
Rejseguide: Oplev Rom om vinteren
Få gode tips til spændende, hyggelige og kulturelle oplevelser i Rom i vintermånederne.
Rom i december er noget helt særligt, og har du forelsket dig i den smukke by i sommermånederne, så må du ikke snyde dig selv for de mange autentisk italienske oplevelser, som Rom har at byde på om vinteren.
Tips til din rejse til Rom i december
Selv om temperaturen sagtens kan komme op på 15 grader og solen ofte skinner i december, kan du slet ikke undgå at komme i julestemning, når du slentrer ned ad Roms hyggelige gader og de fint, pyntede pladser. Julemarkeder popper op mange steder og butiksvinduerne bugner med slik og de flotteste julekager.
Ved frokosttid kan man være så heldig, at vejret er til fortovsrestaurant. Man tror næppe, det er muligt at spise ude i mildt vejr og solskin i december, men oplevelsen gør noget ved humøret, som man har godt af i mange uger efter.
Læs også: Rejseguide til Rom
Nytårsaften i Rom
Nytårsaften – Capodanno - fejres over hele Rom, og det vrimler med arrangementer på byens mange torve. Specielt på Piazza del Popolo er der fyrværkeri og populære, lokale bands sætter gang i festen.
Italienerne har nogle herlige nytårstraditioner og den klassiske, italienske nytårsmenu er noget anderledes end den danske nytårstorsk. Læs meget mere om italienske jule- og nytårstraditioner i galleriet nedenfor.
Har du lyst til at fejre nytår i Rom? Kulturrejser Europa tilbyder pakkerejser - læs mere her!
6 rejsetips til Rom i december


Nyd solnedgangen i Rom
En lidt overset attraktion i Rom er solnedgangen – i december er det ved 19-tiden. Se Rom i et betagende rosa lys med Peterskirken som centrum for det hele. Oplev fx solnedgangen fra Ponte Umberto-broen ved San Angelo over mod Vatikanet.
Husk den tykke trøje og gå en tur i byen efter solen er gået ned. Nu kan man virkelig nyde Roms gadebelysning, lysskulpturer og oplyste springvand.


Det store julemarked
Julemarkeder popper op mange steder i Rom, men det mest berømte er på Piazza Navona (åbent fra december til 6. januar). Pladsen og de flotte fontæner er pyntet med julelys, og de utallige små boder bugner med juledekorationer, slik og … hekse.
For i Italien er det ikke Julemanden, men La Befana, som deler gaver ud. Og La Befana ligner mest af alt en heks med sin lange næse, vorter og ikke mindst sin kost – som hun da også flyver på, når hun skal rundt med gaver til de artige børn og kul til de andre. Det hele foregår om aftenen den 5. januar.
I Italien har man en helligdag den 6. januar, La Befanas dag, samme dag som helligtrekonger. Der er forskellige historier om Befana, men den mest almindelige lyder: De tre konger er på vej til Jesusbarnet med gaver og spørger Befana om vej. Hun kan ikke hjælpe dem, men de tilbyder hende at slå følge. Først afslår hun, men ombestemmer sig senere og prøver at følge trop, men finder hverken kongerne eller Jesusbarnet. Så hun leder stadig – og på sin vej giver hun gaver og kul.


Peterskirken i Rom
Mange italienere går til midnatsgudtjeneste den 24. december, og skal det være i Peterskirken. Man må regne med at stå i kø allerede fra om eftermiddagen.
Alternativt kan man finde en af de mindre kirker og i stedet være på Peterspladsen den 25. inden kl. 12, når alle offentlige værn, politi, marine og Schweizergarden marcherer ind med hornorkester og i fuldt ornat stiller op til pavens velsignelse.


Nytårsmenuen
Det er meget populært at spise pølser og linser nytårsaften I Italien. Det er typisk cotechino, en pølse med svinekød, som er kogt ved lav varme i cirka fire timer.
Det bringer held at spise linser nytårsaften. Linser er nærende og billige, så før i tiden kunne selv de fattigste sikre et sundt og solidt måltid til familien. Linser er således blevet forbundet med et sundt og lykkeligt (mæt!) liv.
Men der findes også en anden forklaring: Nogle linser ligner små guldmønter, så man skal spise linser for at sikre at ens lommer bliver fyldt med penge i det kommende år.


Julekager
Bagerierne er fyldt til randen med jule”brød”. I hvert fald hvis man skal tro navnene, som alle er noget med ”pan” eller ”pane” – men egentlig er de mere kager end brød. Og det kan være forvirrende at finde rundt i dem, så her en lille julekage-guide til Italien:
- Panettone: En af de mest kendte italienske julekager er det kuppelformede brød spækket med rosiner og kandiserede citronskaller.
- Pandoro: Stjeneformet, sødt brød drysset med flormelis. Pan d’oro betyder guldbrød og er oprindeligt fra Verona.
- Pandolce: Dolce betyder sødt – og dette søde brød er fra Genova. Det er bastant og fyldt med krydderier og kandiseret frugt. Ifølge traditionen skal en del af brødet gives til de fattige, mens en anden skal spises til Saint Blaise festdag den 3. februar.
- Panforte: Det er slet ikke et brød, men en frugtkage fra Sienna, stærkt krydret med honning, nelliker , koriander , kanel og hvid peber.
- Panpepato: Dette “krydrede brød” er egentlig en honningkage krydret med nelliker, kanel, muskatnød , honning , nødder, mørk chokolade og kandiserede frugter.
Man bliver simpelthen nødt til at smage mindst én!


Sjove nytårstraditioner
Porcelænet kommer flyvende!
Italienerne er kendt for deres temperament – og én af de mest pudsige nytårstraditioner er da også ”Lancio dei Cocci” – som betyder, at man skal smide porcelæns-skårene ud af stuevinduerne. Det skal foregå, når nytårsklokkerne ringer det nye år ind.
Ved at baldre gamle kopper og tallerkner, smadrer man også det forgangne års negativitet og ondskab. Men for at undgå man rammer naboen eller en uvidende turist i hovedet, er traditionen tilpasset, så man kan knalde porcelænet mod stuevæggen eller ”bare” ned i gulvet.
Røde trusser
Italienere skal have røde trusser/underbukser på nytårsaften. Traditionen stammer fra romertiden, hvor farven rød var symbol på krig og blodsudgydelse, hvorimod det at have rødt tøj på var et tegn på, at man frygtede begge dele.
De røde trusser hjælper til at afværge det onde, så man kan starte det nye år på en god måde. MEN det er vigtigt, at de er helt nye, har været en gave – og bliver smidt ud igen den 1. januar. Med andre ord – ud med porcelænet og trusserne!


Nytår på toppen af Rom
Har du lyst til at holde nytår i Rom, tilbyder Kulturrejser-Europa en pakkerejse.
Rejsen er inklusiv en fantastisk nytårsmiddag på en historisk restaurant, der er bygget på resterne af Pompejus teater fra året 61 f.Kr, hvor Julius Cæsar efter sigende blev myrdet. Man kan stadig se resterne af det gamle teater i restaurantens murværk. Efter en festlig middag i bedste romersk stil, kan man skåle det nye år ind på hotellets tagterrasse med udsigt til fyrværkeri og Piazza Venezia midt i det historiske Rom.
Rejsen inkluderer desuden fly, hotel, morgenmad, byvandring i Rom og dansktalende rejseleder.
LÆS MERE OG BESTIL DIN REJSE HER!
Relaterede artikler