SKØNHED

Bliv klog på dufte - så du kan vælge den rigtige

Duftentusiast og Marketing Manager Jan Lago deler sin insider-viden om duftens mysterier med os

Har du nogensinde tænkt over, hvordan en duft egentlig bliver lavet? Hvilke ingredienser der bruges? Hvilken dufttype, der passer bedst til dig?

En duft er dit personlige stempel; et spor, du efterlader, når du går forbi folk på gaden, når du er på arbejde og når du er fest.

Sexbomben Marilyn Monroe hævdede, at hun badede sig i Chanel no. 5, og i dag forbinder vi derfor stadig den klassiske duft med sensualitet, kvindelighed og eksklusivitet.

Jan Lago er Marketing Manager for Aramis & Designer Fragrances for Estée Lauder Companies; en stilling, der kræver en særdeles grundig duftviden. Sammen med IN giver han dig et grundkursus i duftvidenskab.

Sådan udvindes en duft
En dufts kvalitet og holdbarhed afhænger ifølge Lado meget af, hvordan de forskellige duftstoffer udvindes. Her er de vigtigste metoder.

Destillation: De æteriske olier udtrækkes fra planter og blade ved at koge ingredienserne i vand. Dampen, som bærer duften med sig, køles ned, så vand og olieskilles fra hinanden ved hjælp af dekantering.

Ekstraktion: Den mest udbredte metode til udvinding af duftolier. Råmaterialet overhældes med et flygtigt opløsningsmiddel, der kan udtrække duftstoffer uden skadelig varme. Opløsningsmidlet får derefter lov til at fordampe, hvorved man ender med det såkaldte´concrete'. Det tilsættes alkohol, renses og fryses. Til sidst får alkoholen lov til at fordampe og efterlader tilbage den rene 'absolute'.

Udtræk: Kun brugt til citrusfrugter, hvor skallen af frugten koldpresses for at udlede den æteriske olie. Selve frugtkødet bruges aldrig, da duften fordamper for hurtigt.

Headspace: En moderne og teknisk metode, hvor duftstoffer analyseres og 'kopieres' fra den levende plante ved hjælp af gas. Plantens duftmolekyler indfanges, og de hundredvis bestanddele analyseres og kortlægges. Denne metode gør det muligt at indfange duftstoffer på det mest optimale tidspunkt af døgnet og året.

Duftens noter
Langt de fleste dufte opbygges stadig efter opskriften: topnote, mellemnote og bundnote.

Topnote: Det første indtryk af duften, når den pustes på huden og som består af de mest flygtige ingredienser, der også fordamper let fra huden.

Mellemnote: Også kendt som hjertenoten, der udvikles efter 10 til 20 minutter på huden, og som består af de mest kendetegnende ingredienser i duften. Typisk er det hjertenoten, som de fleste forbinder med selve duften.

Bundnoten: De underbyggende ingredienser, der giver duften fylde og holdbarhed. Typisk mere varme, krydrede ingredienser og trænoter.

Duftens opbygning
En duft kan indeholde alt fra en håndfuld til hundrede ingredienser. Det er parfumeurens opgave at sammensætte disse ingredienser til en fuldendt og karakteristisk duft.

Note: En enkelt ingrediens, der udgør den mindste bestanddel af en duft.

Akkord: Kombinationen af flere noter til én enhed. For eksempel er en citrus-akkord sammensat af flere citrusnoter.

Sammensætning: Kombinationen af noter og akkorder, der udgør den færdige duft.

Formel: Ingredienserne linje for linje, mængde for mængde. Med andre ord 'opskriften'.

Ekspertens favoritter
"Efter 18 år i branchen har jeg nogle helt klare favoritter blandt dufte til kvinder", siger Jan Lago. Han anbefaler tre dufte, du kan imponere med.

Calyx: En kultklassiker og min absolutte favorit. En af de første citrus-blomsterdufte i verden og stadig en gennemført unik duft udviklet af Sophia Grojsman og ms. Estée Lauder. 50 ml eau de toilette, 560 kr.

Cashmere Mist: Donna Karans første og måske mest personlige duft. Omsvøber kroppen som blød kashmir og er ultra personlig. 50 ml eau de toilette, 480 kr.

Eau de Campagne: Den ultimative country-duft fra Sisley. Bygget op på tomatplante og helt fantastisk og anderledes end de fleste dufte. 100 ml, 700 kr.