HÅR

5 ting du skal vide om gråt hår

Er lokkerne ved at skifte til de grålige nuancer, så læs med her og bliv klogere på, hvad der egentlig er værd at vide om den forvandling, der sker, når de grå hår pludselig begynder at vise sig.

Måske er du en af dem, der for længst har fattet pincetten og fjernet synerne af de første grå hår, men er det egentligt så smart at hive hårene ud?

Hvad sker der i kroppen, når håret bliver gråt – og hvorfor bliver det egentligt det?

Her får du svar på de spørgsmål og 5 facts, der er værd at vide om gråt hår

LÆS OGSÅ: Sådan holder du dit grå hår smukt

5 facts om gråt hår

Forvandlingen i sig selv er svær nok at forholde sig til, når håret pludselig begynder at blive gråt, så lad os i det mindste få styr på detaljerne om hvorfor, hvordan og alle de andre ofte stillede spørgsmål, når det kommer til gråt hår…

Derfor bliver håret gråt

Der sker så meget mere i kroppen, end vi egentlig tænker over. Vidste du for eksempel, at celler i hovedbunden sender kemiske signaler til hinanden om at give håret farve? Holder de op med at kommunikere, bliver hårene grå.

LÆS OGSÅ: Her er hårprodukterne, du lige så godt kan købe billigt

Helt præcist er det stamcellerne i hårsækken, der producerer nye hår, mens såkaldte melanocytter giver dit hår farve. Melanocytterne holder op med at producere pigment, fordi nogle af melanocytterne i håret simpelthen forsvinder med alderen.

Derfor må du ikke hive de grå hår ud

Hiver du et hår ud, kommer der tre nye til, siger en gammel myte, men det er ikke den faktiske grund til, at du skal lade være med at hive dine hår ud.

Grunden er, at der bliver længere imellem hårsækkene, samtidig med at hårene bliver tyndere. Så lad være med at hive de grå hår ud, hvis du vil bevare håret så fyldigt som muligt.

Derfor bliver gråt hår gult

I forbindelse med overgangsalderen, hvor der sker mange hormonelle forandringer i din krop – hvis du er i overgangsalderen, ved du sikkert præcis hvad vi taler om – dannes der også urinsyre i din hovedbund.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Det lyder måske lidt underligt, men er en helt naturlig del af overgangsalderen. Den smitter af på det grå hår og giver det et gulligt skær. Du kan få produkter, der forebygger og fjerner det gule skær.

Hvad sker der, når håret bliver gråt

Selve hårkernen bliver mere porøs og har nemmere ved at blive skadet. Det skyldes, at den beskyttende lipidfilm, som normalt ligger beskyttende om hårstrået, langsomt forsvinder, når håret bliver gråt.

Hovedbunden bliver desuden mere tør, og der bliver længere imellem hårsækkene, mens selve det grå hårstrå bliver tyndere og en smule mere stift og stridt i strukturen. Derfor er fugt også vigtigt for dit grå hår.

Kropshår kan også blive grå

Alle dine kropshår (kønshår, næsehår osv.) kan blive grå.

Kropshår har det med at blive gråt i et helt andet tempo end håret på hovedet. Det forklarer også, hvorfor en del mænd får gråt skæg, før de bliver gråhårede.

LÆS OGSÅ: Kvinder med gråt hår: "Derfor elsker vi vores grå lokker"