Dansk design

Trend: Smukke bonbonniere

Smukke bonbonniere - eller lågkrukker - hitter lige nu i boligindretningen, og du kan finde dem både på loppemarkeder og i indretningsbutikker.

Smuk beholder til bolsjer, smykker, vatrondeller – eller bare til pynt. Lågkrukken er multifunktionel og kan lige det ekstra, som andre skåle ikke kan: Fungere som opbevaring og samtidig se godt ud. For når først låget er på, kan alt gemme sig under det.

Find smukke bonbonniere her! Og moderne lågkrukker her!

Læs også: Køb retro på Instagram

Lågkrukken har altid været med os og er afbildet i hænderne på antikkens gudinder, hos munkene i middelalderen, på interiører fra 1700-tallet. I takt med tiden og stilskift har krukkens form ændret sig, men funktionen er dog forblevet den samme: et rum til opbevaring.

Før plastemballagens fremkomst var lågkrukken en af de mest anvendte beholdere. Apotekeren brugte dem til urter og medicin, i boligen rummede de madvarer, husholdningsprodukter, cremer, smykker, og hos frisøren indeholdt de alt til hårets pleje. Materialet var glas, porcelæn, keramik og stentøj, men i takt med udviklingen blev fremstillingen for dyr, og de mange fine krukker blev erstattet af anonyme plastbeholdere.

Læs også: 5 klassiske gyngestole, du skal kende

I dag er lågkrukken populær som aldrig før. Derfor ser man gamle modeller få en revival, som f.eks. Lyngby Porcelæns relancering af sin ’bonbonniere’ i riflet porcelæn – en slægtning til et andet riflet hit, Lyngbyvasen. Mange kender det karakteristiske formsprog fra besøg hos forældre eller bedsteforældre, der i 1940’erne og -50’erne var hoppet på Lyngbyvase-trenden.

Det riflede var et særkende ved Lyngby. Designet udtrykker datidens fascination af teknologien i form af tandhjulet. Derfor gled det i 1946 naturligt ind i tidens fremherskende funktionalistiske formsprog. I det hele taget er det kendetegnende for porcelæn fra Lyngby i efterkrigstiden og op gennem 50’erne, at formsproget bliver mere enkelt uden ornamentering og pynt, fordi man helst ville se tingene i deres rene form.

Tagn abonnement på Antik & Auktion og Retro her

Læs mere om: