Rejser

BYLIV | Mads Nørgaards 6 København-favoritter

Han fremstår mere cool og relevant end nogensinde. Mads Nørgaard er i den grad indbegrebet af Københavner, og du kan lige nu læse om hans 6 favoritsteder i København.

København har altid inspireret Mads Nørgaard.

– Det handler om den måde, man omgås på. Det afspejler alle mulige værdier: En lighed mellem kønnene og en måde, hvor både gamle og unge kan folde deres liv ud på – ved alt fra koncerter til spisesteder. Den måde, youngsters etablerer sig på, hvor der er en iværksætterkultur, som er inspirerende, men også nænsom i den måde, den bliver afviklet. De værdier ser man også i den måde, man fornyer byen på. Fx med de nye broer over havnen, der viser en måde at gøre tingene på, som er langt mindre firkantet end andre steder i verden, hvor det bliver lagt mere an på biler og pengepung. Hvis man skal sige noget kritisk, er det, at i indre by sker fornyelsen mindst vellykket og med de mindste ambitioner. Som når der bliver tilladt gadevarer, pandekageboder og cykeltaxaer. Selvfølgelig skal de være her. Men ikke så mange på ét sted. Og jo, indre by er fra middelalderen, men den behøver jo ikke at ligne noget derfra. Når man laver nyt, kunne man godt lave noget fuldstændig enestående, der ikke peger tilbage, men frem. 

LÆS OGSÅ: BLIV KLOGERE PÅ MODEN | Nørgaards ikoniske T-shirt

Her er Mads Nørgaards favorit-steder i København

Havnebussen
– Den binder byen sammen. Vi bor på Holmen, så jeg bruger den hver dag, når jeg følger børnene i skole. Forleden regnede vi ud, at Vitus har taget den omkring 1.000 gange. Dem, der sejler den, er enormt søde. Hvis en af de unge piger eller drenge, der er med hver morgen, kommer cyklende lidt for sent, vender de om. Gennem mange år fulgtes vi med en familie hver morgen. Så da de skulle flytte derfra, arrangerede vi en brunch på havnebussen, hvor vi sad bagest og havde bagt boller og pandekager. 

Det nordvestlige hjørne af Holmen
– Det var der, Sille og jeg kyssede hinanden for første gang. Det var i 1997. Vi havde flirtet gennem nogle år, når vi mødtes i byen, men det havde aldrig rigtig passet. Nu havde jeg regnet ud, at hun ikke havde en kæreste, for jeg havde mødt hende et par dage inden, hvor hun havde siddet med en fyr, og da de rejste sig for at gå, kunne jeg se på den måde, han ikke lagde armen om hende på, at de ikke var kærester. Jeg havde derfor ringet til hende for at høre, om vi ikke skulle mødes, men hun havde ikke fået beskeden, for det var før mobiltelefoner. Så det var tilfældigt, at vi mødtes samme aften, men Basecamp lå derude dengang, og det var dér, man hang ud. Meget hurtigt efter blev vi kærester. 

Det Kongelige Biblioteks Have
– Min mor tog mig med derned, da jeg var dreng, og det er et enestående helle i byen. Midt i det hele og alligevel fuldstændig stille. Og så maner det til fordybelse – med biblioteket og Folketinget. Jeg går bare derned og sidder og går igen. 

Superkilen på Nørrebro
– At lave noget, som er så kunstnerisk og kulturmæssigt underbygget i et udfordret og nedslidt område, er fantastisk. Superkilen omfavner de mange kulturer, der er derude, og får dem grebet ind i alt fra belægning til gadeinventar, som er fra forskellige steder i verden. Træerne er fra Libanon, busstoppestedet fra Uzbekistan og skraldespandene fra London. Det at insistere på en rummelighed, som enhver kan forstå, og samtidig lave det smukt, er særligt. Jeg bor i den anden ende af byen, men kommer der så tit som muligt. Vi har lavet en kampagne derude, fordi der er et stribet område. Og jeg har noget med, at fordi vi kommer så meget i indre by, sørger jeg for tit at tage mine børn med andre steder. 

Amagertorv
– Det er her, jeg har mit virke og min dagligdag. Mine forældre bor længere nede ad gaden, og det første halve år af mit liv boede vi i en lejlighed lige over Café Europa. Engang lå Hansens Sølv og en butik med fyldepenne lige over for vores butikker – tænk, en butik midt på Strøget, der kun solgte fyldepenne. Min far har været primus motor i den belægning, der er hernede, som Bjørn Nørgaard, som vi ikke er i familie med, har tegnet. Min bror ejer Café Europa, som jeg var med til at starte, så det er herfra, min verden starter og slutter. 

Vega
– Jeg havde den glæde og ære at sidde i Vegas bestyrelse i mange år. Helt fra grundstenen blev lagt og udviklingen omkring at finde navnet. Det er et fantastisk hus med en fantastisk lyd, og den nærhed til musik er jeg vild med. Jeg tager tit til koncert derude, og musik er også en af mine store inspirationskilder. Forrige uge var jeg til fire koncerter på en uge. 

LÆS OGSÅ: BADETØJ | Mads Nørgaard og Freya Dalsjø i nyt samarbejde