HÅR

Den store hår-guide: alt du skal vide for at få lækkert hår

Har du tørt og trist hår? Fladt og livløst? Mangler dit hår volumen eller har du brug for nye idéer til frisurer? Her er hår-guiden til det hele – så du kan få lækkert, sundt hår!

Få det hår du altid har drømt om med den rette pleje og gode råd fra frisøren. Find også den helt rigtige frisure til lige netop din ansigtsform, og bliv guidet til lækre og nemme frisurer og opsætninger til både hverdag og fest.

Herunder finder du:

  • Sådan får du blødt og sundt hår med frisørens tricks
  • Sådan bruger du tørshampoo rigtigt
  • Sådan lufttører du dig til de smukkeste krøller
  • Sådan får du tyndt hår til at virke tykkere
  • Find den rette frisure til din ansigtsform

LÆS OGSÅ: Her er hårprodukterne, du lige så godt kan købe billigt

Få blødt og sundt hår med frisørens tricks

Hvis den varmeste sommer i nyere tid har sat sit præg på dine lokker, behøver du heldigvis ikke en tur til frisøren for at få glansen tilbage. Her får du frisørens tricks til at få dit bløde og sunde hår tilbage.

Frisørens tips til at få sundt og blødt hår

For at få sundt og blødt hår, er det først og fremmest vigtigt, at man tænker på fugt – så meget fugt som muligt – det er alfa omega for blødt, sundt og glansfuldt hår. Brug en god fugtgivende shampoo og balsam, samt en god fugtgivende hårkur minimum en gang ugentligt.

LÆS OGSÅ: 5 nemme håropsætninger til hverdag og fest

Når vores hår er genstridigt, tørt og trist, handler det ofte om, at hårstråene trænger til pleje. Skællagene står simpelthen åbne og har måske brug for at blive renset. Det er der heldigvis råd for, siger frisør, Kimie Mica:

- Enten kan man blande en god gammeldags æbleeddikecider med vand og skylle håret i det. Det lukker skællagene, og du vil med det samme kunne mærke og se en kæmpe forskel på dit hår, fortæller frisør Kimie Mica.

- Ellers kan du bruge en god ableciderkur, som kan forvandle dit hår.

Du kan selv lave en nærende æbleciderkur til dit hår derhjemme! Du kan finde opskriften på hårkuren HER

LÆS OGSÅ: 9 hår-tricks, du ikke kender!

Det er de små ting, der tæller

Frisørens små, men betydningsfulde råd til et sundere hår:

1. Hvis du har langt hår, så sov med det samlet i en fletning eller i en lille knold, så håret ikke slider rundt på hovedpuden hele natten.

2. Frottér ikke håret for hårdt, når du kommer ud af badet – det kan ødelægge og beskadige skællagene. Kram i stedet håret med håndklædet eller brug en gammel t-shirt.

3. Køb en ordentlig børste, gerne en med svinehår, som ikke er for strid for hårstråene, og flå ikke for meget i håret, når du skal redde det våde hår igennem. Undgå helst at redde dit hår når det er vådt. Frisørens favorit-børste er fra Mason Pearson – du kan købe den HER

Du kan finde mangle flere artikler om hår og frisurer lige her

Sådan bruger du din tørshampoo rigtigt

Ønsker du også at skippe en hårvask eller to i ny og næ, så anskaf dig en tørshampoo, hvis du ikke allerede har en stående hjemme på badeværelseshylden.

Tørshampoo er et pulveriseret produkt, som fjerner overskydende olier og fedt fra håret. Tørshampoo har eksisteret lige siden 1970’erne og fås i dag i mange forskellige varianter. Nogle giver pleje og volumen, mens andre kun renser håret.

LÆS OGSÅ: Sådan får du en fyldig hestehale

Sådan bruger du tørshampoo:

Tørt eller vådt
Brug altid din tørshampoo i helt tørt hår. Hvis du vil have maksimal volumen ud af din tørshampoo, kan du med fordel komme den i håret og efterfølgende varme håret i et par sekunder med din føntørrer.

Undgå fedtet hår
Kom det fedtede hår i forkøbet med din tørshampoo. Det vil sige, at du skal lade være med at vente, til dit hår er fedtet, for så bliver det for svært for din tørshampoo at gøre arbejdet. Hvis du for eksempel ved, at du ikke vil vaske dit hår i morgen tidlig, så brug din tørshampoo allerede i aften, inden du går i seng.

LÆS OGSÅ: Style dit hår med tørshampoo

Afstand
Del håret op i små sektioner og spray din tørshampoo i lokkerne med en afstand på cirka 20 cm.

Mængde
I stedet for at oversprøjte håret med det samme, så start forsigtigt og gennemgå hellere håret en gang til, hvis første runde ikke er tilstrækkelig. Der er ingen grund til at overdrive det.

LÆS OGSÅ: Hår guide: 5 festlige frisurer

Giv det tid
Når du har påført din tørshampoo, venter du cirka 2 minutter, inden du rusker op i håret (for at skabe fylde) eller børster håret igennem.

Blond vs. Mørk
Er du mørkblond eller mørkhåret, så vælg en tørshampoo med farve, så du undgår et ”støvet” look i hårbunden, når du bruger tørshampoo.

Du kan finde frisørens tre favorit-tørshampooer lige her

Lufttør dig til de smukkeste krøller

Lad lokkerne lufttørre, og skab et mere skødesløst look – der er godt for dit hår. Læs med her for guide til, hvordan du gør.

1. Lufttørret hår er ikke lig med uglet hår
Det bedste ville være, hvis du kunne starte med en tur til frisøren, og få klippet de slidte spidser af håret, så længderne ser sunde ud.

LÆS OGSÅ: Sådan lufttører du dit hår på den helt rigtige måde

2. Brug håndklædet rigtigt
Når du kommer ud af badet og tørrer håret, er det vigtigt ikke at slide for meget på håret ved at gnubbe løs. Tør det let, red håret igennem, og kram derefter håret med håndklædet igen. Gør det stille og roligt, så du ikke ødelægger hårets naturlige struktur.

Er dit hår fint, så kan en smule olie i hårspidserne anbefales. Det nærer og holder lokkerne sunde. Tørt og slidt hår ser blot mere tørt og slidt ud, når det lufttørres, så arbejd med at få noget sundhed ind i lokkerne.

3. Tålmodighed
En sidste god ting, man skal huske, når man lufttørrer håret er, at lade håret vælge sin naturlige retning. Det vil sige, at du skal vente til håret er helt tørt med at style det. Så kan du til gengæld komme flere produkter i håret og style det mere målrettet, hvis du mener det mangler tekstur.

LÆS OGSÅ: Se det nye pandehår, du skal kende

Få tyndt hår til at virke tykkere

Kan du få dit tynde hår til at virke tykkere? Svaret er ja, og her guider vi dig til, hvordan du gør.

Fylde er noget af det mange kvinder drømmer om, når det kommer til vores hår. Det er nemlig ikke til at komme uden om, at vores hår betyder enormt meget for os, og fladt, trist og tyndt hår bare ikke er i særlig høj kurs.

LÆS OGSÅ: 5 ting, som kan skade dit hår når du farver det

5 ting, du kan gøre for at skabe fylde i dit hår:

1. Rundbørste
En børste er bare en børste, tænker du måske, men faktisk er der stor forskel på, hvad en børste kan gøre for dit hår. En god gammeldags rundbørste er særligt god, når man vil skabe volumen og løfte håret under føntørringen. Prøv det, og se den store forskel, der faktisk er. Du kan købe en god rundbørste HER

2. Sundt hår kommer indefra
Der er sket en hel del på markedet for produkter mod tyndt hår, da mange kvinder lider af det. Hormoner, graviditet, stress og alder spiller ind, om vi vil det eller ej. Der findes en masse kosttilskud på markedet, der skulle afhjælpe problemet. Du kan købe hår-vitaminer HER

Du kan finde mangle flere artikler om hår og frisurer lige her

3. Føntør håret til mere fylde
Mange springer måske føntørringen over, fordi det er en langsom og kedelig proces, eller fordi man ved, det slider på håret. To ting, som Dyson løser for dig. Denne hårtørrer er udviklet til at skåne håret, og så giver den en kraftfuld og kontrolleret føntørring. Med en god føntørring er det muligt at give håret et løft fra hovedbunden og skabe volumen. Du kan købe føntørreren HER

4. Fylde fra hovedbunden
Når du skal arbejde fylde ind i dit hår og skabe en god volumen, så gælder det om at starte allerede i badet. Brug en god shampoo og balsam med volumen. Brug en god root lift-spray og påfør desuden volumegivende mousse, inden du føntørrer håret.

LÆS OGSÅ: 5 ting, du skal vide om gråt hår

Det gode ved en root lift-spray er, at den indeholder en volumengivende sammensætning, der giver et løft til hårrødderne og fylde i længderne, når du føntørrer håret. Root Lift Spray fra ghd indeholder desuden varmebeskyttelse, så dit hår bliver skånet under varmestylingen, hvilket altid er vigtigt at huske. Du kan købe den HER

5. Plejende dråber
Ekstra forkælelse i form af serum, der specifikt plejer hovedbunden og effektivt modvirker tidligt hårtab, er en anden god mulighed for at gøre noget aktivt mod det tynde hår. Når din hovedbund er sund og fri for skæl og tørhed, så har dit hår bedre vilkår for at se lækkert ud, og dine hårsække har bedre mulighed for at skabe nye hårstrå. Du kan købe en rigtig god serum til håret HER

Ekstra tip: Bølgegang i frisuren
Hvis du har lidt længde i lokkerne, så lav bølger i dit hår. Det er også det, man kalder fald i håret. Det skaber fylde og gør det lettere for dig at ruske op i håret, så du undgår en flad frisure. Redskabet er ikke så afgørende her. Man kan skabe fald med et krøllejern eller bruge sit glattejern som krøllejern. Det vigtige er blot, at der kommer lidt fald i håret, så det synes større.

Du kan se en guide HER til, hvordan du laver bølger i dit hår med et glattejern – ’flatwaves’

Find den rette frisure til din ansigtsform

Overvejer du en ny frisure? Så læs med her og find den helt rigtige til din ansigtsform inden du sætter dig tilrette i frisørstolen.

Det kan være fristende at hoppe med på tidens flotte og frække hårtrends, men tøv en kende. Det er nemlig langt fra alle, som de populære og moderne frisurer for alvor klæder.

LÆS OGSÅ: De mest ikoniske frisurer nogensinde

Ifølge de kloge hoveder på området, er det helt afgørende, at du gør dig klart, hvilken ansigtsform du har, før du sætter dig til rette i frisørstolen og lader valget falde på din nye frisure.

Her kan du blive klogere på din egen ansigtsform og få de vigtigste do’s and dont’s til når du skal finde den perfekte frisure, der fremhæver og understreger det smukkeste ved netop din ansigtsform.

Frisuren til den firkantede ansigtsform

Kendetegn: Din ansigtsform er kantet, og din kæbe og hage træder i karakter. Pande og kæbeparti har cirka samme bredde.

Do’s: Blød dit ansigts kantede facon op med flere lag og længder. Lange etager og pjusket pandehår er en god vej til at opnå dette. Også krøller er gode til at opveje skarpe linjer i ansigtet.

Dont’s: Hvis du ønsker et feminint look, skal du undgå skarpt pandehår, som blot understreger din firkantede ansigtsform. Ligeledes vil en skarp page, der slutter lige ved kæbelinjen få dine træk til at se ekstra markante ud.

LÆS OGSÅ: Test dig selv - hvilken frisure skal du have?

Frisuren til den runde ansigtsform

Kendetegn: Ved den runde ansigtsform findes det bredeste punkt typisk omkring kinder og ører. Pande og hageparti er også rundt.

Do’s: Med denne ansigtsform er godt med volumen på toppen af hovedet en fordel, da det får dit ansigt til at virke smallere. Fylde kan både skabes, når du bliver klippet, og når du sætter dit hår op. En rodet page, langt eller skulderlangt hår er gode længder til din ansigtsform, og langt pandehår, som trækkes til den ene side vil klæde dig.

Dont’s: Undgå lige pandehår, da det får dit ansigt til at syne bredere. En kort page, hvor håret bukker indad, bør kvinden med det runde ansigt også holde sig fra.

LÆS OGSÅ: Sådan dækker du de første grå hår

Frisuren til den hjerteformede ansigtsform

Kendetegn: Din pande og dine kindben er bredere end resten af dit ansigt, mens din hage er finere og mere spids.

Do’s: Vælg en frisure med lidt længde og fylde ved hagen, så der skabes mere balance til din ansigtsform. Både en page og langt hår fungerer godt til denne ansigtsform, og især lange, bløde længder ser flot ud.

Dont’s: Undgå frisurer med for meget fylde på toppen af hovedet samt de helt korte frisurer med meget volumen, da din hage blot vil se endnu mindre ud.

Du kan finde mangle flere artikler om hår og frisurer lige her

Frisuren til den ovale ansigtsform

Kendetegn: Hvis dit ansigt er længere, end det er bredt, så har du et ovalt ansigt.

Do’s: Harmonien i et ovalt ansigt tillader både kort, langt, krøllet og glat hår. Du kan altså stort set vælge frit på alle hylder. Især frisurer, hvor håret tages væk fra ansigtet, klæder dig godt. 

Dont’s: Hvis du har et ovalt ansigt, er du heldig, fordi der er som hovedregel ingen frisurer, du ikke kan bære.

LÆS OGSÅ: Frisøren afslører: de her stjerner vil vi gerne ligne