Rejser

Tag på vandretur i naturskønne Tyrol

Er du til naturoplevelser og udsøgt mad, er Tyrol bestemt et besøg værd. Tyrol byder nemlig ikke kun på vandreture og en imponerende udsigt, men også på delikatesser og mad af lokale råvarer.

Tyrol er navnet på alpeområdet, der strækker sig over både Østrig og Italien. Området byder på et imponerende alpelandskab og mellem de stjejle bjerge finder du lange dale, små søer og hyggelige alpebyer. 

34 procent af delstaten Tyrol er dækket af skov, og 28 procent af naturen er uudnyttet. Det giver rum for storslåede naturoplevelser, og specielt vandreoplevelser er fantastiske i området. Har du brug for et afbræk fra vandreturene er der også mulighed for at cykle i bjergene eller paraglide hen over det smukke naturlandskab. 

I et med naturen 

Efter en lang dag i det naturskønne landskab skal du smage de lokale råvarer og delikatesser hos landsbyernes udsøgte restauranter. 

Hos Gasteiger Jagdschlössl i landsbyen Gesteig spiser man så lokalt som muligt, drikker øl fra bryggeriet i St. Johann, og kun østrisk vin er at finde på kortet. 

-90 procent af maden, vi serverer, er fra lokalområdet – selv laksen. Mange hotelejere er også bønder, der selv producerer. Og de er vigtige for naturen, da de tager sig af den, fortæller værten Balthasar Lackner. Der er en bevidsthed om sammenhængen her. Menneske, dyr, bjerg, jord, klima. Fra gamle dage har man også været afhængig af alt det, og det er stadig ikke uden risiko at bevæge sig opad.

– Man tilbad bjergene i gammel tid, fortæller Lackner, og på en måde gør man det stadig. Man er stolt at sin natur og de råvarer, den så generøst skænker. 

SE OGSÅ: Tag på eventyr i Fjordlandet 

 

5 rejsetips til Tyrol 

Tag bil, tog eller fly
Du kan komme til Tyrol med bil, tog eller fly. Du kan flyve til München og tage en shuttle service videre, men vil du flyve helt til Innsbruck, skal du skifte i f.eks. Frankfurt eller Wien. Til gengæld er især flyveturen mellem Wien og Innsbruck særlig seværdig. Fra Hamborg er der direkte tog til Innsbruck, og fra Innsbruck går der et tog til St. Johann.

Brug lokale kort til vandreturer
Du finder kort over kilometervis af vandreruter i forskellige sværhedsgrader både hos turistbureauer, hoteller og hytter. Visittirol.dk har også en stor vandreguidesektion. Ruterne er godt afmærkede, men det er også muligt at hyre en lokal vandreguide, hvis du vil vide lidt mere om flora og fauna undervejs.

Tjek åbningstider før afrejse 
En Alm er en alpin gård eller hytte. Nogle er kun åbne i sommerhalvåret, så tjek åbningstiderne, inden du begiver dig afsted. Køerne drives nemlig ned i dalen omkring september, men denne ’Almabtrieb’ er i sig selv værd at se. Tyrolerne gør en fest ud af det med flotte hovedudsmykninger på køerne. 

Hold afstand fra køerne 
Køer er af natur fredelige, men husk at holde en respektfuld afstand, især hvis de har kalve. Hvis du har en hund med, skal den være i snor. Men slip snoren hvis koen angriber.

Tjek vejret før afrejse
Husk vand, solcreme og gode vandresko, og vær opmærksom på vejret, vejen og hvornår det bliver mørkt.

Hos Gasteiger Jagdschlössl i landsbyen Gasteig byder de traditionelle træbygninger – ud over overnatnings- og wellness-muligheder – også på en god restaurant, hvor man spiser så lokalt som muligt, drikker øl fra bryggeriet i St. Johann og kun kan finde østrigsk vin på kortet.

Værten hos Gasteiger Jagdschlössl, Balthasar Lackner, skyder selv det vildt, der serveres i restauranten, på bjerget udenfor.

5 steder du skal besøge

Angerer Alm 
Restaurant og overnatningssted med unik vinkælder.
Berglehen 53, 6380 St. Johann in Tirol, Østrig

Hotel Seehof 
Hotel, wellness og sport.
Salzmannstrasse 3, Zell am See 5700 Østrig
 
Hotel Gasteiger Jagdschlössl 
Overnatning, wellness og restaurant med eget vildt.
Gasteiger Str. 57, 6382 Kirchdorf in Tirol, Østrig
 
Burgeralm
Mejeri og samling for vandrere.
6342 Rettenschöss, Østrig
 
Wilder Käser 
Mejeri, delikatessebutik og frokoststed.
Schwendter Str. 76, 6382 Kirchdorf in Tirol, Østrig

Hvis du vil hvile fødderne lidt, er paragliding et oplagt alternativ til vandring og giver en usædvanlig udsigt over de østrigske alper.

Hos Wilder Käser kan du både se, hvordan 1.200 liter hømælk hver dag bliver omdannet til prisbelønnet ost, købe lokale delikatesser i den lille butik og nyde en frokost på den hyggelige solterrasse. 

SE OGSÅ: Hold ferie i det danske sommerland