Dansk design

Skabt i glas

Glas er et vidunderligt materiale, som man har kendt siden 4.000-3.000 år f. Kr. - og det var naturligvis de gamle egyptere, der opfandt det. Her får du historien om fire smukke ting i glas.

Brevpressere har man brugt gennem århundreder til at holde orden på skrivebordets postbunker, og naturligvis er de også blevet fremstillet i glas. Disse tre er franske, og de to underste er i den såkaldte millefiori closepack-teknik, dvs. at glasstænger i forskellige farverrulles, smeltes sammen, skæres i stykker og anbringes på bunden i en glasbrevpresser, så de ligner blomster.

En af dansk glaskunsts kæmper er Per Lütken (1916-98). Han var ansat på Holmegaard i hele sit arbejdsliv og skabte utallige klassikere, som f.eks. Næbvasen her fra 1953, som blev hans første store salgssucces. Den blev produceret gennem mange år og i forskellige farver og størrelser. Den blev også et eksport-hit, og i udlandet fik den navnet ’Duckling’ (ælling).

I Kina – hjemsted for mangeartet kunstindustri -  har man naturligvis også skabt brugskunst i glas. Denne vase i Peking-glas er lavet i såkaldt overfangsteknik. Dvs. at det lyseblå glas er blevet overtrukket med glas i en mørkere farve og derpå slebet igennem, så blomstermotivet er fremkommet. Den er fra ca. 1900 men stemplet med tegn fra kejser Quianlongs regeringstid (1735-93), hvilket blev brugt som kvalitetsstempel.

Materialet glas er nok blevet allermest brugt til at fremstille drikkeglas af – fra simple vandglas til elegante vinglas. Dette glas er fra 1860’erne og enten dansk eller nordtysk og har været særligt fint og dyrt pga. dets dekoration. Den er lavet i emaljefarve, som er blevet påført glasset og derefter varmet op i en ovn for at hærde farven.