken
Megemussels fødsel
Nyeste skud på stammen
Musselmalet – en moderne klassiker


Denne lille kinesiske tekop fra Kang Xi-dynastiet (1662-1722) har været i August den Stærkes samling. Den viser tydeligt, at den musselmalede dekoration stammer fra Kina.


Disse to tidlige underfade til frugtkurve fra Den Kgl. ser ved første blik ens ud. Men ved nærmere eftersyn ser man visse ændringer fra den allerførste tid i midterblomsten og rankerne.


Arnold Krog opdagede, at det oprindelige kraftige musselmønster var blevet en karikatur af sig selv. Ved at sammenligne den gamle kraftfulde dekoration på en tallerken fra ca. 1780 t.v. med den 100 år yngre udgave t.h. forstår man, hvad han mente.


En gammel desserttallerken med gennembrudt kant og skelmønster gav Arnold Krog ideen til fornyelsen. Tallerkenen t.v. er fra fabrikkens tidligste periode, den i midten er Krogs version fra 1885, der fik navnet Helblonde, fordi kanten var gennembrudt. T.h. en af de første spinkle versioner fra 1886 af Halvblonde, der havde en malet dekoration i kanten.


den nordiske Landbrugs-, Industri- og Kunstudstilling fandt sted samtidig med, at nyrokokoen var på sit højeste. Det bærer mange af Arnold Krogs former – som denne bakke med sukkerskål og flødekande – præg af.


Mange fabrikker i Tyskland, Frankrig, England og Norge har lavet musselmalet. Der var ingen copyright dengang, og man kopierede rask væk. Herhjemme brugte Bing & Grøndahl som vist musselmalet dekoration på en skelmønstret form. Dekorationen er til forskel fra Den Kgl.s kun inddelt i tre felter.


Helblonde-stellet blev skabt til Den Nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunst- udstilling i København i 1888. Den gennembrudte kant, maskerne ved hanken og det lille sneglehus som lågknop kendes fra 1700-tallet, men Arnold Krog gav dekorationen sit kraftfulde udtryk tilbage. Stellet blev uhyre populært, og i perioden før 1923 blev der skabt mere end 170 dele.


Fajancefabrikken Aluminia, grundlagt 1863, lavede allerede i 1865 et musselmalet stel. Man havde dog aftalt med Den Kgl. kun at bruge dekorationen på glatte former, som disse tallerkener med Tranquebar-kant. Efter Aluminias køb af Den Kgl. producerede Aluminia 1896-1920 også riflet Musselmalet.


Fornyelse: Karen Kjeldgård Larsen fik den geniale idé at bruge musselmalets mange detaljer i forstørret udgave i Megamussel fra 2000.


Seneste skud på Mussel- stammen: Blue Elements fra 2011. Brudstykker af den musselmalede dekoration er sat sammen på en helt ny måde af Louise Campbell.


i arnold Krogs tid kom et stort antal nye former af det riflede stel. Dette kabaretfad er blot en af de mange specialiteter, der indgik i tidens borddækning, og som ikke længere produceres.