Rejser

Tag med på rundtur i yndige Danmark

Vi valfarter på kør-selv-ferie til den franske riviera og road trip på route 66 i USA. Men faktisk har vi det hele i baghaven. Danmark er omringet af brede strande og oser af idyl med blomstermarker, lystbådehavne og lokale delikatesser i verdensklasse. Tag med på rundtur i vores nordiske kystperle.

Perlegrusen rasler under dækkene, da vi sætter Hyundaien i gear og triller af sted med kurs mod færgelejet. Der er høj junisol, valmuerne står drypvist ranke og røde i grøftekanten, og det sitrer i kroppen ved tanken om, at min kæreste og jeg de næste 10 dage skal på romantisk selvorkestreret landevejsrodeo, hvor den eneste plan er at afvige fra planen. Intet er booket på forhånd. Indtil nu har jeg tilbragt mange ferier uden for landets grænser. Jeg har udforsket afsidesliggende egne som Bolivia, Argentina, USA, Australien og Singapore og besøgt bunkevis af europæiske badebyer. Men for mig er og bliver Danmark en tour de force i vaskeægte sommerlykke. Jeg tror, det hænger sammen med, at en road trip her til lands er så fantastisk ukompliceret og dermed afslappet. I udlandet føler jeg tit et pres over at skulle nå så meget som muligt, fordi jeg ikke ved, om jeg nogensinde kommer igen. På de danske landeveje er der ingen stress, for det, vi ikke når denne gang, når vi næste gang. Der er intet visum, der skal gå igennem, eller flyafgange at tage højde for. Man kan bare pakke bilen og køre ud i det danske sommerland, når man har tid og lyst – eller når DMI spår solrigt vejr. Og så er der altså intet, der slår de første saftige danske jordbær, et friskt dyp i Vesterhavet og en isvaffel på havnen badet i det helt særlige bløde sommerlys, man finder ved de danske kyster.

LÆS OGSÅ: Her er dit næste ferie-eventyr 

Kom med på rundtur i Danmark med disse tips 

Langeland - Lilla purløgsmarker og vilde heste

Feriefølelsen rammer lige i solar plexus, da færgehornet lyder, og de store motorer tager favntag med det blikstille Langelandsbælt. I stedet for at køre over Storebæltsbroen sejler vi fra Tårs på Lolland til Spodsbjerg på Langeland. Der er noget magisk over at krydse et farvand med båd, når man skal på ferie. Langeland er en farveeksplosion uden lige. Lilla purløgsmarker, lyserøde blomstermarker, høje majsplanter og krydrede timianbuske står side om side på den aflange ø, der ‘bugter sig i bakke, dal’, som det lyder i nationalsangen. Oehlenschlägers hyldestsang er skrevet ‘nær salten østerstrand’ på Langelands østkyst, og man bliver altså en anelse sentimental og patriotisk, når man vandrer igennem det kuperede terræn, hvor ‘løvet står så grønt’ og spotter det massive bøgetræ i lysningen forenden, som rigtigt nok ‘spejler sin top i bølgen blå’. Ikke langt derfra ligger Tranekær Slot på en bakketop med sin genkendelige røde facade. Kom ved aftentid og se solen gå ned over slottet, hvis farve changerer fra knaldrød til terrakotta i det bløde aftenlys. Rund aftenen af på slottets sublime restaurant, Generalen, der har til huse i en gammel, moderniseret hestestald. Chefkokken fremtryller retter med kvalitetsråvarer som stenbiderrogn, unghane og tournedos. I år er restaurantens tema chokolade, der serveres i alt fra saucer til mousser.

Ved Keldsnor Fyr på Langelands sydspids går vilde heste omkring på de grønne bakker.

Ved Keldsnor Fyr på Langelands sydspids går vilde heste omkring på de grønne bakker.

Herfra kan man bogstaveligt talt trille ned ad bakken til det mest herlige B&B, der ligger lige over for Tranekær Kirke i den gamle præstebolig, hvor et ældre værtspar tager imod i deres gigantiske hus. Værelserne er plastret til med blomstrede tapeter og antikke møbler, og haven er et kapitel for sig med fuglevoliere, store blomsterbede, frugttræer og udsigt over markerne. Om morgenen serverer husets frue sine hjemmelavede gurkemejeboller og ingefærshots. Gæster og værtspar spiser morgenmad sammen, og der fortælles anekdoter fra et langt liv sammen ved bordet. På øens sydspids i Keldsnor går vilde heste med filtrede manker omkring i de grønne bakker. Modstå fristelsen til at komme for tæt på – de føler sig nemt truede. På tilbagevejen kan I køre forbi Keldsnor Fyr og tage en hurtig frokost ved havnen i Bagenkop eller køre op til øens hovedby, Rudkøbing, og få en caféburger på hyggelige Thummelumsen og kigge i butikker, inden turen går videre ud i landet – over broen til Tåsinge eller til det sydfynske øhav med færge. Læs mere på faergen.dk, housepichardt.dk, s-mohr.dk og Thummelumsens facebookside.

De lilla purløgsmarker blomstrer smukt på Langeland.

De lilla purløgsmarker blomstrer smukt på Langeland.

Fanø - Strandræs og kaniner i sprint

I Vadehavet en kort sejlads fra Esbjerg ligger Fanø, der med sine rå klitter og sandbanker tryllebinder enhver. De lange, brede sandstrande indbyder til ræs i strandkanten, og faktisk er det tilladt at køre på øens strande, men der er fartgrænser på alle strækninger, og de skal overholdes. Politiet patruljerer jævnligt, og foruden biler færdes kitesurfere, østerssamlere, badegæster og strandbuggy-entusiaster også på strandene. Havet omkring Fanø huser både gråsæler og spættede sæler, og vilde kaniner zigzagger jævnligt mellem krogede buske i det rå landskab. I Sønderho i syd kan man gå på opdagelse blandt de mange farvestrålende stråtækte huse og få en let frokost på Nanas Stue. Skal det være lidt mere eksklusivt, er Sønderho Kro stedet. I den anden ende af øen finder I Nordby, og her kan shoppelystne kvinder få stillet deres shoppetrang i Salt og Lene Vemb, der har Julie Fagerholt Heartmade og Karen by Simonsen til en brøkdel af prisen. Læs mere på visitfanoe.dk, sonderhokro. dk, saltshop.dk og kollektionshuset.dk

Fanø er fuld af farvestrålende og smukke stråtækte huse.

Fanø er fuld af farvestrålende og smukke stråtækte huse.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Silkeborg - Kanotur og Himmelbjerget

Livet leves ved søerne i Silkeborg. Byen er indhyllet i åløb og skov og er vitterligt et af Danmarks mest vidunderlige åndehuller. Lej en kano, og mærk roen, når I bryder vandspejlet og glider ind i den grønne passage. Det er sjovt både at skulle navigere og holde lige kurs gennem åløbet. Når de erfarne kajakroere eller hjuldampere drøner forbi, kan man godt blive lidt panisk, for det er om at flytte sig. Hold jer langs kanten, så går det fint. Undervejs kommer man både i karambolage med lange grene, der rækker ud over bredden, sejler under gamle træbroer og ser svaner svømme forbi. Man kan bruge flere dage på søerne, hvis man er friluftstypen, og det er ganske billigt at leje kano. Gå ikke glip af Himmelbjerget, nu du er på Silkeborg-kanten. Et naturskønt område med et udkigstårn, der har panoramaudsigt over bugten. Tag dertil med verdens ældste fungerende hjuldamper, Hjejlen, som lægger til kaj mange smukke steder undervejs på sejlturen. Læs mere på silkeborgkanocenter.dk og hjejlen.com

Silkeborg ligger smukt med sø og skov.

Silkeborg ligger smukt med sø og skov.

Ebeltoft - Unika butikker og Mols Bjerge

Ebeltoft er især kendt for sin glaskunst, og Glasmuseet ved havnefronten er en af byens helt store attraktioner. Husk at købe en fin vase, en lysestage eller noget tredje med hjem fra et af Ebeltofts glaspusterier. I det hele taget vrimler det med fine unikabutikker i byens hovedgade. Interiørbutikken Champagne Pony Club har det fineste udvalg af plakater, vaser og nips, og Mille B har fletkurve og mønstrede plaider. En kort køretur fra Ebeltoft ligger Nationalpark Mols Bjerge. Følg en af de små markstier i området, og forvild dig ud i ukendt territorium. Her går køerne og græsser, og fra bjergtoppen kan du spejde ud over den smukke, grønne dal og de snorlige kornmarker. Læs mere på glasmuseet.dk, champagneponyclub.com og milleb-living.dk

Køer i lysningen 

Køer i lysningen 

Hvide Sande - Det vilde Vesterhav

Det er en hidsig stormvind, der møder os på digets top lige uden for Hvide Sande. Regnen slår ind mod huden, håret hvirvler ind i øjnene, og marehalmen ligger blæst bagover på sandet, mens hybenroserne gør modstand. Det lyder måske ikke ligefrem tillokkende, men det er faktisk enormt storslået at opleve det vilde Vesterhav, når der for alvor er bølgegang og blæst. Vi bliver som små børn igen. Pjasker rundt i vandkanten. Får våde sko og forsøger at læne os op ad vinden. Da vi kommer ned til bilen, der holder parkeret på den anden side af diget, skraldgriner vi, mens vi krænger det våde regntøj af og tager tørt tøj på.

Blæsten er ofte kraftfuld på vestkysten, og i Hvide Sande ligger marehalmen blæst bagover i det idylliske sandede landskab.

Blæsten er ofte kraftfuld på vestkysten, og i Hvide Sande ligger marehalmen blæst bagover i det idylliske sandede landskab.

Legene i sandet har gjort os skrupsultne, så vi kører mod Hvide Sande Havn. Ved et tilfælde støder vi på Kommandobroen by Grantland, der tilbyder en syvretters servering til sølle 398 kr. Heldigvis er der ikke det, en rød læbestift og et par hårnåle ikke kan fikse. Et hurtigt bukseskift i bilen, og så er vi ellers klar til gourmetmiddag. Måske er jeg påvirket af, at jeg en halv time forinden stod med regnen piskende ind i ansigtet, og at det er ret skønt at komme ind i tørvejr, men sjældent har jeg haft så dejlig en restaurantoplevelse. Alt bliver lavet med råvarer fanget lige uden for vinduerne eller dyrket i lokalområdet på Kommandobroen. Selv smørret er hjemmepisket. Laksesnacken smelter på tungen, og den lille knækbrødssnack med rygeostecreme, stenbiderrogn og purløgsblomst smager himmelsk. Prikken over i’et er den sommersøde dessert: Mazarinkage med fløjlsblød creme, vanilleis, danske jordbær, krystalliseret hvid chokolade, marengs og et drys hindbærstøv. Halleluja! Fortsæt op langs kysten nordpå dagen efter, til I ser skiltene til 2. verdenskrigsbunkerne, der delvist destrueret ligger som perler på en snor langs vandet. Stop ind forbi Vest- kystens Gårdbutik efter kraftanstrengelserne i klitterne − de har eget ismejeri og sælger alverdens lokale delikatesser. Læs mere på kommandobroenbygrantland.dk og vestkystensgaardbutik.dk

I Hvide Sande byder Kommandobroen by Grantland på syvretters servering med bl.a. stenbiderrogn på menuen.

I Hvide Sande byder Kommandobroen by Grantland på syvretters servering med bl.a. stenbiderrogn på menuen.

LÆS OGSÅ: Den ultimative madguide til Budapest 

10 genveje til sommerlykke

1. Indfør regnvejrspandekager. Den ene dag pisker regnen ned, den næste brager solen igennem skydækket. Det danske sommervejr er lunefuldt. Med pandekager stillet i udsigt er det bare liiidt lettere at komme igennem regnvåde dage. Faktisk er det vildt hyggeligt at sidde indendøre og høre regnen dryppe på ruden, mens man går ombord i et pandekagetårn mit alles. Hans & Grethe Crêperie i Nordby på Fanø og Kesses Hus i Klitmøller laver et par ret guddommelige af slagsen.

2. Stop ind forbi en gårdbutik og køb en bakke friske, solmodne jordbær – eller endnu bedre pluk dem selv. Den bedst tænkelige køresnack.

3. Tag svinkeærinder og afvig fra dagens plan, hvis noget andet interessant dukker op. Det er ofte i det uplanlagte, magien opstår. Hold udkig efter skilte langs vejkanten. Overalt bliver der skiltet med alt lige fra nye ærter til keramikværksteder, ledige værelser og små loppemarkeder.

4. Spis friskfanget fisk ved de mange små lystbådehavne langs de danske kyster, og se solen gå ned i et inferno af lyserød, orange og lilla. Bådehavnene på Fyn er i særklasse hyggelige.

5. Hav et par puder og tæpper med i bilen, så I kan slå lejr et par timer på stranden i Klitmøller og betragte surferne tæmme de viltre vesterhavsbølger.

6. Tag en souvenir med hjem fra hver by, I besøger. Et maleri, rabarberbolsjer fra den lokale bolsjefabrik eller en julekugle fra et glaspusteri, som kan hænges på træet år efter år. Noget, der får dig til at mindes turen. Så støtter du samtidig de lokale forretningsdrivende.

7. Far vild. Stil bilen og bevæg jer rundt til fods. Afsøg små stier og gå alt andet end den snorlige vej langs bystrøget. Du støder med garanti på noget interessant på stikvejene.

8. Indstil gps’en til at undgå motorveje. Det er dødssygt at drøne af sted og se intet andet end autoværn i timevis. Sæt tempoet ned og dvæl i stedet ved de smukke grøftekantsblomster, bindingsværkshuse, kyster og tilgroede skovbunde, du kommer forbi på de små landeveje. Der er intet, du skal nå − du har ferie.

9. Fald i snak med de lokale. Vær ikke bange for at spørge ind til byens historie og kultur − de fortæller som regel hellere end gerne. Det samme gør din B&B-vært.

10. Drik et glas cava midt på dagen. Find en hyggelig bar eller café og drik jer småfulde i eftermiddagssolen.

‘Nær salten østerstrand’, synger vi i nationalsangen – og det er netop her på Langelands østkyst, Oehlenschläger skrev hyldestsangen ‘Der er et yndigt land’ om Danmark.

‘Nær salten østerstrand’, synger vi i nationalsangen – og det er netop her på Langelands østkyst, Oehlenschläger skrev hyldestsangen ‘Der er et yndigt land’ om Danmark.

LÆS OGSÅ: Pak den perfekte kuffert til en hedebølge 

Læs mere om: