Rejser

12 steder du ikke vil gå glip af i Odense

Fyn er fin, Danmarksgrødens smørklat, blommen i ægget eller perlen i den store østers, Danmark - kært barn har mange navne og IN guider dig i denne artikel igennem H.C. Andersens eventyrlige hjemby, Odense. Så uanset om du står og planlægger en ferie i Odense eller er lokal så må du ikke gå glip af INs 12 perler der byder på farverig gastronomi, hyggelige gårdhaver, lækre boheme-forrretninger, pastelfarvet vintage-perler og andre must-see steder, som du ikke vil gå glip af.

Hvad gør man, når corona har bestemt, at alle sommerferieplanerne under sydens himmelstrøg er aflyst, og vi skal blive hjemme i lille Danmark?

Vi spiser, shopper og hygger os selvfølgelig igennem den, og bruger alle de penge vi troede, vi skulle kaste efter italienske primos, secondos og espressos.  

I denne guide tager IN dig med på en tur gennem Odenses billedskønne, brogede og hyggelige gader.

Læs også: Danske hotelværelser, der er værd at rejse for

For uanset om du er så heldig, at du bor omringet af de fynske bøgetræer i brunsvigernes hjemby, der tilmed kan tage credit for den grimme ællings oprindelse - eller i hvert fald opfostringen af H. C. Andersen - eller kunne du derimod bare godt tænke dig at besøge Danmarks tredjestørste by, kan du sikkert finde et nyt yndlingsspot her, hvor IN guider dig igennem de fineste must-see-steder i Odense.

Læs også: 5 gode cocktailbarer

Vi har fundet de bedste shoppe- og spisesteder samt kulturelle indslag frem til dig, så du er garanteret nogle skønne dage, i den lille oase midt imellem Sjælland og Jylland. 

12 steder, du skal besøge i Odense

Café Unika

Café Unika er, som navnet indikerer, en lille unik perle i hjertet af Odense. Her er ingen tallerkner ens, maden farverig, stemningen varm og trendy og en følelse af skødesløs mexican-living hænger i luften. Stedet er ejet af tre lokale søstre, hvoraf den ene er den farveglade influencer @cillefjord. Café Unika er Odenses svar på københavnercaféen Fars dreng, men spicet up med den hyggeligste gårdhave, hvor du under solens stråler kan nyde en svalende iskaffe, en lyserød udgave af Egg Benedict eller en varm, hjemmebagt croissant. Er du til trøffel, så sæt tænderne i deres trøffeltoast – den er vanedannende, så er du advaret.

Hvor: Albanigade 17, 5000 Odense C.

Goma

Elsker du japansk, små anretninger og en kok, der får frit spil til at sammensætte en menu særligt til dig, så skal du selvfølgelig forbi Goma. Her kan du fylde maven med Fyns måske bedste østers, sushi, sashimi, gunkans og meget mere, som serveres efter den traditionsrige kaiseki-style. Goma er af høj kvalitet, og drinkenes er en liga for sig.

Hvor: Kongensgade 66-68, 5000 Odense.

Rosticceria

Hvis støvlelandet ind imellem føles ualmindeligt langt væk, er det heldigt, at ægte, italiensk gastronomi også er at finde i de danske gader og stræder. Rosticerria byder på alt det bedste fra Italien, og vi overdriver ikke, når vi siger, at deres tiramisu er en af de bedste, vi har smagt på dansk jord. Du ved bare, du er det rigtige sted, når du kan mærke varmen fra stenovnen og høre autentiske italienske strofer igennem rummet fra baglokalet, når du træder ind i butikken. Tag også Rosticerria-madoplevelsen med dig, hvis du skal en tur på stranden eller holde picnic.

Hvor: Hjallesevej 77, 5230 Odense, Skibhusvej 140, 5000 Odense C og Rugårdsvej 234, 5210 Odense.

Café Fleuri 

I en lille, grøn oase midt i Odenses billedskønne Nørregadekvarter ligger Café Fleuri. Her krydser du altid fingre for, at gårdhaven har plads, til at du kan slå dig ned og nyde deres brunch-tallerken, der er økologisk og bl.a. byder på ølpølse, raw crackers, daddelstykker og en masse mere. Desuden kan du også kaste dig over deres lille delikatessebutik, hvor du helt sikkert kan finde et par ting eller fem, du gerne vil servere eller forære væk til én, du holder af.

Hvor: Nørregade 28, 5000 Odense.

Il Gusto

View this post on Instagram

5 minutter i gelato 🍦🧡

A post shared by Karen Emilie (@karenemilietj) on

Is på italiensk lavet af en ægte italiener, der hverken går på kompromis med smag, kvalitet eller sit modersmål. Det bliver ikke bedre! Isen smager himmelsk, og udvalget varierer fra dag til dag. Stefano laver is med hjerte og sjæl, og vi lover dig for, at det kan smages! Og nåeh ja, hvis du troede, du skulle hele vejen til Italien for at finde ham, så kan vi glædeligt fortælle, at han ligger midt i Odense, og er ligeså sød, som han ser ud. 

Hvor: Vindegade 84, 5000 Odense.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Det gode brød 

Hvis du ligesom os elsker kvalitet, godt håndværk og økologi, så er Det gode brød lige noget for dig. Det er ikke bare økologisk, men også biodynamisk, og du kan både finde et brød uden gær, mælk, hvedemel eller sukker. Melet males på en stenkværn og bages på små, almindelige husholdningsovne, og spandaueren er propfyldt med ægte vanilje. I køleskabet finder du både gårdmælk og demeter-juice.

Hvor: Nørregade 35, 5000 Odense.

Dr. Adams

Elsker du Marni, Acne, Ganni, Proenza Schouler og alle de andre eksklusive, to-die-for-brands, men synes du, turen til Købehavn er lidt lang, så slå et smut forbi Dr. Adams. Det er næsten umuligt at bevæge sig i Odenses gader uden at spotte et Dr. Adams-shoppingnet elegant placeret over skulderen på alle byens unge og smarte drenge og piger, og her får du også det hele på et sted - både til dig og din kæreste. Dr. Adams er butikken, der har det hele, og som får pengepungen til at danse.

Hvor: Pogestræde 24-28, 5000 Odense.

Tine K Home 

Bambus, botanical-living, boheme-vibes og stråtasker. Vi kan næsten ikke få nok af det - og det får os til at drømme om hvide sandstrande, lette tunikaer, lange sommeraftener med kold rosé på terassen. Alt det får du, når du træder ind i Tine K homes univers, som er elegant, skandinavisk og eksklusivt. Parret bag butikken har solgt bambusmøbler siden 2010, og deres møbler er at finde over hele verden. Men vi advarer dig - husk pengepungen - for du går sjældent fra den lille butik, som ligger i det skønne H. C. Andersen-kvarter, uden at købe noget.

Hvor: Overgade 14, 5000 Odense.

Fabrek

Når du nu alligevel har fundet vej ind til Overgade og har savlet, sukket og shoppet færdigt i Tine K Home, så skal du selvfølgelig kigge ind hos Ann-Sophie, der er indehaver af Fabrek, et farverigt, vintage-bolig-univers, hvor pastelfarver og tørrede blomster i alle farver og faconer er kernen. Her går du sjældent ud uden at have købt en ting eller to og om ikke andet, så kan du få en hyggelig snak med de chikke og søde damer, der altid sørger for god og varm service.

Hvor: Overgade 12, 5000 Odense.

Nelle's

Nelle's er lidt det hele: primært café og bar, men de tilbyder også vinkurser og yoga. No fuss - den sætning kunne ikke passe bedre på Nelle’s - for når det kommer til stykket, så kan en kop kaffe, hvor der er kælet for mælken, bønnen og temperaturen og et glas vin, hvor druen er nøje udvalgt, være alt, vi behøver. Tæt på i hvert fald. Du går aldrig skuffet fra Nelle’s, og vil du blive klogere på den vin, du drikker, tilbyder de som sagt også vinsmagning hver torsdag, ligesom du kan også kaste dig ud i et yoga-kursus sammen med din veninde. Og det hele foregår på en location med udsigt til Odenses fantastiske å. Psst! Deres citrontærte er outstanding, og så har vi ikke sagt for meget!

Hvor: Overgade 21A, 5000 Odense, Filosofgangen 32Z, 5000 Odense C, Rosenbæk Torv 1, 5000 Odense

Brandts Klædefabrik

Byen i byen. Her skal du hen, hvis du har brug for dit kulturelle fix. Foruden kaffebarer, restauranter og den hyggeliste, lille cafébiograf, finder du Brandts kunstmuseum. Danmarks første museum for kunst og visuel kultur og stedet, hvor du kan opleve nogle af verdens største kunstnere, fordelt ud på 10 forskellige udstillinger med bred appel. De har alle til formål at binde fortid, nutid og fremtid sammen på højt niveau. Hvis du bagefter er blevet så inspireret af at slentre rundt derinde, og det kribler i fingrene for at udfolde dig selv, så hop ind hos Creative Space, der netop er åbnet lige ved siden af.

Hvor: Brandts Passage 8, 2, 5000 Odense.

ARO

Hvis du skal forkæle en du elsker og have en madoplevelse i særklasse, så skal du selvfølgelig ind til drengene hos ARO. Bjørn Jacobsen og Christoffer Scharfe vil med deres fortid hos Geranium, Le Sommelier, D’angleterre, Pluto, Tesuya i Sydney og WD50 i New York, sikre dig en gastronomisk aften du sent glemmer. Foruden at lave god mad, bestræber de sig også på at være så selvforsynende som muligt, så altså vi siger ikke at det kunne minde om NOMA i København, men det er hvert fald godt håndværk, lokale råvarer, høj kvalitet, gennemført og bedst af alt, så behøver du ikke booke bord et år i forvejen. Madværkstedet, som de selv betegner det, finder du i den gamle maskinfabrik på Østerbro. God fornøjelse!

Hvor: Østerbro 32, 5000 Odense C

LÆS OGSÅ: Danmarks bedste bade-spots