Rejser

I hjertet af Europa

Som en lille guldklump lokker grænselandet mellem Tyskland, Frankrig og Schweiz med natur, kultur og gode vine inden for relativt få kilometer. De store oplevelser kan nås på en forlænget weekend.

Badenweiler er et godt bud på et første stop efter ankomsten til området, der forener de tre lande Tyskland, Frankrig og Schweiz. Ud over de varme kilders prægtigheder tilbydes her særlige kurbade og massager.

Vinsmagning og markeder

Historisk set har indbyggerne i trekanten mellem tyske Freiburg, franske Colmar og schweiziske Basel ofte bekriget hinanden under skiftende overmagter, men i dag har freden sænket sig over det smukke frodige område. På den østlige side af Rhinen, som skærer gennem hele området, ligger Freiburg - Schwarzwalds hovedstad. Byen blev grundlagt tilbage i 1200-tallet. På pladsen foran katedralen er der marked hver dag undtagen søndag. Det er også her, byen hvert år fra den første weekend i juli og seks dage frem fejrer områdets vine med en festival for Baden-vinene. Det er primært hvidvin, med Müller- Thurgau som vigtigste drue, der dyrkes. Lige bag katedralen ligger Alte Wache den gamle politistation og nu Huset for Badens vine. Her arrangeres vinsmagninger, der koster ca. 170 kr. pr. person.

Dobbeltkultur i Alsace


Udsigt til Rhinen og Mittlere Brücke i centrum af Basel.

Efter at have krydset Rhinen og 45 kilometers kørsel kommer man til Alsace og Colmar, som også er en vinby. Man kan besøge Musée d'Unterlinden, der ligger midt i centrum i et dominikanerkloster fra det 13. århundrede. Her står det verdensberømte Issenheim-alter, der blev skabt som forskellige paneler af Matthias Grünewald i 1500-tallet. Her beskrives sygdom, pinsler og død så hæsligt, som den slags ser ud.Anderledes festligt er det heldigvis at opleve Colmar om aftenen. Fredag og lørdag aften samt alle aftener under byens mange festivaler bliver den gamle bymidte oplyst af 1.500 computerstyrede spots. Ren nostalgi er der også dømt, når byen fra første søndag i advent og indtil nytår holder det traditionelle julemarked.

Renskuret idyl


Sommerliv ved Rhinens bred i Basel.

Så går turen til Schweiz' tredjestørste by Basel, der gennemskæres af Rhinen. Et af museerne er Kunstmuseum Basel, der har en imponerende samling - fra Grünewald og Holbein over 1800-tals malere som van Gogh og Cézanne til det 20. århundredes store, Picasso og Braque, og frem til moderne kunst. Når man har gået sig mæt i de gamle gader og historiske bygninger, shoppet i mode- og smykkeforretninger og taget et hvil ved den imponerende flodbred og måske benyttet en af den gæstfri bys 150 drikkevandsfontæner, er det tid til at tage uden for byen.
Baselland kaldes området sydøst for Basel, og her i mødet mellem Jura-bjergene og Schwarzwald venter forunderlige naturoplevelser. Augusta Raurica er et enormt arkæologisk museum med bl.a. det bedst bevarede romerske teater nord for alperne. Det nyrestaurerede amfiteater med sine over 2.000 siddepladser til store udendørs kultur tilbud.

Rejseinfo

Cimber Air flyver fra København til EuroAirport Basel-Mulhouse- Freiburg. Gennem CimberAir kan man leje bil fordelagtigt gennem Europcar. Om det er billigst at hente bilen på den franske eller den schweiziske side af lufthavnen, er afhængig af bilstørrelse og årstid. Tjek også forskellene i forsikringsvilkårene. Tjek den officielle hjemmeside for trekantsområdets turistorganisationer.Læs mere om: