
Rejseguide til Tel Aviv
Tel Aviv er et af de hotteste steder i verden lige nu. I hvert fald i følge kunstner og kunstprofessor i Düsseldorf Tal R, som besøger byen hvert år.
1. Oplev Bauhaus, gallerier og cafeer i Den hvide by
Den hvide by i Tel Aviv er spækket med gode cafeer og en usædvanlig koncentration af Bauhaus-bygninger - typisk hvide. En stor del Tel Aviv er nemlig bygget efter 1930'ernes populære arkitektoniske stil, der blev forbudt under nazisterne.
Hotel Montefiore er et meget smukt og børnevenligt hotel, som heller ikke er særlig dyrt. Hotellets restaurant er kendt for sit franske køkken. Besøg også et af de spændende og aktive gallerier, fx Sommer Gallery på Rothschild Boulevard. Lige overfor ligger en fantastisk café, Bar 12, hvor man blandt andet får en fremragende morgenmad, og rundt om hjørnet ligger den georgiske restaurant Nanuchka, der er en hel lille kabaret i sig selv at besøge.
Det er også et absolut must at besøge Tel Aviv Museum of Art med sin fantastiske nye fløj, og så anbefaler jeg at se en danseforestilling hos Suzanne Dellal Centre for Dance and Theatre. En af områdets gode oplevelser er Made in TLV, en herligt atypisk souvenirbutik, hvor du virkelig får lyst til at hive kreditkortet frem.
2. Nap frokosten i Shenkin
Shenkin Street, som ligger tæt på Tel Avivs hovedåre Allenby Street og Rothschild Boulevard, er en af byens mest populære til shopping og slentring. Restauranten Orna & Ella i Shenkin Street er en god restaurant med gode kager. Det er værd at fremhæve de fantastiske pandekager lavet med søde kartofler.
3. Få byens bedste hummus i Jaffa
Jaffa er den gamle arabiske bydel i det sydlige Tel Aviv. Her finder man restauranten Hummus Abu Adham, der serverer én ret, hummus. Du kan til gengæld vælge den med eller uden bønner. Den bedste hummus, du kan få. De lukker, når gryden er tom. Vær opmærksom på, at alle i Tel Aviv har deres særlige yndlingssted og synes, at de andre er skod. Hvis Abu har lukket, fordi gryden er tom, så prøv restauranten med udeservering, der ligger på et undseeligt hjørne. Du kan se på publikum, der sidder udenfor, at stedet trods sin beskedne udformning tiltrækker de funky (sultne) drenge.
4. Find alt på byens markeder
Det siges, at man kan få alt på markedet i Tel Aviv, og det skal nok passe. Byen har flere fantastiske markeder. Det er altid en stor oplevelse at besøge det traditionelle Carmel Market i Tel Aviv, hvor du kan købe alt fra fine hæklede kalotter, engangslightere og T-shirts til frugt, musik, blomster og oplevelser for en slik. I Old Jaffa ligger Shuk Hapishpeshim, hvor Tal R's hustru Evren Tekinoktay gerne finder tøj i de mange vintage- og secondhand-butikker. Andre butikker har det hele - og det, du måske ikke lige kan se i butikslokalet eller foran på gaden, gemmer sig sandsynligvis på fjernlageret, oppe på bliktaget eller i et baglokale.
5. Tag en promenade langs vandet
Det stærkeste kort for Tel Aviv er placeringen langs Middelhavet. Der er over ti kilometer strandpromenade, som strækker sig fra det nye hippe havnekvarter i nord til Jaffa i syd. Et beskedent Rio de Janeiro. Mellemøstens Nice. Promenaden er genstand for al slags aktivitet fra løbere i solopgang til et sent aftendyp i havet.
Efterårsopskrifter med græskar


Græskarhummus med og uden kikærter
Græskarhummus med kikærter:
- nok til 4-6 personer
1/2 hokkaido græskar
200 g udblødte og kogte kikærter
Saften fra 1 citron
1-2 fed hvidløg
2 spsk tahin
1-2 tsk salt
2 tsk spidskommen
2 spsk olivenolie
1 tsk koriander
1/2-1 dl skyr/creme fraiche/græsk yoghurt
Sådan gør du:
Tænd ovnen på 180 grader.
Skyld græskaret, skær top og bund af, halver græskaret fra toppen og skrab kernerne ud med en ske.
Læg græskaret på en bageplade med bagepapir med skrælsiden opad.
Bag græskaret til det er mørt, det taber ca. 45-60 min. Prøv at prikke i det med en strikpind.
Lad græskaret køle lidt ned.
Kom græskar, kikærter, hvidløg, tahin, spidskommen, koriander, citronsaft og salt i en foodprocessor og kør til du har en cremet og ensartet konsistens, tilsæt olivenolie og skyr og blend igen.
Smag til med salt, kom hummusen i en skål og drys med sesamfrø, græskarkerner, granatæblekerner og persille.
Græskarhummus uden kikærter:
- nok til 3-4 personer
1/2 hokkaido græskar
Saften fra 1 citron
1-2 fed hvidløg
2 spsk tahin
1-2 tsk salt
2 tsk spidskommen
1 tsk koriander
1/2-1 dl skyr/creme fraiche/græsk yoghurt
Fremgangsmåden er den sammen som den med kikærter, her undlader du naturligvis bare kikærterne.


Ovnbagt hokkaido med garantæble (tilbehør til 2. ps)
1 hokkaido
1 spsk Garam Masala
Olivenolie
Salt
Drys:
3 spsk granatæblekerner
1 spsk nigellafrø
2 spsk groft hakket bredbladet persille
Karryristede cashews:
100 g cashewnødder
Saften fra 1/2 citron
1 tsk flagesalt
1 tsk god karry
Sådan gør du:
Tænd ovnen på 200 grader.
Halver hokkaidoen, skrab kernerne ud med en ske og skyld hokkaidoen grundigt.
Skær hokkaidoen i grove tern, kom dem på en bageplade med bagepapir og vend dem med olivenolie, salt og Garam Masala.
Sæt pladen i ovnen og bag hokkaidoen i 30 min.
Varm en pande til høj varme, rist cashwenødderne til de begynder ar dufte, blev ved panden da de hurtigt brænder på. Tilsæt karry og flagesalt, vend det godt rundt og tilsæt citronsaft. Lad det bruse op og hæld nu cashwenødderne og i et lille fad og rist dem i ovenen i 5-10 min, til de er tørre og sprøde.
Anret hokkaidoen på et fad, drys med granatæblekerner, nigellafrø, persille og top med de karry ristede cashewnødder.
Kilde: Vanløse Blues


Hokkaidofrikadeller
(opskriften er inspireret fra Madlaboratoriet)
- 12 mellemstore frikadeller
1 hokkaido græskar
1 dl sesamfrø
2 æg
1 fed hvidløg
2-3 spsk loppefrøskaller
2 tsk salt
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk stødt koriander
1 tsk tørret persille
Sådan gør du:
Halver græskaret og skrab kernerne ud med en ske.
Skær græskaret i grove stykker, og damp det mørt i en gryde med lidt vand i ca. 15 min.
Hæld evt. overskydende vand fra og blend det til mos med en stavblender. Lad mosen køle ned.
Rør alle øvrige ingredienser i græskarpuren og lad den stå og sætte sig i ca. 10 min.
Form farsen til frikadeller, steg dem i smør eller kokosolie på en middelvarm pande eller bag dem i en 200 grader varm ovn i 30 min.
Bønnesalat:
- 2 personer
600 g grønne bønner
200 g udblødte og kogte kidneybønner
1 lille rødløg
6 tørrede dadler i tern
Skallen fra 1 økologisk citron
Damp de grønne bønner i let saltet vand i 4-5 min. Hæld bønnerne ud i et dørslag og skyld dem straks med koldt vand.
Hak rødløget fint og skær dadlerne i tern.
Vend de grønne bønner og kindeybønner sammen med tahindressingen, top med rødløg og dadler og giv salaten et lille drys sesamfrø og revet citronskal.
Server hokkaidofrikadellerne sammen med bønnesalaten.
Kilde: Vanløse Blues


Svampet & krydret græskarkage:
1 hokkaido
75 g hakkede valnødder
2 dl skyr
Saft og skal fra 1 økologisk appelsin
4 æg
1 dl pofiber
2 spsk kokosfibermel
100 g kokossukker
2 tsk bagepulver
1 tsk salt
1 spsk kanel
1/4 tsk stødt muskatnød
1 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt kardemomme
1 tsk stødte nelliker
Frosting:
100 g flødeost
1 tsk vaniliepulver
Revet appelsin skal og hakkede græskarkerner til pynt
Tænd ovnen på 200 grader.
Del hokkaidoen på midten og skrab kernerne ud med en ske og skyld nu græskaret.
Læg de 2 halvdelen med skære siden ned ad på en bageplade med bagepapir.
Bag græskaret til det er mørt, ca. 30-40 min.
( græskaret kan sagtens bages og laves til mos i forvejen, opbevar det i en lukket beholder i køleskabet)
Tag græskaret ud af ovnen, men lad ovnen være tændt.
Blend græskaret til mos sammen med skyr, salt, appelsin saft og skal.
Pisk æggene sammen med sukker og vaniliepulver,
Rør æggemassen sammen med græskarmosen.
Tilsæt alle krydderierne, rør godt rundt og tilsæt kokosfibermel og pofiber.
Hak valnødderne groft og rør dem i dejen.
Lad dejen stå og trække så fibrene kan suge væden til sig.
Kom bagepapir i formen, hæld dejen i og bag kagen i ovnen i 40 min.
Tag kagen ud af formen og lad den køle af på en bagerist.
Rør alle ingredienserne til frostingen sammen og kom frostingen på den afkølede kage.
Pynt med appelsinskal og hakkede græskarkerner.
Kilde: Vanløse Blues


Græskarboller uden mel
1/2 butternutsquash ( fx. kun toppen )
1 lille squash
2 æg + 2 æggehvider ( gem blommerne til at pensle bollerne med, eller brug dem til en mayo )
100 g pofiber ( kan erstattes af kokosfibermel )
2 spsk kokosfibermel
2 spsk loppefrøskaller
1 1/2 dl skyr
1 tsk salt
1/2 dl solsikkekerner
1/2 dl græskarkerner + drys til toppen
Sådan gør du:
Tænd ovnen på 160 grader.
Riv butternutsquash og squashen groft.
Pisk æg, æggehvider, salt og skyr sammen.
Bland æggemassen sammen med de revet grøntsager.
Tilsæt kernerne og rør det godt rundt.
Rør pofiber, kokosfibermel og loppefrøskaller i, rør det godt rundt og lad dejen stå og suge væde til sig i 10 min.
Med fugtige hænder formes der 6 store boller, sæt bollerne på en bageplade med bagepapir.
Pensel bollerne med æggeblomme og drys med græskarkerner.
Bag bollerne midt i ovnen i 45 min.
Lad bollerne afkøle helt på en bagerist.
Bollerne kan holde sig 1-2 dage udenfor køleskabet, 4-5 dage i køleskabet og kan desuden fryses ned og tages op efter behov.
HUSK: at selvom bollerne ligner alm. boller, og har bid som alm. boller, så består de primært af grøntsager og vil derfor være til den fugtige side. Det betyder dog ikke at de er ubagte. De kan bare aldrig blive helt lige som boller bagt på traditionel vis.
Kilde: Vanløse Blues