
Guide: Sådan overlever du håndværkertilbuddet
Parret bag profilen Salmonstreet ved virkelig, hvad det vil sige at renovere. Med en perlerække af kreative løsninger kender de til at bo på en byggeplads. Få både deres og ekspertens råd til at forvandle håndværkertilbuddet til drømmehjem.
Det er fire år siden, at Trine Darré og Anders Nielsen bag bloggen Salmonstreet skiftede deres lejlighed ud med villaen i Valby. Den var et håndværkertilbud, og selv om parret i princippet kunne have valgt at flytte ind og bo der, som huset var, ville det kræve noget maling og en accept af, at både køkken og bad var ved at være slidt op. I stedet valgte parret at flå alt ned og ud.
Guide: Sådan overlever du håndværkertilbuddet
Her deler de deres erfaringer og bedste råd til at overleve en lang renovering – suppleret af fagekspert Tine Sode.
Trine Darré, 37 år, stylist og boligstylist. Anders Nielsen, 36 år, uddannet tømmer, standupkomiker. Sammen driver de bloggen og IG-profilen Salmonstreet, der startede som en profil, hvor parret kunne svare på alle de spørgsmål, de fik, da de gennem nogle år renoverede deres tidligere lejlighed i Laksegade i København. Parret er kendt som deltagere i programmet ”Mesterskaberne” på DR1. Anders er snart aktuel med et nyt program på TV 2. De har også vundet prisen som Årets Boligstylister.'
Bofællesskab: Sådan er det at bo tre familier sammen
-
Lær dit hus at kende – bo der gerne, mens du renoverer
Trine og Anders prioriterede at bo i huset under hele renoveringsprocessen. Det har naturligvis været af økonomiske årsager, men det har ifølge parret også nogle åbenlyse fordele.
– Du lærer dit hus godt at kende, hvis du bor der, mens du renoverer. Du følger årstiderne og finder ud af, hvor lysindfaldene er. Hvor du godt kan lide at sidde og arbejde. Ude i køkkenet havde vi f.eks. et lille bitte vindue. Det fungerede ikke, og vi endte med et stort vindue og glas i gulvet på første sal, så lyset også kommer ned i køkkenet derfra. Den løsning havde vi ikke fundet på, hvis vi ikke havde gået her og fundet ud af, at køkkenet var et mørkt hul meget af tiden, husker parret.
Fagekspert Tine Sode fra Videncentret Bolius er enig i vigtigheden af at lære husets sjæl at kende.
– Det er en rigtig god idé at flytte ind og bo i huset et stykke tid og finde ud af, hvad dine behov er. Mange har lyst til at renovere det hele, inden de flytter ind. Det er ikke nødvendigvis en god idé. Man kan undgå nogle ærgrelser og fejldisponeringer ved at være lidt tålmodig, pointerer hun.
21 bolig-profiler, du skal følge på Instagram
-
Hav masser af tålmodighed – og lav en realistisk tidsplan
Netop tålmodighed er parret bag Salmonstreet mestre i. I dag er deres villa allerede spækket med kreative løsninger, men der er ifølge parret selv mindst tre års arbejde tilbage, før det hele er færdigt både inde og ude. Det tager nemlig tid, og det skal du være indstillet på, hvis du selv skal i gang med den store renovering.
Det er også ret vigtigt at tænke over, om du kan leve med rod.
– Hvis du køber et hus som det her, skal du forberede dig på, at det er to år, hvor du lever på en byggeplads. Det skal man kunne leve med. To år, hvor du ikke kan smide skoene indendørs, fortæller Anders Nielsen, der er uddannet tømrer.
Derfor er det også rigtig vigtigt at gennemtænke en tidsplan, hvor man ikke knækker halsen og ender med at opløse familien i processen, lyder rådet fra Trine Sode fra Videncentret Bolius.
– Lad være med at sætte alle projekter i gang på samme tid, så det vokser dig over hovedet. Du kan måske tage køkkenet i år, soveværelset næste år, stuen året efter osv. Husk, at du måske har et fuldtidsarbejde og en familie, der skal passes. Håndværkeren har det som sit job, og du kan ikke på samme måde arbejde i huset otte timer om dagen.
En anden fordel ved at have tålmodighed er, at du får tingene gjort ordentligt. Selv om det kan være fristende at få alt fikset i en fart ved selv at hive fat i et brækjern, er der bare nogle opgaver, som kræver lidt mere ekspertise, end hvad I selv kan klare ved at tjekke YouTube.
– Man skal virkelig tænke sig om, inden man beslutter sig for at rive vægge ned og bryde gulvet op. Måske kan du vente og spare op, så du kan få en håndværker til at gøre noget af arbejdet. Så bliver det gjort ordentligt. Hvis det ikke er i orden – hvis gulvet knirker eller fugerne falder ud – kan du drage håndværkeren til ansvar og få det lavet om. Hvis du selv har lagt et gulv lidt skævt, må du leve med noget, der ikke fungerer, men måske alligevel har været dyrt i materialer, siger Trine Sode fra Bolius.
Alt lige fra farver på væggene, fliser, bordplade, armatur, indretning af skuffer og emhætte er ting, man skal tage stilling til ved en renovering af køkkenet, og som hurtigt kan blive dyrt. Pas derfor på budgettet, inden du går amok i fancy løsninger, lyder et af rådene fra Salmonstreet.
-
Lav gode midlertidige løsninger, så hverdagen kan fungere
Og hvordan får man så det lange tidsperspektiv til at fungere? Ifølge parret bag Salmonstreet er det essentielt at sørge for, at der er gode midlertidige løsninger, hvor du har lyst til at være, og hvor du f.eks. kan lave rigtig mad.
– Mange tror, at de lige kan smække en mikrobølgeovn og en toaster op på en gammel træplade, men det går man altså hurtigt død i. Derfor indrettede vi hurtigt et midlertidigt køkken på 1. sal og et rum, hvor vi havde soveværelse. De to steder skulle være frirum, hvor der var rent, og hvor vi kunne tage skoene af, siger Trine Darré og pointerer også vigtigheden af rengøring og oprydning, der ellers kommer til at snuppe alle fridage
– Jeg kan varmt anbefale, at man holder orden, mens man er i gang. Det skal være et hyggeligt hjem at være i, selv om det er en byggeplads. Ellers kan du også miste overblikket og købe den samme kasse skruer tre gange, siger hun og minder om, at det er noget, man skal afsætte et beløb til i budgettet.
-
Vær realistisk i forhold til både budget og egne evner
Som fagekspert i huseftersyn oplever Tine Sode ofte, at folk undervurderer økonomien og tiden, men overvurderer egne evner, når de kaster sig ud i et renoveringsprojekt.
– Hvis man køber et håndværkertilbud, kan man i nogle tilfælde ikke få en ejerskifteforsikring eller en almindelig husforsikring, fordi risikoen er for stor. Så det kan godt blive en dyr fornøjelse, hvis man ikke får nogle eksperter til at kigge på det, før man køber. Det koster mellem 2.000 kr. og 10.000 kr. at få en byggesagkyndig ud. Det er virkelig godt givet ud, uanset om det er et stort eller et mindre projekt. Man kan tit for samme pris få et overslag på, hvad det vil koste at renovere boligen. Og man kan få eksperten til at give et bud på, om de drømme, man har, overhovedet kan føres ud i livet i den pågældende bolig.
Samme udfordringer med tid kontra penge og evner ser Trine Darré og Anders Nielsen også hos mange andre, og det var i sin tid af samme grund, at de blev nødt til at tænke sig godt om.
– Hvis du kaster dig ud i sådan et projekt, så skal du være realistisk omkring, hvad tingene koster. Huset var udbudt til en pris, der gjorde, at vi egentlig godt kunne købe det, men ikke ville have råd til at sætte det i stand. Vi vidste med de ting, vi skulle lave, at vi skulle have en million til at starte med, for de forsvinder bare. Der er nogle, der sætter 160.000 kroner af, og så regner de med, at de kan komme langt for det – det kan man ikke, siger Anders, og Trine supplerer:
– Ja, og man skal også være realistisk omkring, hvad du kan og ikke kan lave selv. Du skal alliere dig med nogle, der ved noget, medmindre du selv har en håndværksmæssig baggrund.
Én ting er selv at kunne hamre, banke, save og bore. Noget andet er de ”spændende” overraskelser, som altid dukker op, når du skræller alt af ind til de nøgne mure.
– Jeg har 14 års erfaring i uforudsete ting. De kommer altid. Når du køber et hus, så prioritér for Guds skyld en god husforsikring. Det er virkelig ikke det rette sted at gå på kompromis. Og noget andet er, at jeg ikke ville kunne renovere vores egen villa, hvis jeg have et fuldtidsjob ved siden af, siger Anders.
Badeværelset i to plan er en af de løsninger, der dukkede op, efter parret havde boet i huset et stykke tid. Den opstod, fordi Trine og Anders gik rundt om det hver dag og tænkte over, hvordan de kunne løse rummet på en god måde.
25 badeværelser: Find inspiration til både store og små
-
Lad dig ikke friste af de dyreste løsninger
Når du så er godt i gang med at omdanne håndværkertilbuddet til drømmehjem, er en af faldgruberne, du kan ende med at falde i, at det kan være svært at gå på kompromis. Det kan ende med at sprænge budgettet.
– Det er en vigtig lektie, at man konstant bliver fristet til at vælge de dyre løsninger. Det er svært at stå i køkkenbutikken og gå på kompromis med de ting, du gerne vil have, og du kan finde tusind argumenter for at vælge en lidt dyrere bordplade, et lidt bedre armatur osv., men der skal du være realistisk og ikke falde i. Jo, det ville da være skønt med den helt store Quooker-løsning til 30.000 kroner, hårde hvidevarer fra Gaggenau og den helt dyre bordplade. Og der er helt sikkert en sælger, der kan forklare, hvorfor det på den lange bane er en helt utrolig god idé. Men det kan hurtigt gøre dit køkken 100.000 kroner dyrere. Det samme kan du sige om badeværelset. Der skal du virkelig overveje, om det er værd at sætte sig i gæld for, siger Trine Darré.
Et af Tine Sodes bedste råd ligger godt i tråd med det, parret i Valby har oplevet.
– Efterisolering er måske lidt kedeligt, men altid en god idé, selv om det kan være sjovere at få et nyt armatur end at bruge 30.000 kroner på at isolere en skunk. Når man renoverer, skal man under alle omstændigheder være klar på at bruge en masse penge på usexede ting: hulmursisolering, en ny kloak eller en fugtspærre. Det er meget sjovere at bruge penge på noget synligt, men det andet kommer man ikke udenom, og det er dyrt, forklarer hun.
Parret har fritlagt spærene på 1. sal og har blotlagt båndet af mursten i etageadskillelsen, fordi det er detaljer, der fortæller gode historier om huset.
-
Tænk i genbrug
Til gengæld kan du spare penge, hvis du er bevidst om, hvilke af husets eller lejlighedens gamle elementer der sagtens kan klare en tur mere og blive genbrugt, råder Tine Sode fra Bolius og påpeger, at en gennemtænkt totalrenovering både er god for bankkontoen og miljøet.
– Kan du genbruge elementer fra køkkenet, kan du male fliserne i badeværelset, kan du renovere vinduerne i stedet for at udskifte dem? Jo mindre du skifter ud, des mere bæredygtigt er det.
Det er dejligt, at folk renoverer i stedet for at rive ned, for i et bæredygtighedsperspektiv er det altid bedre for miljøet. Det viser alle undersøgelser. Det lyder måske underligt, for man kan jo f.eks. isolere bedre i nybyg, men de mange nye materialer, der skal produceres, gør, at det nye er langt mindre bæredygtigt. Så overvej, om du kan genanvende noget.
Et besøg i Sarahs murermestervilla er som at gå på skattejagt i en vintagebutik