Perspektiv

Klumme: Du har brug for stueplanterne

Frederikke Aagaard er arkitekt og partner i Together Architecture, og arbejder med at dele ud af design- og arkitekturidéer som bl.a. tv-vært og foredragsholder. Læs hendes klumme om stueplanter her.

"I flere lande bruger man havearbejde som kur mod depression"

- Frederikke Aagaard

Mens vi venter på, at haver, parker og altaner for alvor springer ud, så lad os vende blikket indad … til stueplanterne, altså. Ingen har kunnet overse, at der de sidste år har været gang i en sand bølge af planter alle vegne i indretningen. Men ud over at være dekorative, forbedre akustikken og rense luften, virker de også afstressende på os. Det menneskelige øje kan se alle regnbuens farver i et spektrum fra violet til rød. Midt i det spektrum er gul og grøn, som er de farver, vores øjne ser og skelner bedst. I dagslys ser du farven grøn tre gange bedre end rød – måske fordi vores øjne har tilpasset sig livet i naturen og ikke har nået at udvikle sig til skærmøjne … endnu.

Vi ved, at naturoplevelser hjælper hjernen til at afkoble og koncentrere sig, så hvis ikke der er mulighed for en pause og gåtur i løbet af dagen, kan flere planter indendørs måske hjælpe. Og et meget fremhævet studie har vist, at en udsigt til natur er bedre end én til en parkeringsplads, når det gælder om at komme sig efter en hospitalsindlæggelse. Vi er selv levende væsener, og vi har brug for at klappe en hundehvalp og se et træ. Den sanselighed kan vi ikke klare os længe uden.

I flere lande bruger man havearbejde som kur mod depression, og læger og psykologer anbefaler, at vi opholder os i frisk luft – minimum en time om dagen. Det lyder måske ikke af meget, men vi bruger ca. 90 procent af vores tid indendørs – og kvinder mere end mænd. Så meget desto mere grund til at fylde arbejdspladsen og hjemmet med planter. Hvis du vil bruge planterne til bedre luft­kvalitet, er planter såsom aloe vera, gummitræ, guldranke, fredslilje og blå bregne gode for indeklimaet – mange plantepushere har særlige kategorier, hvor du let finder planten til badeværelset, altankassen eller den særligt luftrensende.

Hvis det driller lidt med at få planterne i vækst, er du ikke alene med problemet: ”Åh nej, har du nu fundet et nyt gidsel at torturere?!” Sådan plejede min ekskæreste at sige, når jeg havde købt en ny flot plante til hjemmet. Og han havde ret: Der gik som regel kun et par måneder, før den var vissen eller fuld af gule blade. Men det kan læres! Efter mange år som plante-dræber har jeg nu så meget succes med planter, at de vokser sig for store, og jeg må give dem væk for selv at være her. Jeg har ikke regnet ud, hvad det er, jeg gør anderledes nu – måske det bare er mere hårdføre arter på markedet? Uanset er det bare en tilfredsstillelse at få noget til at spire og gro.

 

Læs mere om: