Rejser

REJSEGUIDE | Forført af Los Angeles

Los Angeles er med sine mange forskellige bydele som en by fuld af flere verdener. Den enorme by er mystisk, fascinerende og forførende.

Los Angeles har så mange facetter, at det er svært at karakterisere byen med få ord. Den består af mange vidt forskellige bydele og har ikke et centrum som sådan, men masser af små bycentre.

Dens indbyggere – angelenos – stammer fra hele verden. Der findes en Koreatown, hvor man må få en restaurantchef til at oversætte menukortet, fordi det udelukkende er på koreansk. Tehrangeles huser den største gruppe iranere uden for Iran. I Glendale er indbyggerne overvejende armenske – og så videre.

På grund af byens mange mexicanske indvandrere, tales der både engelsk og spansk i Los Angeles. Mangfoldigheden betyder, at man kan finde næsten alt i USA’s andenstørste by, og selv om jeg som såkaldt Hollywood-reporter primært omgiver mig med folk fra filmbranchen og går til filmpremierer og prisuddelinger og laver interview med skuespillere på luksuriøse hoteller, så findes der mange andre ‘verdener’ i Los Angeles.

For byen er meget mere end Hollywood. Den har en kæmpe havn, og der er derfor mange folk i shippingbranchen – blandt andet fra Mærsk. Der er olie i byen, og der pumpes stadig rundt omkring, som man kan se sydpå på La Cienega Boulevard.

Hvis du ikke er så meget til Los Angeles, kan du også læse INs rejseguide til Paris

Los Angeles er også mystisk og fascinerende. Byen er ikke sådan lige til at komme under huden på, og det tager tid at lære den at kende og elske den.

Den er forførende, smuk og skøn med sin blå himmel, de høje palmetræer og de brede strande, men så ryster den dig lige igennem med et jordskælv, og de vilde klimaforandringer forårsager tørke, skovbrande og skybrud, der fører til mudderskred og evakuering.

Og så er der trafikken og afstandene – de skal ikke undervurderes. Skal du rundt i Los Angeles, skal du leje en bil. Forsøg at undgå myldretidstrafik og væbn dig med tålmodighed. Den får man brug for i La La Land, som byen også kaldes. Men giver du dig god tid til at komme rundt i byens mange spændende afkroge og opdage dens mange facetter, lader du dig helt sikkert også forføre.

Her skal du bo i Los Angeles

Chateau Marmont
Allerede fra hotellet åbnede i 1931, var det et yndet tilhørssted for kendte Hollywood-stjerner, der havde brug for et fristed midt i byen. I dag er hotellet stadig blandt de berømtes foretrukne, selv om det ikke er Los Angeles’ mest luksuriøse. Der er 63 værelser i hovedbygningen og flere hytter og bungalower med eget køkken, så mange skuespillere bruger hotellet som bolig i de lange perioder, de optager film i byen.

Instruktøren Sofia Coppola indspillede filmen ‘Somewhere’ på Chateau Marmont, hvor Stephen Dorff spiller en kendt skuespiller, der bor på hotellet. Susanne Bier var her til premieren på ‘Natportieren’. Netop på grund af hotellets mange kendte gæster må man ikke fotografere i hverken restauranten eller baren. Man skal snige sit kamera ud for at få et billede. Læs mere chateaumarmont.com 

Læs også om Susanne Biers success med ‘Natportieren’ til årets Emmy Awards

The Charlie Hotel
Det føles, som om du befinder dig i en lille idyllisk oase, når du bor på The Charlie Hotel i West Hollywood. Hotellet er opkaldt efter den britiske komiker Charlie Chaplin, som byggede de 14 bungalower, hotellet består af, i 1924.

Det var tænkt som tilhørssted for berømte Hollywood-stjerner som Rudolph Valentino og Marilyn Monroe. Bungalowerne åbnede som hotel i 2008. Alle bygningerne er renoverede, men bevaret i 1920’ernes ånd. Hver bungalow er opkaldt efter de store filmstjerner, der boede her i Hollywoods storhedstid. Læs mere thecharliehotel.com 

The Marina Del Rey Hotel
Marina Del Rey Hotel ligger ved Los Angeles’ marina og er et godt sted at søge hen, hvis man vil lidt væk fra byens støj og slappe af. Her er udsigt til både små sejlbåde og store, luksuriøse yachter, og solnedgangen over Stillehavet kan nydes fra hotelværelset.

Hotellet ligger ikke langt fra bydelen Venice, der byder på lækre restauranter og gode butikker på Abbot Kinney – og ikke mindst: den brede stand. Hotellet åbnede i marinaen i 1964, og i 1960’erne og 70’erne var det et populært tilhørssted for det såkaldte Rat Pack (som blandt andre talte Sammy Davis, Dean Martin og Frank Sinatra), der mødtes til drinks og nød udsigten over marinaen. I dag er Jessica Alba og Rachel McAdams blandt de Hollywoodstjerner, der nyder at komme her. Læs mere marinadelreyhotel.com 

LÆS OGSÅ: REJSEGUIDE | Se, shop og spis Milano

Her skal du nyde en drink i Los Angeles

Tropicana Bar på Roosevelt Hotel 
Det er en fest at besøge Tropicana Bar, som er en del af det historiske Roosevelt Hotel midt på Hollywood Boulevard, hvor man kan se stjernerne på Hollywood Walk of Fame.

Man kan medbringe sit badetøj og nyde cocktails med ‘the in crowd’ ved eller i poolen, mens man hører høj musik. Roosevelt Hotel var vært for den første oscaruddeling i 1929 og ligger skråt over for Dolby Theatre på Hollywood Boulevard, hvor de festlige begivenheder finder sted i dag.

Det var på dette hotel, at Leonardo DiCaprio snød Tom Hanks i ‘Catch Me If You Can’, og det var også på toppen af dette hotel, Cameron Diaz, Lucy Liu og Drew Barrymore kæmpede mod Demi Moore i ‘Charlie’s Angels: Full Throttle’. Læs mere thehollywoodroosevelt.com

High Roof Top Lounge
Der er en fantastisk udsigt over Venice Beach fra High Roof Top Bar, som er et ideelt sted at nyde solnedgangen over Stillehavet.

Hvis man har tilbragt dagen på rulleskøjter (som man kan leje flere steder ved strandpromenaden på Venice Beach), har kigget på de mange boder langs promenaden eller har plasket rundt i de store bølger i det halvkolde havvand (vandtemperaturen er ikke så varm, som man skulle tro), er High Top Roof Bar et godt sted at afslutte dagen. 

Angel City
Angel City ligger i Downtown Los Angeles’ Arts District og er det perfekte sted at nyde en kold øl, efter man har været ude at se noget af verdens bedste streetart som eksempelvis Shepard Faireys ‘Peace Goddess’ på Traction og East 3rd Street.

Bryggeriet Angel City Brewing har eksisteret siden 1997, men det var først i 2012, at det nuværende bryggeri med bar åbnede i den historiske John A. Roebling-bygning. Bryggeriet tilbyder rundvisning, og er man heldig, kan man komme op på taget og se udsigten over Downtown. Læs mere angelcitybrewery.com

LÆS OGSÅ: REJSE | De 7 bedste rejsegadgets

Her skal du spise i Los Angeles

Spago
Spago er en af Los Angeles’ mest berømte restauranter med den kendte østrigske kok Wolfgang Puck i køkkenet. Restauranten har to stjerner i Michelin-guiden, og priserne er i den dyre ende.

Restauranten ligger midt i det eksklusive Beverly Hills-shoppingkvarter tæt på Rodeo Drive og er et sofistikeret spisested, hvor de ellers afslappede angelenos klæder sig nydeligt på. Læs mere wolfgangpuck.com 

Paradise Cove
Paradise Cove er det perfekte frokoststed, hvis du vil nyde strand, sol og vand. Restauranten ligger ud til stranden ved Pacific Coast Highway i Malibu lidt nord for Los Angeles.

Her kan man sidde med fødderne i sandet, mens man drikker champagne og spiser en Hot Combo Sampler: en stor portion fiskeretter som grillede kæmperejer og calamari og kødretter som BBQ pork ribs og beer-battered chicken tenders. Læs mere paradisecovemalibu.com

Musso & Frank Grill
Det er in at være gammel på Musso & Frank, som bryster sig af at være Hollywoods ældste restaurant. Og den har også de ældste tjenere.

Restauranten åbnede i 1919 og har haft mange fornemme gæster gennem tiderne. I ‘the golden age of Hollywood’ var Musso & Frank et populært tilholdssted for berømte forfattere som F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway og Raymond Chandler og skuespillere som Charlie Chaplin, Humphrey Bogart og Marilyn Monroe.

I dag oser restauranten af Hollywood-nostalgi, hvilket også har gjort den populær som film-location. Det er her, George Clooney og Brad Pitt diskuterer, hvordan de skal røve tre kasinoer, i ‘Ocean’s Eleven’. Læs mere mussoandfrank.com

Fatburger
Den californiske burgerkæde Fatburger, er virkelig et besøg værd. Kæden åbnede sin første restaurant i Los Angeles i 1969. Det var her, jeg fik min første kulgrillede burger med bacon, og den kan jeg kun anbefale. Læs mere fatburger.com

LÆS OGSÅ: REJSE | 7 seværdigheder rundt om i verden for modeelskeren

Perch
Perch ligger på 15. etage af en stilfuld art deco-bygning fra 1920’erne med en fantastisk udsigt over Downtown Los Angeles.

Man kan kigge ned på den travle Pershing Square og op på de omkringliggende skyskrabere, og man kan lytte til livemusik hver aften. Menuen er inspireret af det franske køkken. Læs mere perchla.com

Det skal du opleve i Los Angeles

Surf og ski
At man kan surfe ved Los Angeles’ kystlinje, ved de fleste, men det er nok de færreste, der tager skitøj med på ferien til Californien.

Det kan man nu sagtens gøre, hvis man rejser hertil i vinterperioden, hvor der som regel er godt med sne i den lille hyggelige by Big Bear bare to timers kørsel fra byen. Man kunne således starte sin morgen med at leje udstyr og få surfundervisning i det lune Malibu og bruge eftermiddagen på at køre til Big Bear og stå på ski. Læs mere malibusurfshack.comski-bigbear.com

Natur
En af de bedste måder at opleve Los Angeles på er på en vandretur i Hollywood Hills. Runyon Canyon Park er en mindre park, der ligger cirka 10 minutters gåtur fra Hollywood Boulevard og Grauman’s Chinese Theatre, og det er en af Los Angeles’ mest populære vandredestinationer især blandt de unge og trendy – og også blandt stjernerne.

Her har blandt andre Orlando Bloom, Jon Hamm, Brad Pitt og Jennifer Lopez vandret forbi bænken ved Inspiration Point med udsigt over det lokale Hollywood og Downtown Los Angeles. På en klar dag kan man se Stillehavet i horisonten. Læs mere modernhiker.com

Shopping
Hvis du vil shoppe, mens du er i byen, er Abbott Kinney i Venice en af Los Angeles’ bedste forretningsgader. Der er det udendørs butikscenter The Grove i centrum, 3rd Street i Santa Monica eller Robertson og Rodeo Drive i Beverly Hills, men Abbott Kinney har en helt særlig atmosfære og et stort udvalg af high-end boutiques, gallerier, designerforretninger og restauranter.

Har du set ‘Californication’ med David Duchovny som den sexhungrende forfatter, vil du genkende boghandlen Equator Books, og følger du med i den nye serie ‘Flaked’ med Will Arnett, vil gaden også virke bekendt. Læs mere abbotkinneyblvd.com 

Film
Warner Bros. Studio Tour er en måde at komme lidt bag kulissen på filmbranchen. Men man skal huske, at det er en forlystelsesparklignende oplevelse og ikke det virkelige Hollywood, man ser.

Men det giver en fornemmelse af, hvordan et stort filmselskab bruger store såkaldte ‘soundstages’ (scener bygget i hangarlignende haller), og hvordan man har bygget små kulissebyer, der skal forestille virkelige gader. Du kan besøge settet på ‘Venner’, som dog er flyttet fra det oprindelige store soundstage, hvor den populære serie blev optaget i 1990’erne, og du kan se kostumerne fra ‘Harry Potter’-filmene og aktuelle udstillinger fra Warner Bros.’ film. Læs mere wbstudiotour.com 

Arkitektur
Los Angeles er måske ikke, hvad man vil kalde en smuk by rent arkitektonisk, men der er alligevel utroligt mange perler rundtom i byen.

Arkitekten John Lautner har blandt andet stået for The Garcia House, som man passerer på Mulholland Drive, hvis man vil se de fantastiske udsigtspunkter over byen herfra. Frank Gehry har stået for Walt Disney Concert Hall i Downtown, og en art deco-milepæl som spillestedet The Wiltern finder man på Wilshire Boulevard.

Et af Los Angeles’ mest berømte huse er Pierre Koenigs Stahl House fra 1959, og her kan man få en rundvisning i bygningen, der er indbegrebet af det hedonistiske Los Angeles. Huset medvirkede for nyligt i Terrence Malicks ‘Knight of Cups’ med Christian Bale i hovedrollen. 

LÆS OGSÅ: REJSEGUIDE | Tag på luksusweekend i Geneve