Rejser

Tricket til at undgå jetlag på ferien

Undgå, at den første del af din ferie eller de første dage, efter du kommer hjem, skal gå med jetlag. Sådan gør du.

Lige så lækkert det er at rejse langt væk, lige så ærgerligt er det at ende med at lide af jetlag. Det er døgnrytmen og spiserytmen, der bliver forstyrret, når vi rejser et sted hen, hvor tidsforskellen er stor. Der findes heldigvis forskellige gode råd til, hvordan du kan snyde din krop og slippe for jetlaget. Tidligere forskning har nemlig vist, at du i nogen grad kan styre din krops døgnrytme via dit indtag af mad.

Hvor meget og hvornår, du spiser, kan således skubbe din krops døgnrytme. Forskningen, der er fra Harvard University, viser, at du faktisk helst skal undlade at spise noget, mens du flyver. Så snart du lander, skal du spise det hovedmåltid, der passer til klokkeslettet på ankomststedet.

- Metoden fjerner ikke symptomerne på jetlag fuldstændigt, men det gør dem meget lettere at tackle, siger Clifford Saper, der er professor og leder af undersøgelsen.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Tricks til at slippe uden om jetlag

1. Skub døgnet op til rejsen
Forsøg at hjælpe din døgnrytme lidt på vej i dagene op til ved at gå tidligere eller senere i seng - alt afhængigt af om du skal rejse øst- eller vestpå.

2. Drik vand, ikke alkohol
Træg mave kan være en af konsekvenserne ved jetlag og for at undgå dette, så drik rigeligt med vand på flyveturen. Det er dog vigtigt, at du holder dig fra alkohol og andet, der virker dehydrerende.

3. Drop rygning
Hvis du kan lade være, så drop at ryge lige inden og lige efter flyveturen, da det virkelig kan være med til at forværre jetlaget.

4. Kom ud i solen
Hvis du lander, mens der er højlys dag, og alt i din krop fortæller dig, at du skal gå i seng, så kom en tur ud i solen. Og vent helst med at gå i seng til normal sengetid på ankomststedet. Næste morgen når du skal op, kan det måske virke helt umuligt, men der er kaffe din ven, hvis du har svært ved at komme i gang.