Rejser

San Fransisco

Alexa Bruun Rasmussen er tredje generation i Auktionshuset Bruun Rasmussen. Hun har boet fire år i San Fransisco og giver dig her de bedste tips til oplevelser i den skønne by.

San Francisco, hvor jeg har været så heldig at bo i næsten fire år, er både smuk, inspirerende og omgivet af fantastisk natur: Et par timer den ene vej hvis man er til at surfe, og den anden vej hvis man er til skiløb! Og så er 'California Cuisine' og vine noget af det bedste, der findes. Hvad mere kan man ønske sig?

Jeg havde tænkt at flytte til New York for at få erfaring på det amerikanske kunstmarked, men forelskede mig i San Francisco, der er mindre hektisk, men både har international businessatmosfære i 'Financial District' og alverdens andre stilarter, der ændrer sig fra den ene blok til den næste. Når jeg gik hjem fra det hyggelige antikvitetsområde Jackson Square, hvor jeg arbejdede, krydsede jeg China Town, hvor livet med ét skiftede karakter. Der er kinesere, der aldrig har været ude derfra, og der er et stort rod, men også en stemning uden lige. Her kan man endnu købe en frisk posefuld frøer med hjem til middag. På samme vis har mange andre folkeslag og grupper præget hver sit område af byen.

Og så er der en rigdom af skønne råvarer og gode restauranter. Også innovative. Det var her, fusionskøkkenet blev til. At man går op i god mad, fik jeg bekræftet på gaden, hvor en flok teenagedrenge med rå kasketter og sneakers var midt i en ophedet diskussion: »Jeg synes slet ikke, der var nok estragon i saucen i går aftes,« hørte jeg den ene sige til vennerne, da jeg passerede!

Men allerbedst er den venlighed, der hersker overalt. Serviceniveauet er tårnhøjt, alle er imødekommende og har tid til en snak selv i den mindste lille forretning eller restaurant. Det er en daglig fornøjelse!

Bedste hotel
Clift Hotel, 495 Geary Street, er moderne med en fantastisk bar, kaldet The Redwood Room.

Bedste restauranter
Har du kun én nat i byen, skal du på Zuni, 1658 Market Street. Deres 'Chicken for two, roasted in the brick oven' er et must. Den tager knap en time at tilberede, men er værd at vente på, mens man nyder kunsten på væggene fra Galleri Hacket-Freedman, et af byens bedste gallerier. Frascati, 1901 Hyde Street, er lokal med fantastisk mad og atmosfære. Og sporvognen kører lige udenfor. Vil du slentre rundt på hyggelige Jackson Square og se på antikviteter, er det fint at stoppe for at få en drink på Restaurant Bix, Gold Street 56.

Bedste kunstoplevelser
San Francisco Art Institute, 800 Chestnut Street, er en af USA's ældste kunstskoler med udsigt over hele bugten. Der summer af liv og kreativitet. Højdepunktet er Diego Riveras store fresco. Den er én af fire, og de øvrige tre kan opleves i Mexico City. Det moderne de Young Museum med sit store fl otte kobbertårn ligger i Golden Gate Park. Det er designet af de schweiziske arkitekter Herzog & de Meuron. Legion of Honor i Lincoln Park er et smukt museum i neoklassicistisk stil med en fantastisk samling af 18. årh.s europæiske møbler. Kendt fra Alfred Hitchcocks film Vertigo.

Bedste shopping
Gode lokale modebutikker, omgivet af frokostrestauranter, hvor man kan sidde ude, ligger i Union Street.Kulinarisk inspiration finder man i overfl od på det overdækkede marked The Ferry Building for foden af Market Street.

Mit smørhul
Tag til Sonoma, der er 'Wine country' og ikke helt så kommercielt som Napa. Her er også 10-15 grader varmere end inde i San Francisco.

Hvis du har mere tid
Det forekommer måske turistet, men sejlturen til fængselsøen Alcatraz er rigtig smuk, og man bliver revet med af historierne fra de tidligere fanger.

Mit bedste tip
Husk vindjakke og behagelige gåsko til blæsevejret og de mange bakker!

Hent tips fra de andre kendtes favoritby:

Uffe Ellemann-Jensen Susanne Bier Jens Gaarbo
Tallinn Vancouver Jerusalem

Læs mere om: