HÅR

Frisøren guider: Derfor skal du vaske dit hår mindre

Du hører det sikkert hver gang du er hos frisøren: Det er ikke godt at vaske håret for ofte. Men hvorfor egentlig ikke? Bliv klogere her.

Hvad er det egentlig, der er årsag til, at man skal vaske håret mindre? Og hvordan vænner man lige håret til færre hårvaske uden at gå rundt med alt for fedtede lokker?

IN har talt med frisør Kimie Mica fra frisørkæden Zenz om emnet.

LÆS OGSÅ: Her er hårprodukterne, du lige så godt kan købe billigt

Hvorfor skal vi vaske håret mindre?

- Det handler om hårets, og ikke mindst hovedbundens, sundhed. Hårvask, shampoo og efterfølgende frottering og føntørring slider nemlig alt sammen på håret. Ved hyppig hårvask ødelægger shampooen hovedbunden og dermed hårsækkene, og det er ikke godt for hårets udseende og sundhed. Sund hovedbund er nemlig lig med flot, glansfuldt hår, siger Kimie Mica.

Optimalt skal du kun vaske dit hår to gange ugentligt, så du skal gå efter at springe en hårvask over, hvor end du kan. Men er der noget, man kan gøre smartere for at sikre sig, at ens hår ikke ser alt for fedtet ud i dagene mellem hårvaske. Ifølge Kimie Mica er noget af det vigtigste at sørge for, at man vasker håret helt rent, så det ikke fedter med det samme.

- Vask altid håret to gange med shampoo. Første gang for at fjerne sved, snavs og eventuelle produktrester. Skyl ud, og vask håret med shampoo igen, nu for at vaske håret rent. Slut altid af med balsam for at lukke hårstråenes skællag.

LÆS OGSÅ: 6 hårtips fra hertuginde Meghans frisør

Måden, du tørrer håret på, har også betydning for, hvor pænt og rent det holder sig – og hvor længe.

- Glem alt om at frottere håret med håndklædet. Du risikerer bare, at ødelægge skællagene. Pres forsigtigt det våde hår med et håndklæde, inden du reder det ud. Brug en børste af svinehår (for eksempel fra Mason Pearson), som skåner håret. Det gælder om at passe på, at skællagene ikke står åbne.

Har du mulighed for at lade håret lufttørre, så grib den. Hvis ikke, så se, om du kan nøjes med at føntørre rødderne en anelse, så du skåner længderne. Og husk altid at bruge varmebeskyttelse i håret.

Det kan være en hård overgang at vænne håret fra at blive vasket hver dag. Du kan eventuelt starte blidt og skubbe hårvasken til hver anden dag, og ”trappe op”, når lokkerne har vænnet sig til det. Det kan være en fordel at starte på projektet i en ferie, hvor du måske alligevel har en lidt mere afslappet holdning til frisuren. Uanset hvordan du bærer dig ad, vil dine lokker takke dig for at blive vasket mindre. Og de skal nok vænne sig til den mindre hyppige vaskefrekvens.

3 tips til at overleve de ”fedtede dage”

  • Dæk håret til. Et silketørklæde eller en hat kan være en redning, når håret klasker sammen.
  • Brug tørshampoo. Når du skal lære dit hår at lade sig vaske mindre, er det bedst at undgå at proppe for mange produkter i det. Men på en særligt fedtet dag, må du godt bruge lidt tørshampoo for at redde frisuren.
  • Red håret med en svinehårsbørste. Brug lidt aftentid på at rede håret godt og grundigt med en svinehårsbørste. På den måde ”trækker” du fedt fra rødderne ned igennem længderne. Det betyder, at du både får en mindre fedtet hovedbund og udnytter fedtet til at pleje længderne.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du din tørshampoo rigtigt

Læs mere om: