Dansk design

Musselmalet – en moderne klassiker

Det musselmalede stels historie går næsten 250 år tilbage i tiden, og alligevel er musselmalet stadig uhyre populært og findes i utrolig mange danske hjem. Her er historien bag det elskede stel...

Musselmalet stel er udbredt og elsket herhjemme. Det findes i mange danske hjem i en eller anden version, ny som gammel. Og det riflede stel har uden afbrydelse været i produktion, siden Den Kongelige Porcelainsfabrik blev grundlagt i 1775. Det var det første stel, der blev sat i produktion og fik derfor siden navnet stel nr. 1.
 

Musselmalet fra Kina til Danmark

Musselmalet dekoration er imidlertid ikke opstået i Danmark, men stammer oprindelig fra Kina. August den Stærke i Dresden, der grundlagde porcelænsfabrikken i Meissen i 1710, havde en passion for kinesisk porcelæn - og musselmønstret, som vi kender det i dag, og flere andre dekorationer blev således skabt i Meissen. Det kom først mange år senere til Danmark bl.a. via Berlin. I de første hundrede år kom der et utal af steldele, men der skete ikke væsentlige ændringer af selve dekorationen. Men for at spare tid og dermed penge blev dekorationen efterhånden blegere og mere ’tyndbenet’ – både i farven og i selve stregen.
 

Nye kræfter til fabrikken

Det satte Arnold Krog sig for at ændre, da han blev ansat som kunstnerisk leder på fabrikken i 1885. Han ville føre det musselmalede porcelæn tilbage til det kraftfulde udtryk, det tidligere havde haft, og strammede op både på den lidt udvandede dekoration og de blege farver på det riflede stel. I 1885 skabte han forskellige pragtdele til Helblondestellet med former, der aldrig var set før. Alt sammen kostbare og eftertragtede ting, der var i produktion i mange år, og som i dag kun sjældent dukker op på antikvitetsmarkedet. I 1886 kom Halvblonde-stellet, som tiltrak sig betydelig international opmærksomhed, ikke mindst, da det i 1900 opnåede Den Kongelige Grand Prix på Verdensudstillingen i Paris.
 

Megemussels fødsel

Der skulle igen gå lidt over hundrede år, før den musselmalede dekoration fik endnu et nyt udtryk. Det var den unge studerende Karen Kjeldgaard Larsen, der som en eksamensopgave skabte Megamussel , og ledelsen blev så begejstret for det  forstørrede udsnit af musselmønstret, at den i forbindelse med fabrikkens 225-års jubilæum i 2000 lancerede det riflede stel med den nye dekoration.
Kunderne så hurtigt̊, at de kunne kombinere det nye stel med deres gamle arvestykker og på den måde give helheden et moderne udtryk. Kronprinseparret gav stellet et yderligere løft ved at ønske sig det til deres bryllup, og siden er løbende kommet et væld af nye former til det populære stel.
 

Nyeste skud på stammen

Den sidste gennemgribende fornyelse af mønstret indtil nu så dagens lys i 2011, da fabrikken lancerede stellet Blue Elements. Her er såvel stelform – halvt riflet og halvt glat – som selve dekorationen en helt ny fortolkning af det musselmalede udtryk. Også dette stel kan mikses med de gamle former, og det har i høj grad medvirket til at sikre succesen. Det er af den danske designer Louise Campbel, der har givet en sprudlende fortolkning af de gamle kobolt- farvede dekorationer. Meget tyder på, at det gamle elskede danske stel er sikret langt ind i fremtiden.
 
Se et udvalg af den elskede dekoration i galleriet herunder.

Musselmalet – en moderne klassiker