
5 ting du skal smage i Italien
Sæt smagsoplevelsen i fokus, næste gang turen går til det italienske. Her er fem spiseoplevelser i Brescia-provinsen, du ikke må snyde dig selv for.
Cirka 50 kilometer fra den sydlige del af Gardasøen ligger Brescia-provinsen i den østlige del af Lombardiet. Området er fyldt med sublime boblevine, pittoreske bjerglandsbyer, drømmeøer og en særdeles lækker gastronomi.
Følg også guiden: 5 unikke oplevelser i Italien
Franciacorta lavet efter champagnemetoden
Mellem byen Brescia og søen Iseo ligger vindistriktet Franciacorta, som er de eneste italienske vine, der er lavet efter champagnemetoden. De bliver skænket gavmildt, når Franciacorta holder deres årlig Street Food event i Passirano slottet i midten af juni.
Lav din egen Tour de Italia og følg vinruten, La Strada del Vino Franciacorta, der snor sig gennem landskabet, og besøg nogle af de mange vingårde. App'en Strada dei Vini e dei Sapori del Garda gør det nemt at finde rundt. Vinene i Franciacorta har en silkeblød, cremet og raffineret smag og har fået den højeste appellation DOCG. Prøv Satèn, som laves udelukkende på Chardonnay og Pinot Bianco med højst 15 gram sukker per liter, som gør vinen til en Brut. Fald omkuld i skønne omgivelser på Relais Franciacorta efter en dag i cykelsadlen.
Raffineret fiskemenu med udsøgte vine
Kør op i bjergene til Osteria La Minierai Tignale og nyd en 3-retters fiskemenu og smag egnens hvidvine og rosévine. Både Perla del Garda, Lugana DOC 2013 og rosévinen Chiaretto fra vingården Franzosi passer godt til aborre anrettet på en cremet risotto med olivenolie. Reserver bord på [email protected].
Lokal udstilling og økologisk brød
I Bedizzole finder du en historisk mølle fra 1800-tallet, hvor du kan beundre lokale kunstners værker og smage egnens produkter, så som salami, polenta og brød. Især brødet bagt med surdej og fuldkornsmajsmel er værd at sætte tænderne i. Udenfor finder du et lille marked med boder, hvor du kan købe små glas med rosmarin og andre krydderurter for 1 Euro.
Læs også: De 10 bedste italienske desserter
Riveoste og Gourmet Store
I den lille by Brescia finder du flere eksempler på venetiansk byggestil, bl.a. rådhuset fra slutningen af 1400-tallet på den hyggelige Piazza della Loggia. På restauranterne nyder italienerne Grana Padano - parmesanostens fætter - i små ujævne bidder til et glas vin. Du kan købe osten i Buonissimo på Corso Mameli 26, en 2-etagers Gourmet Store og Urban Food Restaurant. Prøv forretten malfatti agli spinaci (spinatboller) med ostecremesauce og sprød vaffel med hasselnøddesmør. Den smager himmelsk, og Trebiano hvidvinen passer perfekt til retten.
Drømmeø med helbredende olivenolie
Tag på cruise til den lille bilfri ø Monte Isola, som ligger i Iseo søen - Gardasøens lillesøster. Fra Sulzano sejler du til øen, der er kendt for sine håndknyttede fiskenet og net til forskellig slags sport og hængekøjer. Øens olivenolie er eftertragtet og siges at have en helbredende effekt. Den kan du købe i Castello Oldofredi, hvor du ikke kan undgå at falde i staver over den postkort-perfekte udsigt over søen.
Vil du vide mere om Brescia provinsen, så tjek stradadeivini.it og relaisfranciacorta.it.
Læs også: Rejseguides til Italien
Se de lækre opskrifter på italienske lækkerbidskener i galleriet herunder.
Find flere lækre opskrifter her:


Spaghetti pancetta e lenticchie
Spaghetti med linser og pancetta er en ret fra regionen Puglia.
Videoguide: Sådan laver du selv pasta - helt uden en pastamaskine


Ravioli in salsa rosa
Ravioli med ricotta og spinatfyld i rosa sauce af tomat med fløde og parmesan.
Videoguide: Sådan laver du selv pasta - helt uden en pastamaskine


Rigatoni carciofi e calamari
Rigatoni/penne med artiskokbåde og calamari-ringe.
Videoguide: Sådan laver du selv pasta - helt uden en pastamaskine


Spaghetti alle vongole
Klassisk spaghetti med venusmuslinger, hvidløg og peperoncini er en ret fra regionen Campania.
Videoguide: Sådan laver du selv pasta - helt uden en pastamaskine


Fettuccine zucchine e gamberi
Fettuccine med squash, rejer og cherrytomater.
Videoguide: Sådan laver du selv pasta - helt uden en pastamaskine


Tagliolini con la spigola
Tagliolini med små stykker havbars-filet, cherrytomater og peperoncini er en ret fra Sardinien.
Videoguide: Sådan laver du selv pasta - helt uden en pastamaskine




Penne all'arrabbiata
Penne med stærk chilisauce.
Denne ret er Italien-eksperten Eva Ravnbøls lyn-livret.
»Det her er min egen lyn-livret,« siger Eva Ravnbøl. »Når jeg har været for længe væk fra Italien og dermed pasta, er det første, jeg gør, når jeg kommer hjem, at lave en god gang penne all’arrabbiata med masser af peperoncino.«
Videoguide: Sådan laver du selv pasta - helt uden en pastamaskine


Pappardelle med kaninragout
Ejerne fra Restaurant Famo 51, Morten Kaltoft og Fabbio Mazzon, serverer italienske specialiteter. Her er deres bud på parpardelle med kaninragout.
Videoguide: Sådan laver du selv pasta - helt uden en pastamaskine


Pasta e patate
Pastasuppe med kartofler og urter.
Videoguide: Sådan laver du selv pasta - helt uden en pastamaskine